Türkerler Holding'ten dev yatırım... Enerji sektörüne adım attılar!
GE, Türkerler Holding ile Ege Bölgesi’ndeki Tire Rüzgar Enerji Santrali için toplam yirmi iki (22) adet rüzgar türbini kurmak üzere anlaşma imzalanmıştı. Yirmi iki rüzgar türbininden oluşan bu dev proje, elektrik enerjisi tüketimine ne gibi bir faydası vardır? Proje'de yerel sanayi ve istihdamın gelişimine katkı sağlamak üzere Türkiye’de yerel olarak üretilen kuleler ve kanatlar kullanılacak. Rüzgar enerjisinin ne gibi faydaları vardır? RES nedir?
Türkerler Holding ve GE işbirliği ile Ege Bölgesi’ndeki Tire Rüzgar Enerji Santrali için toplam yirmi iki (22) adet rüzgar türbini kuruluyor. Hayata geçirilecek bu proje Türkiye ekonomisine katkısı nedir? Tükenebilir enerji yerine kendini yenileyebilir enerji için kolları sıvayan Türkerler Holding ve GE yirmi iki adet rüzgar türbini projesini Ege Bölgesi’ndeki Tire hayata geçirecek. Peki RES nedir? Ve Rüzgar Enerjisi Santralinin faydaları nelerdir...
Türkerler Holding'in RES ile ilgili projeleri nelerdir. Detaylar haberimizin devamında...
TÜRKERLER HOLDİNG'TEN ENERJİ SEKTÖRÜNE DE BÜYÜK YATIRIM
Türkiye’nin rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 GW’a çıkarılması hedefine, GE ve Türkerler Holding’in yeni iş birliği ile katkı sağlanıyor. İki şirket, Tire Rüzgâr Enerji Santrali için toplam yirmi iki adet rüzgâr türbini kurmak üzere anlaşma imzaladı. Projede, yerel sanayi ve istihdamın gelişimine katkı sağlamak üzere Türkiye’de yerel olarak üretilen kuleler ve kanatlar kullanılacak ve 10 yıl boyunca ekipmanların bakımı da Türkiye’den ekiplerle gerçekleştiriliyor.
GE ve Türkerler Holding arasındaki işbirliği, ülkemizin rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 GW’a çıkarılması hedefine ulaşılmasına da katkı sağlayacak.
GE Yenilenebilir Enerji (GE), Ankara merkezli rüzgar enerjisi yatırımcısı Türkerler Holding ile İzmir’de yer alan Tire Rüzgar Enerji Santrali’ne toplam 50 MW rüzgar enerjisi kapasitesi sağlanmasına ilişkin anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu kapsamda GE, Tire RES için dokuz (9) adet GE 3.2-103 ve on üç (13) adet GE 1.7-103 model rüzgar türbininin tedariğini ve kurulumunu sağlayacak. Ayrıca 10 yıl boyunca ekipmanların bakımını da gerçekleştirecek.
Tire Rüzgar Enerji Santrali konusunda GE Türkiye ve Türkerler Holding arasındaki işbirliği, ülkemizin 2023 yılı için rüzgar enerjisi kurulu gücünün 20 GW’a erişmesi ve birincil enerji ihtiyacının yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması olan yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunacak.
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker işbirliğine yönelik değerlendirmede bulundu. Türker: “GE ile geçtiğimiz yıl Barbaros Rüzgar Enerji Santrali ve Kalfaköy projelerimizdeki işbirliğimizi, Ege bölgesindeki Tire Rüzgar Enerjisi Santralimiz için yaptığımız bu yeni anlaşma ile daha üst bir noktaya taşıdık. GE’nin türbinleri ile Türkerler Holding olarak rüzgar enerjisi üretimindeki kurulu gücümüz toplamda 72 MW’a ulaşacak. İşbirliğimiz ile Türkiye’ye daha fazla yenilenebilir enerji ile güç sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, rüzgar enerjisi üretimine katkı sağlayacak projeler gerçekleştirirken aynı zamanda yerel üretim ve istihdama katkı da sağlamaktan da mutlu olduklarını ifade etti. Özsoy: “GE Türkiye olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji portföyünün gelişimine katkı sağlamaktan, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında rol oynamaktan gurur duyuyoruz. Bizi gururlandıran bir diğer nokta ise, türbin kule ve kanat üretimini Türkiye’de gerçekleştirerek, Türkiye’de yerel üretim, inovasyon ve istihdamın gelişimine katkı sağlama taahhüdümüzü yerine getiriyor olmak. Türkerler Holding ile işbirliğimizle ülkemizin yenilenebilir enerji portföyünü ileriye taşımaktan ve ekonomiye katkı sağlamaktan dolayı mutluyuz ” dedi.
