Türk kardiyolog kalp pili kullanımının yerini alan yeni bir ablasyon tekniği geliştirdi

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tolga Aksu, 1’inci Yeditepe Aritmi Sempozyumu’nda geliştirdiği Cardioneuroablasyon tekniğini anlattı. Aksu, geliştirdiği ablasyon tekniği ile ilgili detaylar verirken, tekniğin önemli bir yararından bahsetti. İşte ablasyon tekniği ile ilgili detaylar...

İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nde 1’inci Yeditepe Aritmi Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyumda Kardiyoloji uzmanı Tolga Aksu, geliştirdiği Cardioneuroablasyon isimli tekniği canlı vakalar ile anlattı. Sempozyuma Aksu’nun geliştirdiği tekniği yerinde izlemek için yurt içi ve yurt dışından hekimler katıldı.

Ablasyon yöntemini canlı vakalar ile anlatan Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Tolga Aksu, sempozyumda elektrofizyologların ve kardiyologların eğitimine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Prof. Dr. Aksu, sempozyumda, “Bu eğitim toplantısındaki amacımız hem yurtdışından gelen hekimlerle Türkiye’deki hekimleri buluşturmak hem de bu tip yeni tedavi yöntemlerinin hangi hastalarda ve ne şartlarda uygulanması gerektiğini anlatabilmek.” diye konuştu.

AMERİKALI UZMANLAR, AKSU’NUN GELİŞTİRDİĞİ TEKNİĞİ YERİNDE İZLEMEYE GELDİ

Düzenlenen sempozyumun eğitim amaçlı gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Tolga Aksu, “Amerika’nın farklı eyaletlerinden 6 elektrofizyolog hekim arkadaşımız tekniği yerinde öğrenmek için geldi. Dün iki canlı vaka gerçekleştirdik. Bugün de gerçekleştirdiğimiz sempozyumda konu ayrıntılarıyla ele alındı. Gerçekleştireceğimiz canlı vakayı da hem salondaki katılımcılarımız takip edebilecek hem de online olarak izlenebilecek” şeklinde konuştu.

KALP PİLİ TAKILMASI ÖNERİLEN HASTA, ABLASYON YÖNTEMİ İLE TEDAVİ EDİLEBİLECEK

Prof. Dr. Tolga Aksu, sempozyumda tekniğin uygulandığı canlı vaka ile ilgili bilgi verdi: “Bugünkü canlı vakamız anlattığımız ablasyon yöntemine tam olarak uyan yirmili yaşlarında genç bir hastamız. Kalbinde durmaya bağlı çeşitli bayılma atakları yaşıyordu. Bu nedenle de birçok merkezde kalp pili takılması önerilmiş. Ancak kalp pilini, bu vakada olduğu gibi özellikle genç hastalarımız bazı nedenlerden dolayı tolere etmekte zorlanabiliyor. Bu vakanın da yaptığımız değerlendirme sonucunda ablasyon tedavisiyle tedavi edilebileceğini düşündük.” 

‘’ÖZELLİKLE RİTİM BOZUKLUĞU YAŞAYAN GENÇ HASTALARDA KALP PİLİ TAKILMADAN TEDAVİ MÜMKÜN’’

Kalp pilinin kullanım endikasyonlarının farklı olduğunu ve mutlaka kullanılması gereken bir hasta grubunun da olduğunun altını çizen Prof Dr. Tolga Aksu, ''Bu konuda yanlış bir anlaşılma olmasın. Mutlaka kalp pili ile tedavi edilmesi gereken hastalara biz de kullanıyoruz. Burada temel nokta özellikle ritim bozukluğu yaşayan bazı genç hastalarda kalp pili takılmadan bu durumu tedavi etmenin mümkün olduğunun bilinmesidir. Bu noktada toplantılarımızın en büyük amacı Türkiye’deki kardiyologların da, elektrofizyologların da bu tedavi hakkında bilgi sahibi olmaları ve hastaları doğru yönlendirmeleri” ifadelerini kullandı.

KALP DURMASINA BAĞLI BAYILMALARDA ELEKTROFİZYOLOG TARAFINDAN MUAYENE ŞART

Toplumda çok sık rastlanan bayılmalarda altta yatan neden kardiyovasküler sebeplere bağlıysa hastanın yaşamını ciddi şekilde etkileyebilen sonuçların ortaya çıkabileceğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Tolga Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: ''Özellikle 40 yaş  altındaki bayılan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji hekimi tarafından görülmesi, çeşitli testlerle tanısının konulması ve eğer hastalığın kalp durmasına bağlı olduğu saptanırsa mutlaka bir elektrofizyolog tarafından görülmesini öneriyoruz. Kalbinde durma olan bu yüzden kalp pili takılması gereken hastaların yüzde 20-30 kadarında kalp pili takılmadan ve kalıcı bir iz kalmadan sadece ablasyonla tedavi edebildiğimizin da altını çizmek isterim'' dedi.

ABD'den Çin'e bir ilginç soruşturma: Bu kez neden iletkenler! Ankara Valiliği "Ezan okutulmadı" iddiası üzerine tahkikat başlattı 2024 yılı en çok konser bileti satan şarkıcı hangisi? İşte liste...
Sonraki Haber