Türkiye antik tohumlara el koydu

İngiliz The Times gazetesi, Ankara'da bulunan İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nde bulunan antik ve modern tohumlara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından el konulduğunu iddia etti. Enstitü Başkanı tarafından yönetim kurulu üyelerine gönderilen mektupta 108 kutu arkeobotanik örnek ile 4 büfe dolusu modern tohum kolleksiyona el konulduğunu belirtildi. Haberde tohumların Türk ve uluslararası araştırmacılardan uzaklaştırıldığı tezinin öne çıkartıldığı görüldü.

The Times’ta Mark Bridge ve Hannah Lucinda Smith imzalı haberde, “Ankara’daki İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü’nde tutulan tarihi öneme sahip binlerce örnek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koleksiyonun Türkiye’ye ait olduğunu iddia etmesinin ve aynı gün içerisinde kaldırılacağını söylemesinin ardından alındı” ifadesi kullanıldı.

Tohumların iki yıl önce hayatını kaybeden arkeobotanikçi Gordan Hillman’ın mirası olduğunun savunulduğu haberde İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Stephen Mitchell’in, yönetim kurulu üyelerine yazdığı bir mektup ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın el koyma kararını bildirdiği belirtildi.

Mitchell, bakanlık yetkililerinin “108 kutu arkeobotanik örnek ile 4 büfe dolusu modern tohum koleksiyonunu” Ankara’daki devlet müzelerinde sergilenmek üzere götürdüklerini bildirdi. Mitchell, tohumların zarar görmesi ya da kaybolması ihtimallerine karşı yetkililerden istedikleri ek süre taleplerinin ise reddedildiğini belirtti.

HEMEN ALGIYA BAŞLADILAR

University College London (UCL) Arkeoloji Enstitüsü’nden Profesör Gordan Hillman’ın bir araya getirdiğinin belirtildiği haberde tohum koleksiyonunun, bölgedeki binlerce yıllık arkeolojik alanlardan toplanan tohum ve botanik örnekler ile modern tohumlardan oluştuğunun altı çizildi.

Haberde araştırmacıların tarihi bitki çeşitlerini incelerken ya da arkeolojik alanlardaki örneklerin ne olduğunu belirlemeye çalışırken “özgür bir şekilde” bu tohumlardan yararlanabildikleri vurgusu öne çıkartıldı.

Mitchell'in mektubunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “gerekli izinlere tabi olmak şartıyla” koleksiyonların erişime açık olacağı konusunda güvence verdiğini kaydetmesine rağmen haberde UCL Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeobotanikçi Dorian Fuller sözleri üzerinden olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığı görüldü.

Fuller'in el koyma kararına ilişkin sözleri şöyle:

“Araştırma kaynağını Türk ve uluslararası araştırmacılardan uzaklaştırmak oldu. Kullanmak isteyen herkese açık olan güzel, küçük bir araştırma tesisiydi”

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün de aynı algıya hizmet eder nitelikteki “Türk hükümetindeki ilgili yetkililere bu konu özelindeki endişelerimizi dile getirdik” sözleri dikkat çekti.

(BBC Türkçe)

Yavru goril sosyal medyanın gündeminde! Haber var... Davinson Sanchez Kayseri deplasmanında şov yaptı TCMB aralık toplantısında politika faizini yüzde 50'de tutacak
Sonraki Haber