Tire Rüzgar Enerjisi Santrali, bölgedeki farklı rüzgar rejimlerine uyum sağlamak üzere GE teknolojilerinin bir kombinasyonunu kullanacak. GE’nin 85 metrelik kule yüksekliğine sahip 3.2-103 modeli Türkiye’nin orta ve yüksek rüzgar hızlarından faydalanırken, 80 metre kule yüksekliğindeki 1.7-103 modeli daha düşük rüzgar hızlarını destekleyecek.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) Temmuz 2016 rüzgâr istatistik raporuna göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 5 bin 146 MW’a ulaşmış durumda. Rapora göre, işletmedeki RES’lerin en yoğun olduğu bölge ise Ege. Tüm Türkiye’deki kurulu gücün yüzde 37.5’i, Türkerler Holding’in GE türbinleri ile gücüne güç katacağı rüzgar santralinin de yer aldığı Ege bölgesinde bulunuyor.
GE HAKKINDA
175 ülkede 300.000’den fazla çalışanıyla GE, dünyanın dijital endüstriyel şirketi olarak; birbiriyle bağlı, iletişim kurabilen ve öngörülebilir yazılımlara sahip makine ve çözümleri ile endüstriyi dönüştürüyor. GE’deki her iş kolu aynı teknolojiye, pazara, yapıya ve bilgiye erişim sağlayan GE Store ile küresel olarak bilgi alışverişi gerçekleştiriyor. Her icadımız, bulunduğumuz endüstrilerdeki inovasyon ve uygulamaları daha ileri taşıyor. Çalışanlarımız, hizmetlerimiz, teknolojimiz ve ölçeğimiz ile endüstrinin dilini konuşuyor ve müşterilerimiz için daha iyi sonuçlar üretiyoruz. Daha fazla bilgi için bizi takip edin: https://geturkiyeblog.com
TÜRKERLER HAKKINDA
Bünyesinde 100 civarında firma barındıran Türkerler Holding inşaat, enerji, tekstil ve emlak geliştirme alanlarında faaliyet göstermektedir. Ana şirketlerden biri olan Türkerler İnşaat, doğalgaz iletim ve dağıtım hatları, hastaneler, konutlar, oteller, okullar ve akıllı bina projeleri, uluslararası spor tesisleri, arıtma tesisleri, metro yapıları, barajlar, otoyollar, basınç düşürme istasyonları ve hidroelektrik enerji santralleri gibi sayısız altyapı ve üstyapı projesini başarıyla gerçekleştirdi. Holding, enerji üretim endüstrisi alanında Türkiye’nin dört bir yanında rüzgar, hidroelektrik, jeotermal, güneş ve doğal gaz santrallerini içeren çok sayıda yatırıma sahiptir. İzmir bölgesi için doğalgaz sağlayan İzmirgaz A.Ş. ve Doğu Anadolu için elektrik temin eden Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş., Holding’in başlıca enerji iletim yatırımları arasındadır. Holding’in güncel emlak yatırımları arasında ise İstanbul’daki Çiftçi Towers, İzmir’deki Mahall Bomonti ve Park Yaşam Mavişehir ve Ankara’daki Mahall yer almaktadır. Türkerler Holding, İtalyan Astaldi SpA firması ile birlikte Türkiye’nin sağlık hizmetleri endüstrisi alanındaki en büyük Kamu Özel Sektör Ortaklığı Projelerinden biri olan 1.071.000 metrekare kapalı alana sahip, 3.566 yatak kapasiteli Ankara Etlik Entergre Sağlık Kampüsü ve Gama Holding ile birlikte yaklaşık olarak eşit büyüklükte yatırımlar olan İzmir ve Kocaeli Entegre Sağlık Kampüslerinin yapımını gerçekleştirmektedir.
RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) NEDİR?
Rüzgar enerjisinin kaynağı güneştir. Güneş enerjisinin karaları, denizleri ve atmosferi her yerde aynı derecede ısıtmamasından dolayı oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgarı yaratmaktadır. Rüzgar, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına yer değiştiren havanın dünya yüzeyine göre bağıl hareketidir. Rüzgar enerjisinde rüzgarın hızı, yönü ve esme saat sayısı gibi özellikleri değerlendirilir. Rüzgarın hızı yükseklikle, gücü ise hızının küpü ile orantılı olarak artar. Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi, seçilecek bölgenin meteorolojik özelliklerine ve kullanılacak türbinin tasarımına bağlıdır.
