Türkiye 2025’te petrol aramak için 143 milyar lira yatırım yapacak

Etrafındaki ülkelerde petrol ve doğalgaz fışkırırken, Türkiye’de az çıkmasının nedeni anlaşıldı. Türkiye, 20 yıl öncesine kadar petrol bulamıyordu çünkü aranmıyordu. Hatta bulunanlar ‘ekonomik olmadığı’ gerekçesiyle kapatıldı.

İBRAHİM AÇAR/ANALİZ

Türkiye, son 20 yılda doğal kaynaklara ayrılan bütçeler astronomik seviyelerde arttı ve sonuçları alınmaya başladı. Yani petrol araması az olduğu için çıkarılan da yetersiz kalıyordu. Hükümet, tam bağımsız Türkiye hamlesiyle şimdi petrol başta olmak üzere tüm yeraltı enerji kaynaklarının aranması için devasa yatırım kararı aldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 2025’te En yüksek yatırımı 143,2 milyar lirayla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yapacak.

Şirket, Sakarya Gaz Sahası ve Gabar petrol Bölgesi başta olmak üzere üretim alanlarını genişletmek ve üretimi artırmak için önümüzdeki yıl 143 milyar liranın üzerinde yatırım yapacak. Aslında Türkiye’nin bu alanda başlattığı hamle 2015’ten sonra hızlandı.

İlk derin deniz sondaj gemisi Fatih'in 2017'de satın alınmasını takip eden yıllarda TPAO filosuna katılan Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile yerli ve milli imkanlarla üretilen Koca Yusuf Sondaj Kulesi Türkiye'nin enerjide izlediği yeni yol haritasında ilk adımları teşkil etti.

Yerli ve milli enerji politikalarının meyvelerini almaya başlayan Türkiye, petrol üretiminde istikrarlı bir yükseliş kaydetti. Türkiye'nin ham petrol üretimi 2019'da günlük ortalama 57 bin varil, 2020'de günlük ortalama 61 bin varil olurken, bu miktar 2021'de günlük ortalama 65 bin varil, geçen yıl ise günlük ortalama 70 bin varil seviyesine ulaştı.

Petrol üretim faaliyetlerini 2023'te yüzyılın en üst noktasına çıkaran Türkiye, yürütülen çalışmalar neticesinde enerjide tam bağımsız bir ülke olma hedefine daha da yaklaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl aralıkta Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini açıkladı. Günlük yaklaşık 1 milyon varil tüketimi bulunan ülkenin üretilebilir petrol rezerv miktarı da söz konusu keşifle 450 milyon varilden 600 milyon varile çıktı.

Bölgede yoğun bir şekilde sürdürülen arama ve sondaj çalışmaları sonucunda mayısta Gabar'da Şehit Aybüke Yalçın adı verilen sahada günlük 100 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip yeni bir keşif yapıldığı duyuruldu. TPAO, Şehit Aybüke Yalçın Sahası'ndaki yeni keşfin toplam yerinde petrol rezerv miktarını yaklaşık 1 milyar varil, piyasa değerini ise 75-80 milyar dolar olarak tahmin edildiğini açıklamıştı.

Halihazırda ham petrol üretimi günlük ortalama 80 bin varile ulaşan Türkiye, yeni sahalardaki üretimlerle bunu gelecek yıl sonuna kadar 200 bin varil seviyesine çıkarmayı hedefliyor.

Bakanlık'tan "helikopterle gitme" iddialarına yalanlama! Volkan Demirel neden Güneş'in elini sıkmadı? Komyonet yokuştan kaydı 11 aracı biçti...
Sonraki Haber