Tüm dünyayı tedirgin edecek uyarı: 'Yanlışlıkla' nükleer savaş çıkabilir
Soğuk Savaş döneminde oldukça fazla konuşulan nükleer savaş tehlikesi son dönemde yeniden gün yüzüne çıktı. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası kapanan 'arka kapı' diplomasisine dikkat çeken İngiltere'nin ulusal güvenlik danışmanı Sir Stephen Lovegrove 'yanlışlıkla' nükleer savaş çıkabileceği konusunda uyarı yaptı
Soğuk savaş döneminin sona ermesi sonrası Batı ülkeleri ile Rusya arasındaki çekişme, son dönemde Ukrayna'daki savaş ile birlikte yeniden gerginlik noktasına geldi. ABD bir yandan Rusya ile çekişmeye girerken diğer yandan ise Çin ve İran ile nükleer ve ekonomik rekabet içinde...
Soğuk Savaş döneminde yüksek tehdit oluşturan 'nükleer savaş' tehlikesi yeniden konuşulmaya başlandı. İngiltere'nin ulusal güvenlik danışmanı Batı ülkeleri ile Rusya, Çin ve İran arasındaki diyalog kapısının son dönemde oldukça aşındığına dikkat çekerek "Kazara nükleer savaş başlayabilir" uyarısı yaptı.
Lovegrove, İngiliz basınında manşetlerin üst sıralarına çıkan açıklamasında 50 yıldan sonra ilk kez Batı ile Doğu arasında tam bir bölünme olduğuna dikkat çekerek 'arka kapı' siyasetinin kanallarının aşındığını söyledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası iki gücün bir felaketi önlemek için arka planda görüşmekten uzaklaştığının altını çizen Lovegrove, bu durumun bir nükleer savaşın başlamasına zemin hazırlayabileceğini vurguladı.
"STRATEJİK RİSKLER TIRMANIYOR"
Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde konuşma yapan Lovegrove stratejik risklerin arttığının altını çizerek, "Soğuk Savaş sırasında, Sovyet doktrini ve yetenekleri konusundaki anlayışımızı geliştiren bir dizi müzakere ve diyalogdan faydalandık ve bunun tersi de oldu. Bugün, gelecekte bizi tehdit edebilecek diğerleriyle – özellikle Çin ile – aynı temellere sahip değiliz. Bununla birlikte modern dünyada çok daha geniş bir yelpazede stratejik riskler ve tırmanmaya giden gidişat var" ifadelerini kullandı.
Lovegrove, ABD ile Çin arasındaki müzakerelerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün, gelecekte bizi tehdit edebilecek diğerleriyle – özellikle Çin ile – aynı temellere sahip değiliz. Burada Birleşik Krallık, ABD Başkanı Biden'ın Çin ile önemli bir adım olarak önerdiği görüşmeleri güçlü bir şekilde desteklemektedir.”
HİPERSONİK FÜZE YARŞI VAR
Geçen yıl Pekin, bir hedefi vurmadan önce dünyayı dolaşan hipersonik bir füzeyi test etti. Çin, Rusya ve ABD, ayrı ayrı, ses hızının beş katından daha hızlı hareket eden ve havada manevra yapabilen hipersonik füzeler geliştiriyor.
Lovegrove, Beyaz Saray'ın Çin ile yeniden ilişki kurma kararını övdü, ancak aynı zamanda teknolojik ilerlemelerin risklerini de vurguladı:
“Çin'in cephaneliğindeki nükleer silah sistemlerinin hem sayısını hem de türünü artıracak nükleer modernizasyon programı hakkında net endişelerimiz var” dedi.
Moskova, Ukrayna'da Kinzhal füzelerini konuşlandırdığında, bir savaş sırasında hipersonik sistemleri kullanan ilk ülke Rusya oldu. Kremlin, füzelerin nükleer savaş başlığı taşıyabileceğini iddia ediyor.