Türk savunma sanayii her ambargoda güçlendi

Büyük önder, Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği ilke ve hedefler bugün tek tek gerçekleştiriliyor. ‘İstikbal göklerdedir’ diyen Atatürk’ün hedefi bugün milli muharip uçak KAAN, yerli uydular, hava savunma sistemleri ve Çelik kubbe gibi platformlarla gerçekleşiyor. Ya da Atatürk’ün dediği, ‘ En hakiki mürşit ilimdir, fendir’ sözü, bugün araştırma-geliştirmeye ayrılan milyarlarca dolarlık kaynaklarla gerçekleştiriliyor.

İBRAHİM AÇAR

Türkiye, kuantum fiziğinden mutlak sıcaklıkla çalışan yarı iletken teknolojisine kadar her alanda milyarlarca dolar bütçe harcıyor. Sadece KAAN’ın geliştirilmesi için belirlenen bütçe 20 milyar dolar. Bu, hem ipleri Batı’nın elinde olan F-35 uçağına mahkum olmayı ortadan kaldırdığı gibi hem de dünyada 5. nesil savaş uçağı üretebilen ender ülkeler arasına girmemizi sağladı.

Aynı başarı denizlerde de gösterildi. Denizlerde, savaş gemileri, tamamı yerli denizaltılar ve füzelerle donatıldı. REİS tipi denizaltı teslim edildi. 2025 yılında inşasına başlanacak Milli Denizaltı MİLDEN ,2030'da teslim edilecek. MİLDEN, 2 bin 700 ton deplasmana, 80 metre üzerinde boya ve havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip dizel-elektrik bir denizaltı olarak tasarlanıyor. Türkiye denizaltı çeliği üreten 3 ülkeden birisi oldu. 2014’ten 2023’e kadar Savunma Sanayii Başkanı olarak çok başarılı şekilde görev yapan Prof. Dr. İsmail Demir’in şimdi Kardemir’in Yönetim Kurulu Başkanı olması da, nitelikli çelik üretiminde hedeflerin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu gelişmeler Türkiye’nin artık bölgesel değil küresel güç haline gelmesini sağladı. Bunu birçok ülke kabul ediyor artık.
SuperHaber olarak şunu eklemek gerekir ki, bugün füzelerden savaş gemilerine kadar her alanda sağlanan gelişmeler, savaş uçağı teknolojisini üretmeyi de beraberinde getirdi.

Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılık oranı 2002’de yüzde 80 iken yüzde 20’ye kadar geriledi. Havacılık ve savunma şirketlerinin sayısı 2002’de 56 iken 2019’da bin 500’e kadar çıktı. SİHA teknolojisinde dünyada kural koyan yetkinliğe ulaştı. KAAN’ın yerlileştirme oranı yüzde 80’e çıkmak üzere. Bu gelişmeler, yabancı ülkelerin orduları tarafından da takdir ediliyor.

Türk savunma sanayisinin yerli üretim 5. nesil savaş uçağı projesi milli muharip uçak KAAN, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun yayın organı "PLA Daily" gazetesinde geniş bir haberle anlatıldı. Yazıda projenin ortaya çıkış hikayesinin yanı sıra savaş uçağının özelliklerine geniş yer verildi.

Makalede KAAN'ın "Türkiye'nin bağımsız geliştirdiği yerli beşinci nesil uçak" olduğu, süper manevra, süpersonik seyir, radar gizliliği ve süper algılama kabiliyetleri bakımından "beşinci nesil" olarak adlandırılmayı hak ettiği vurgulandı.
Savunma Sanayii İcra Komitesinin, Milli Muharip Uçak Projesi'nin başlatıldığını 2010 yılının sonunda duyurduğu, Ağustos 2016'da Savunma Bakanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) arasında 20 milyar dolar geliştirme bütçesi öngörülen sözleşmenin imzalandığı kaydedilen makalede, Türkiye'nin projeyi hayata geçirmesine etki eden sebeplere değinildi.