TÜRKİYE’DE KAÇ TANE RES VARDIR?
Ülkemizde şu anda 17 adet rüzgar tarlası (Rüzgar Enerjisi Santrali RES) bulunmaktadır.
16 tanesi Ege ve Marmara bölgelerinde bulunmaktadır.
2009 yılı EİEİ verilerine göre rüzgar enerjisi toplam kurulu gücü 619,85MW olan 17 adet rüzgar santrali ülkemizde aşağıdaki gibi bir dağılım sergilemektedir.
RÜZGAR ENERJİSİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
Rüzgar enerjisinden mekanik enerji üretimi ve elektrik enerjisi üretimi şeklinde yararlanılmaktadır. Rüzgar enerjisinin şaft gücünden yararlanılarak elde edilen mekanik enerji, su pompalama, tahıl öğütme, kesme, sıkıştırma ve yağ çıkarma alanlarında kullanılmaktadır. Rüzgar enerjili pompalama sistemlerinin elektrik veya dizelli pompalara göre birçok avantajları vardır. Rüzgar enerjisi doğada bol bulunan bedava bir enerji kaynağıdır. Karmaşık bir yapıya sahip olmadıkları için bakım ve onarım masrafları da yok denecek kadar azdır. Rüzgar enerjisinden faydalanılarak üretilen elektrik özellikle; kırsal alanlarda, ormanlık ve dağlık bölgelerde, adalarda, deniz fenerlerinde, çiftliklerde, yangın kulelerinde kullanılmaktadır. Günümüzde büyük güçlü rüzgar santralleri, elektrik şebekesine bağlı ve birden fazla türbin içeren rüzgar çiftlikleri biçimindedir. Rüzgar santralinin ana yapı elemanı rüzgar türbinidir. Bir rüzgar türbini, çevredeki engellerin rüzgarı kesemeyeceği yükseklikte bir kule ve bunun üzerine yerleştirilmiş bir gövde ve motordan oluşmaktadır.
RÜZGAR ENERJİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Rüzgar enerjisi boldur. Toplam elektrik enerjisi tüketiminin Türkiye’de en az iki mislinin rüzgardan sağlanabileceğini bilim adamları öngörmektedir. Rüzgar yerlidir. Petrol ve doğal gazdan farklı olarak rüzgar enerjisinin ithal edilmesi gerekmemektedir ve dış ülkelere olan bağımlılığın azalmasına yardımcı olmaktadır. Rüzgar tükenmezdir. Fosil yakıtlardan veya uranyumdan farklı olarak rüzgar enerjisi yenilenebilir olup gelecek nesillerin doğum haklarını azaltmadan kullanılabilmektedir. Rüzgar temizdir. Sera gazı emisyonlarını önlemenin ötesinde rüzgar enerjisinden yararlanmak civa, kükürt dioksit ve azot oksitler gibi diğer zararlı fosil yakıt kirleticileri önler. Havayı ve suyu daha temiz ve sağlıklı yapar.
TÜRKİYE’NİN RÜZGAR ENERJİSİ NE KADARDIR?
Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli yeterli ölçümler yapılmadığından dolayı kesin olarak bilinmemektedir. Türkiye’nin toplam rüzgar enerji teknik potansiyeli sadece kara kısmı için 40.000 ile 80.000 MW düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Antakya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Bandırma, Bergama, Bodrum, Bozcaada, Çanakkale, Çeşme, Çorlu, Gökçeada, İnebolu, Mardin ve Sinop rüzgar enerjisince zengin yörelerimizdir. 1998 yılında Alaçatı’nın Germiyen Köyünde ilk rüzgar enerji santrali üç rüzgar türbininden oluşan 1.7 MW kapasiteli özel sektöre ait bir rüzgar santrali kurulmuştur.
DEV İHALE TÜRKERLER-SİEMENS-KALYON ORTAKLIĞININ!
Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için açık eksiltme ihalesi bugün yapıldı. İhaleye dünya Rüzgar enerjisi pazarının yüzde 90'ını elinde bulunduran 8 grup katıldı. İhaleyi Çinli Mingyang-İlk İnşaat ile 29 tur kıran kırana süren bir yarışın ardından ihaleyi Türkerler-Siemens-Kalyon ortaklığı 3.49 dolar/cent teklif vererek kazandı... Komisyon Başkanı Alparslan Bayraktar'ın son bir indirim talebi üzerine Türkerler-Siemens-Kalyon ortaklığı tekliflerini 3.48 dolar/cent'e indirdi...