Türk Eğitim-Sen'den YÖK'e 'akademisyenler mağdur edilmesin' çağrısı...

Türk Eğitim-Sen, Akademik Teşvik Puanı'nın hesaplanmasına ilişkin yönetmelikte yapılması beklenen düzenlemenin akademisyenleri mağdur etmeyecek biçimde yapılması çağrısı yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, YÖK'ün söz konusun düzenlemede akademisyenlerin taleplerini göz önüne alması beklenildiği belirtilerek şu ifadelere yar verildi;

''Üniversitelerde çalışan akademisyenlerimizin, akademik çalışmalarının çeşitli vesilelerle teşvik edilmesi sendika olarak yıllarca talep etiğimiz ve uygulanması sürecinde de bazı eksik ve yanlış yorumlamalara karşı şerh ve hukuki mücadeleleri ilave ederek desteklediğimiz bir süreçtir.

2019 yılında yapılan akademik çalışmaların değerlendirilmesi ve Akademik Teşvik Puanı’nın hesaplanması ile 2020 yılında ödenecek Akademik Teşvik Ödeneği belirlenecektir. YÖK tarafından 06 Aralık 2019 tarihinde yapılan duyuruda: “Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, sonuçlandığında puan hesaplamaları ve başvuru çıktı işlemleri aktif hale getirilecektir. Bu esnada başvuru için gerekli bilgilerin girilmesi işlemine devam edebilirsiniz” denilerek yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi nedeniyle sürecin başlatılamadığı anlaşılmaktadır. Ancak bazı üniversiteler 2020 Yılı Akademik Teşvik Ödeneği Takvimini açıklamış ve bazıları da henüz açıklamamıştır. Takvimi açıklayan üniversitelerin bir kısmının başvuru tarihleri geçmiş bulunmaktadır. Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası gereği 15 Şubat tarihine kadar sürecin tamamlanması gerekmektedir. 15 Şubat’a kadar akademisyenlerin bölümlere başvurusu, bölümlerin başvuruları incelemesi, başvuruların Rektörlüğe bağlı Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonunca değerlendirilerek sonuçların duyurulması ile sonuçlara itirazların alınması ve itirazların nihai karara bağlanması gerekmektedir. Bu uzun ve kapsamlı sürecin nasıl tamamlanacağı açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Akademisyenlerimiz adına talebimiz, yıl bittikten sonra yapılan bu yönetmelik değişikliğinin, ancak geçen sene yanlış anlaşılmalara mahal vererek akademisyenlerimizi mağdur eden hususlarda bir rahatlama getirecek düzeyde olması şartıyla kabul edilebilir olduğudur.

Bunun yanında çeşitli çevrelerce bu ödeneği zorlaştıralım, almasınlar, alamasınlar gibi bir yaklaşım etkisinde kalınır ise bu durumda kaybeden Türk üniversite sistemi ve Türkiye olacaktır. Üreteni, çalışanı teşvik etmek bütün yöneticilerimizin savunduğu ve tüm çevrelerin hemfikir olduğu bir durum ise yeni yönetmelikte geçmişte sıkıntı yaşanan bölümlerin ortadan kaldırılması ve çıkacak yönetmeliğin 2020 yılında gerçekleşecek çalışmaları kapsamasıdır. Aksi takdirde oyun bittikten sonra kural değişimini hem hukuki hem de ahlaki olarak yorumlamak oldukça güç olacaktır.

Türk Eğitim-Sen olarak Akademik Teşvik Ödeme yönetmeliği sürecinde YÖK’ün akademisyenlerin ve bizlerin taleplerini ciddiye alacağını umuyor süreci titizlikle takip ettiğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.''

Akaryakıt fiyatlarında son durum! İşte 26 Kasım güncel fiyatlar Kaslarıyla gündeme gelen Demet Akalın gerçeği açıkladı! Bugün hangi maçlar var? 26 Kasım 2024 maçları
Sonraki Haber