YA BİR YOL BULACAĞIZ, YA BİR YOL AÇACAĞIZ

Makalede NATO üyesi Türkiye’nin uzun yıllar ABD ile askeri ve siyasi işbirliğini sürdürdüğü, 2002 gibi erken bir tarihte F-35 savaş uçağı programına katıldığı ve 900’den fazla parçanın üretiminde yer aldığı ancak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini alacağının ortaya çıkmasıyla ABD’nin anlaşmayı tek taraflı feshederek Türkiye’yi F-35 Projesi’nden dışladığı belirtildi. Burada SuperHaber olarak şu notu eklemek gerekir: Milattan önce 247-183 arası yaşayan ünlü Kartacalı komutan Hannibal’ın
“Ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız." dediği gibi Türkiye hem yeni bir yol buldu hem de yeni bir yol yaptı. KAAN üretildi ve devamı da geliyor.
Çin Ordu Gazetesi de bu durumu, F-35 ambargosunun Türk Hava Kuvvetlerinin güç inşasına ciddi darbe vurduğunu fakat Türkiye’yi kendi beşinci nesil savaş uçağını geliştirme konusunda daha kararlı hale getirdiğini vurguladı. Makalede, “Dünyada ‘beşinci nesil uçak kulübüne’ giren az sayıda ülkeden biri olmak, Türk halkını mutlu ediyor.” İfadesine yer verildi.
 
300 SİPARİŞ ALMAYI BEKLİYOR

Makalede, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu’nun KAAN için Türk Hava Kuvvetlerine sağlanacak 100’ün üzerinde uçağa ek olarak, Azerbaycan ve Pakistan gibi dost ve müttefik ülkeler dahil edildiğinde yaklaşık 300 sipariş almayı beklediklerine ilişkin açıklaması aktarıldı.
F-35 sanayi zincirinin önemli bir parçasını oluşturmanın ülkenin havacılık ve uzay üretim kabiliyetlerinin artmasında önem taşıdığı ancak Türkiye’nin son yıllarda dünya askeri sahnesinde sıkça boy göstermesinin, KAAN’ın dünya çapında çok çeşitli ülkelerin dikkatini çekmesine neden olduğuna işaret edilen makalede, Türkiye’nin jeopolitik avantajları ve NATO üyeliği sayesinde diğer ülkelerden kolaylıkla teknik destek alabildiği, İsveç ve Fransa gibi ülkelerin KAAN’ın geliştirilmesinde rol oynadığı kaydedildi.

GERÇEK BİR BEŞİNCİ NESİL UÇAK 

KAAN'ın aerodinamik tasarımının süper manevra kabiliyetini artırdığı vurgulanan makalede uçağın hareket yeteneğinin F-22 Raptor avcı uçaklarından biraz daha düşük olmasına rağmen "fly-by-wire" elektronik uçuş kumanda sisteminin eklenmesinin süper manevra kabiliyeti kattığı, 2 adet "F110-GE-129" jet motoruyla donatılan KAAN'ın maksimum uçuş hızının, süpersonik seyir yeteneğiyle Mach 1,8'e ulaşabildiği kaydedildi.
Makalede KAAN'ın gövdesinde çok sayıda karbon fiber kompozit ve radar dalgası emici malzeme kullanılarak radar gizliliği kabiliyeti kazandığı, bunun "beşinci nesil uçak" kabul edilmesi için önemli bir kriter olduğunun altı çizildi.
 
GELİŞMİŞ SİSTEMLERLE DONATILDI

KAAN'ın ayrıca aktif elektronik taramalı dizi radarı (AESA), elektronik önleme, elektronik keşif ekipmanları, kızılötesi arama ve izleme sistemi ve opto-elektronik hedefleme sistemi dahil gelişmiş elektronik savaş sistemleriyle donatıldığına işaret edilen makalede, bunların uçağa süper algılama yeteneği kattığı vurgulandı. Makalede KAAN'ın ilk uçuşunu yaptığı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, beşinci nesil savaş uçağı üretiminde kritik bir eşiği daha aştı." değerlendirmesinde bulunduğu hatırlatılarak, "KAAN, gerçek bir beşinci nesil uçak olarak da adlandırılabilir." yorumuna yer verildi.

İtalyanlar Arda Güler'in yeni takımını duyurdu! Bodrum maçında oynanacak zemin Okan Buruk'u korkutuyor Komik cuma mesajları! Esprili cuma mesajlarına örnekler
Sonraki Haber