Türkçe anlatım biçimleri: Açıklayıcı, tartışmacı, betimleyici, öyküleyici anlatım

Ortaokuldan lise eğitimine kadar Türkçe ve edebiyat derslerinde anlatılan en önemli konulardan biri de anlatım biçimleri. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olarak dört grupta incelenen anlatım biçimleri konu anlatımı özellikle öğrenciler tarafından büyük bir merakla araştırılıyor. İşte, Türkçe'de anlatım biçimleri! Ayrıntılar haberimizde...

Açıklayıcı, betimleyici, öyküleyici ve tartışmacı anlatım olarak dört grupta incelenen Türkçe'de anlatım biçimleri, özellikle Türkçe ve edebiyat dersleri için öğrenciler tarafından merakla araştırılan konular arasında. İşte, Türkçe'de anlatım biçimleri! Detaylar haberimizde... 

TÜRKÇE'DE ANLATIM BİÇİMLERİ: AÇIKLAYICI, BETİMLEYİCİ, ÖRNEKLEYİCİ VE TARTIŞMACI ANLATIM 

Türkçe dersi anlatım biçimleri konusunda oldukça geniş bir alana sahiptir. Günlük hayatta kullandığımız da oldukça anlatım biçimleri de oldukça fazladır. Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir.

 

BETİMLEYİCİ ANLATIM

 Betimleme sözcüklerle resim yapma sanatı olarak adlandırılabilir. Varlıkların durumların ya da nesnelerin okuyucunun gözünde, zihninde canlanmasını sağlayacak şekilde anlatılma şekli betimleme anlatım şeklidir. Betimlemenin diğer adı tasvir etmelidir. Betimlemede esas olan gözlemdir. Gözlem sonucu elde edilen bilgiler açık sade ve anlaşılır bir dilde olmalıdır. Betimleme de yazar transfer edeceği varlığı kendi bakış açısına görüş ve değerlerine göre anlatır.

 Kişi ya da yazar betimleme yaparken kendi yorumunu katabilir. Duygu ve düşüncelerinden bahsedebilir. Betimlemede amaç okuyucunun gözünde anlatılanların canlanmasını sağlamaktır. Betimlemeler insanın dış görünüşünü de konu alabilir. Kişinin yüzü, gözü, saç rengi, kol ve bacakları, iç dünyası, karakteri, sevip sevmedikleri gibi birçok durum betimlemeye örnek gösterilebilir.

ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM 

 Öyküleme; en sık kullanılan anlatım tekniklerinden bir tanesidir. Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayın ya da durumun başkalarına söz ya da yazı ile anlatılmasına öyküleyici anlatım denir. Öyküleme, anlatım yönüyle betimlemeye benzer. Öyküleme içinde betimsel anlatımla da karşılaşılabilir.

AÇIKLAYICI ANLATIM

Açıklama ya da açıklayıcı anlatım olarak görülen bu anlatım biçimi ise anlatım biçiminde ise amaç okuyucu bilgilendirmek ve ona bir şeyler öğretmektir. Bu sebeple açıklayıcı anlatım da olaylar ya da durumlar sade ve anlaşılır bir şekilde anlatılır. Açıklayıcı anlatımda yazarın duygularına yer verilmez. Burada nesnel bir anlatım söz konusudur.

TARTIŞMACI ANLATIM

Tartışmacı anlatım da amaç yazarın kendi doğrularını okuyucuya aktarmaktır. Okuyucunun kendi gibi düşünmesini isteyen yazar bunun için karşıdakini ikna etmeye çalışır. Burada yazarın amacı okuyucuya kendi düşüncesini empoze etmek karşıdaki düşünceyi de çürütmektir. Bu sebeple yazar inandırıcı ögelere yer verir ve karşısında ki kişiyi etkilemeye çalışır. Tartışmacı anlatımda yazar tamamen öznel davranır. Ve kendi düşüncelerini savunur.

 
Ar-Ge yapan şirketlere 59 milyar liralık dolaylı teşvik verildi "Galatasaray'da Florya'nın huzurunu kaçıran tek isim Ziyech" "Hedef enerjide tam bağımsız Türkiye"
Sonraki Haber