Türk iş dünyası dümeni batıya kırdı! Tam 64 milyarlık yatırım yolda...

Türk şirketleri son yıllarda yurt dışında gerçekleştirdikleri satın almalarla adından söz ettiriyor. Türk şirketlerinin 2023 yılına kadar Avrupa ve Amerika'da 64 milyar dolarlık satın alma yapması bekleniyor.

Türkiye’de iç pazardan umduğunu bulamayan devler rotayı batıya kırıyor. Yıldırımlar Holding İcra Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım Türkiye dışında iş yapmanın Türkiye’den daha ucuza mal olduğunu söyledi.

Yıldırım Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Yabancı ülkelerde bürokrasi ile uğraşmak Türkiye’den daha kolay” ifadesini kullandı.

Bain&Co’dan Volkan Kara’ya göre Türk şirketleri 2023 yılına kadar 64 milyar dolarlık yabancı yatırım yapacak. Kara, “Türkiye’den gelişmekten olan ülkelere sermaye akışı olduğunu görüyoruz. Özellikle ABD ve Avrupa’ya” diyor.

EN BÜYÜK SATIN ALMAYI ÜLKER YAPTI

Yıldız Holding 2014 yılında, kökleri 184 yıl öncesine dayanan İngiliz bisküvi devi United Biscuits'i satın almıştı. Satın almanın 3 milyar dolar karşılığında gerçekleştiği ifade ediliyor.

Böylece Türkiye tarihinin şimdiye kadar ki en büyük yabancı şirket satın alması gerçekleşmiş oldu. 2010 yılından bu yana satış masasında olan Unites Biscuits'e Ülker'in yanında ABD'li Kellogg K.N ve Burton's Biscuits de teklif vermişti.

ÜLKER 4.3 MİLYAR DOLAR HARCADI

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker de geçen yıl 4.3 milyar doları yurtdışı yatırımlara harcadı.
Türkiye’in en büyük beyaz eşya şirketi Arçelik 100 milyon dolar harcayarak Hintli Tata ile işbirliği yapma kararı aldı. Firma geçen sene de Pakistan’lı beyaz eşya markası Dawlance’i 243 milyon dolara satın almıştı.

250 MİLYON DOLAR ÜZERİNDE ÜÇ BÜYÜK SATIN ALMA

Doğuş ve Zorlu gibi şirketler de yurt dışı yatırımları ile dikkat çekiyor. Zorlu son dönemde İsrail yatırımlarıyla adından söz ettirmekte.

İstanbul Merkezli M&A danışmanlık şirketi üç şirket alımı için ABD, Batı Avrupa ve Asya’da görüşmeler sürdürdüğünü belirtiyor.

Şirketin direktörü Kerim Kotan, “2017 sonuna kadar anlaşmaları sonlandırabiliriz. Saydığımız şirketlerin her biri en az 250 milyon dolar değerinde” açıklamasını yaptı. Yeni özelleştirilen devlet şirketi Türkiye Petrolleri de gelirinin büyük bir bölümünü yurt dışından kazanıyor.

TPAO geçen sene gelirinin yüzde 80’ini Türkiye dışından elde etti.

"Yürüyen zatürre" alarmı: Okul çağındaki çocuklar risk altında! Kızılcık Şerbeti Pembe'ye büyük tuzak! Kent uzlaşısı aslında neden yapıldı? CHP o tuzağa düştü mü?
Sonraki Haber