Türk SİHA'ları bir NATO ülkesine daha ihraç edilebilir!
Tüm dünyanın gözü Bayraktar TB-2'lerde. Hem konvansiyonel hem hibrit hem de teröre karşı çatışmalarda fiilen kullanılmış ve başarısı herkes tarafından kabul edilen yerli ve milli silahlı insansız hava aracı TB-2'nin, Libya, Katar, Azerbaycan, Ukrayna ve Polonya'dan sonra şimdi de Letonya yolcusu olması kuvvetle muhtemel.
Bayraktar TB-2'ler hem konvansiyonel, hem hibrit hem de teröre karşı gerçek vakalarda sahada bizzat denenmiş ve başarılı olduğu görülmüş dünyadaki tek silahlı insansız hava aracı olma özelliğini taşıyor.
Tüm ülkelerin toplamında aktif olarak çalışan 160 tane TB-2 görev yapıyor. Bu bağlamda da bu ölçekte satışı gerçekleşen ilk hava aracı olma sıfatını da edinmiş oluyor.
Hem Libya'da, hem Azerbaycan'da hem de Suriye'de Rus hava savunma sistemlerine karşı kazandığı başarılar ve bu coğrafyalarda Türkiye'nin aldığı sonuçlar yabancıların gözünden kaçmadı.
ÖZELLİKLE RUSYA'NIN KORKULU RÜYASI: BAYRAKTAR TB-2
Gözünü TB-2'lere çeviren ülkelerin başında ise Rusya'nın saldırganlığından endişelenen Rusya'ya komşu Batı ve Kafkas ülkeleri geliyor.
Azerbaycan, Ukrayna ve Polonya'nın Bayraktar TB-2 SİHA'larını satın almasının ardından sıra Baltık ülkelerine gelmiş durumda.
TB-2'ler aynı zamanda Libya ve Katar'a da satılıyor. Sizler için hazırladığımız yukarıdaki haritaya baktığımızda görülüyor ki TB-2 satın alan ülkelerin (yeşil) sınırlarını çizmeye başladığımızda kendimizi neredeyse Rusya (kırmızı) sınırlarını çizerken buluyoruz.
LETONYA'DAN HEYET GELDİ
En son gelişmelere göre, tıpkı Polonya gibi hem AB hem de NATO üyesi olan Letonya'dan gelen ve Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks liderliğindeki bir heyet, Bayraktar TB2 SİHA’ların üreticisi olan Baykar Savunma’nın Milli S/İHA Ar-Ge ve Üretim Tesisleri’ni ziyaret etti.
UÇAN ARABA CEZERİ'Yİ DE İNCELEDİLER
Baykar Genel Müdürü ve Selçuk Bayraktar'ın abisi olan Haluk Bayraktar tarafından karşılanan ve içerisinde askeri yetkililerin de bulunduğu heyet, Bayraktar TB2 SİHA ve Baykar Savunma tarafından geliştirilen CEZERİ Uçan Araba’yı inceledi. Haluk Bayraktar’ın Letonya Savunma Bakanı Pabriks’e Bayraktar TB2 SİHA maketi hediye ettiği görüldü.
HEDİYE EDİLEN TB-2 MAKETİNİN ANLAMI
Hediye edilen bu maketin aynısı, daha önce Polonya heyetine hediye edilmiş ve yetkililer maketin fotoğrafını paylaşıp 'İyi haberler geliyor, beklemede kalın!' twitini atmalarının akabinde TB-2 SİHA'larını satın alma kararlarını açıklamışlardı.
İşte yukarıdaki paragrafta bahsi geçen ve Polonya'nın TB-2 satın alma kararını açıklamadan birkaç gün önce göndermiş olduğu twit:
Bu paylaşımı yapmalarından kısa süre sonra satın alma kararlarını açıklamışlardı. Şimdi aynı maket uçak Leton heyetine de hediye edildi.
'TÜRKİYE EN YÜKSEK DÜNYA STANDARTLARINA SAHİP'
Ziyaret sonrasında Letonya Savunma Bakanı Pabriks ise, Baykar’ın sosyal medyadan yaptığı paylaşıma şu ifadelerle yanıt verdi: “Harika bir ağırlama için teşekkür ederiz! Türk sanayisi ve Ar-Ge’si en yüksek dünya standartlarına sahip ve NATO müttefiki olarak buna çok değer veriyoruz. Hepinize başarılar diliyorum!”
TB-2'NİN YAKINDA LETONYA'DA OLMASINI UMUYORLAR
Savunma Bakanı Pabriks, bir Twitter kullanıcısının kendisine yönelttiği “Bayraktar TB2’nin ‘Litvanya’dayım” demesini ne zaman bekleyebiliriz?” sorusuna “Umarım yakında” diyerek cevap verdi.
ARKASINDAN DİĞER BALTIK ÜLKELERİNİN GELMESİ MUHTEMEL
Rusya ile 282 kilometrelik bir sınır paylaşan Letonya, Estonya ve Litvanya ile beraber aynı zamanda bir Baltık ülkesi. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlıklarını ilan eden bu ülkeler 2004 yılında Avrupa Birliği, 2005 yılında ise de NATO’ya üye oldular. Baltık Devletleri, Rusya’ya bağlı olan ancak Rusya ile kara bağlantısı olmayan Kaliningrad Bölgesi ile Rusya arasında yer almakta ve Rus agresyonu endişesini sürekli üzerlerinde taşımaktalar.
MACARİSTAN DA BİR HEYET GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR
Türk Konseyinde gözlemci olarak bulunan, uzay çalışmalarında TUA'yı örnek alacağını açıklayan ve hem AB hem de NATO üyesi olan Macaristan da TB-2'lere yüksek ilgi duyuyor ve çok yakında onların da bir heyet göndermesi bekleniyor.