Tunus Meclis Başkanı Gannuşi, parlamento binası önünde siyasi darbeye meydan okudu
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden alarak parlamentoyu feshettiğini açıklaması sonrası ülke ayağa kalktı. Meydana gelen siyasi darbe sonrası parlamento binasına gelen Nahda hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi binaya alınmadı. Parlamento önündeki askerler Gannuşi'nin girişine izin vermedi. Gannuşi, Tunusluları kazanımlarını korumaya davet etti.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği Ulusal Güvenlik Meclisi toplantısının ardından Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden alarak parlamentoyu feshettiğini bildirdi.
Kararın öncesinde günlerdir ülkede krize sebep olan yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı yeterli önlem alınamaması ve ekonomik sorunlar nedeniyle binlerce Tunuslu protesto eylemleri düzenledi.
Yönetim şeklinin değişmesini isteyen protestocular, başta Kibeli ve Kayravan olmak üzere bazı kentlerdeki Nahda Hareketine ait merkezleri basarak kundaklama girişiminde bulundu.
Cumhurbaşkanı Kays Said, kararı Anayasa’nın 80’inci faslına dayanarak aldığını ve yürütme otoritesini de üstlendiğini ilan etti.
GANNUŞİ, TUNUSLULARI DEVRİMİN KAZANIMLARINI KORUMAYA DAVET ETTİ
Nahda Hareketi lideri ve Parlamento Başkanı Raşid el-Gannuşi ise Cumhurbaşkanının kararlarını “Anayasaya karşı yapılmış bir darbe” olarak nitelerken, Tunus halkını devrimin kazanımlarını korumak için barışçıl eylemlere davet etti.
Cumhurbaşkanının kararlarını Anayasa’nın 80’inci faslına dayanarak aldığını belirten Gannuşi, “Anayasa’nın söz konusu faslında Cumhurbaşkanının böylesi bir kararı alabilmesi için Başbakan ve Meclis Başkanı ile istişare etmesinin zorunlu olduğunu” hatırlattı.
Gannuşi, ayrıca, Cumhurbaşkanının sabah saatlerinde kendisini arayarak “bazı kararlar alacağını” bildirdiğini ancak bu kararların ne olduğunu söylemediğini sözlerine ekledi.
Tunus Anayasası’nın 80’inci faslına göre, Cumhurbaşkanının parlamentoyu feshetmesi için Başbakan ve Meclis Başkanı ile ortak karar alması ön görülüyor.
Anayasa’da ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda yürütme otoritesini üstlenemeyeceği de hükme bağlanıyor.
Tunus ordusuna bağlı bazı tankların parlamento binası önüne gelerek binayı kapattığı görülürken, gecenin ilerleyen saatlerinde yanındaki bazı milletvekilleriyle parlamentoya girmek isteyen Gannuşi, ordu güçleri tarafından engellendi.
Gannuşi, parlamento binası önünde yaptığı açıklamada, “Ben Meclis Başkanıyım ve başkanlığını yaptığım meclise girip çalışmak istiyorum ancak askerler beni engelliyor” dedi.
Parlamento binası önündeki askerlerin ise Gannuşi’ye Cumhurbaşkanından kesin emir aldıklarını ve binaya girişlere izin vermeyeceklerini bildirdiği aktarıldı.
MARZUKİ: ARKASINDA KİMLERİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ
Yaşanan gelişmelerin ardından el-Cezire televizyonuna açıklamalarda bulunan eski Tunus Cumhurbaşkanı el-Munsif el-Marzuki de, Tunus’ta bir darbe yaşandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
Marzuki, Kays Said’in bir devlet adamı olmadığını ve bu kararı tek başına alamayacağını vurguladığı açıklamasında, “Said’in arkasında bazı ülkeler var” dedi.
El-Cezire spikerinin “o ülkeler kim?” şeklindeki sorusuna hepimiz kim olduklarını biliyoruz şeklinde cevap veren Marzuki, “Eski bir Cumhurbaşkanı, hukukçu ve siyasetçi olarak bu siyasi darbeyi kınıyorum” şeklinde konuştu.
Marzuki, daha önce yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kendisi görevdeyken bir darbe yapmak istediklerini ancak başaramadıklarını öne sürmüştü.
El-Cezire’ye yaptığı açıklamada da, 2014 yılında da bir darbe hazırlığı olduğunu belirten Marzuki, “O günlerde Cumhurbaşkanı olan Beci Kayed es-Sebsi, sanırım onları Nahda’yı devireceğim diye kandırdı, paralarını aldı ve sonuçta Nahda’ya ihanet etmedi. Çünkü Sebsi bir devlet adamıydı. Kays Said ise nereden geldiğini bilmediğimiz birisi” ifadelerini kullandı.
ORDUNUN TAVRI BELİRSİZ
Cumhurbaşkanı Kays Said’in kararlarının ardından ülkede bir darbe havası eserken, Tunus ordusunun hangi pozisyonda olduğu ise hala belirsizliğini koruyor.
Parlamentonun en büyük partisi konumundaki Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi ve eski Cumhurbaşkanı el-Munsif el-Marzuki, yaşananları siyasi darbe olarak niteledi.
Tunus’taki siyasi darbenin ardında olduğu tahmin edilen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) medyası ise ordu güçlerinin başta İçişleri Bakanlığı ve Parlamento olmak üzere birçok kritik noktayı kuşattığını iddia etti.
Buna karşılık yerel kaynaklar, sokakta birkaç zırhlı araç dışında ordu birliklerinin olmadığını aktararak, kuşatma iddialarını yalanladı.
Tunus’ta yaşanan Kovid-19 krizi nedeniyle Başbakan Hişam Meşişi, geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fevzi el-Mehdi’yi görevden almıştı.
Dün, Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınan Meşişi’nin nerede olduğu ise hala belirsizliğini koruyor.