Türk çelik ihracatçısına kötü haber! Trump kararını açıkladı...

Trump, Ticaret Bakanlığı'nca 17 Şubat'ta sunulan çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi teklifini kabul ettiğini ve gelecek hafta kararın yürürlüğe gireceğini açıkladı. Türkiye, ABD'nin en çok çelik ithal ettiği ülkeler arasında.

Trump, Beyaz Saray'da yapılan toplantıda, Amerikalı çelik ve alüminyum üreticileriyle bir araya geldi.

Sınırlı sayıda basın mensubunun alındığı toplantıda, ABD Ticaret Bakanlığının ithal çelik ve alüminyum için birkaç hafta önce önerdiği ticaret bariyerleri görüşüldü.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Donald Trump, toplantıda ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilmesine karar verdiğini açıkladı.

Detayları henüz belli olmayan gümrük vergisi düzenlemesinin gelecek hafta içinde imzalanacağı belirtilen haberlerde, Trump'ın imzayı bugün atmak istemesine karşın gerekli prosedürler tamamlanmadığı için beklemek zorunda kaldığı öne sürüldü.

ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray'da paniğe yol açan isteğinin, en eski danışmanlarından Hope Hicks'in dün görevinden ayrılmasıyla meşgul olan gündemi değiştirme amacını taşıdığı iddia edildi.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Hicks'in istifasının, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi önünde Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak 8 saat ifade vermesinden birgün sonra gelmesi dikkati çekmişti.

ABD BORSALARI TİCARET SAVAŞLARI ENDİŞESİYLE GERİLEDİ

Donald Trump'ın ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi getireceğine dair haberler ise piyasalarda adeta soğuk duş etkisi yarattı.

ABD'nin en fazla çelik ve alüminyum ithal ettiği ülkelerin misilleme yapma ihtimali piyasalarda "ticaret savaşları" korkusuna neden olurken, New York borsaları da sert düşüş gösterdi.

TSİ 22.30 sularında Dow Jones Endeksi yüzde 2, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1,6 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1,7 değer kaybıyla işlem gördü.

Dolar da avro karşısında yaklaşık yüzde 0,3 gerilerken, aynı saatlerde avro/dolar paritesi de 1,2226 seviyesindeydi.

3'ER ALTERNATİF ÖNERİLMİŞTİ

ABD Ticaret Bakanlığının yaklaşık 2 hafta önce Beyaz Saray'a sunduğu raporda, hem çelik, hem alüminyum ithalatını azaltmak için 3'er alternatif önerilmişti.

Çelik için önerilen alternatiflerden ilki, tüm ülkelerden ithal edilen çelik ithalatına en az yüzde 24 ek gümrük vergisi getirilmesiydi. 2'nci alternatif ise Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Rusya, Güney Afrika, Tayland, Mısır, Kosta Rika ve Türkiye'nin oluşturduğu 12 ülkeye en az yüzde 53 ek gümrük vergisi ile diğer tüm ülkelerin çelik ithalatını 2017 seviyelerinde sınırlandıracak kota uygulamasını içeriyordu. Raporda ayrıca, tüm ülkelere 2017'de ithal ettiklerinin yüzde 63'ü düzeyinde kota getirilmesi teklif edilmişti.

Alüminyum ithalatına ilişkin tavsiyelerde ise tüm ülkelere en az yüzde 7,7 ek gümrük vergisi getirilmesi birinci alternatif olarak sunulmuştu. Çin, Hong Kong, Rusya, Venezuela ve Vietnam'dan ithal edilen alüminyuma yüzde 23,6 ek gümrük vergisi getirilmesiyle diğer tüm ülkelere ithalatını 2017 seviyelerinde sınırlandıracak kota uygulanması 2'nci alternatif olarak önerilmişti. Tüm ülkelere 2017'de ithal ettikleri alüminyumun yüzde 86,7'si düzeyinde kota getirilmesi ise 3'üncü alternatif olmuştu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PAZARI

Türkiye 2016'da ABD'ye 1.2 milyar dolar tutarında 2.3 milyon ton civarında çelik ihracatı yaparken; ABD ülke bazında Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olmuştu. Trump'ın iktidara geldiği günden bu yana çelik ithalatına yasak getireceğini gündemde tutması, Türk çelik üreticileri için tehdit oluşturuyordu. Ross'un teklifinin kabul edilmesi halinde Türk çeliği ABD pazarını tamamen kaybedebilir.

3 ALTERNATİF MASADA 1.2 MİLYAR DOLAR RİSK ALTINDA

ABD Başkanı Trump'ın önünde 3 alternatif olduğunu söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, en fazla zararı görecek ülkenin Türkiye olabileceğine dikkat çekti. İlk alternatife göre her ülkeye yüzde 24- 25 oranında eşit vergi getirilmesinin planlandığını dile getiren Ekinci, "Bu bizi diğer durumlara nazaran daha az etkiler. Ama ikinci alternatife göre Türkiye'nin de içinde olduğu 12 ülkeye yüzde 53 vergi getirilebilir. Kalan ülkelere ise belli oranda kota uygulanması öngörülüyor. Son alternatif ise çelik ve alüminyumda tüm ülkelere geçen yıl yaptıkları ihracatın yüzde 67'si oranında kota koymak" dedi. Ekinci, Türkiye'nin geçen yıl ABD'ye 2 milyon 50 bin tonluk çelik ihracatını yaptığını hatırlatarak, unun parasal değeri olan 1.2 milyar dolarlık ihracatın risk altında olduğuna işaret etti.

İsrail'in son saldırısına sert tepki: 'Derin bir öfkeyle öğrendim' PSG Toulouse Canlı İzle Avrupa borsaları yükselişle kapandı!
Sonraki Haber