İsmail Gülle’den önemli açıklamalar

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin ekonomik anlamda çok daha iyi noktalara gelmesinde en kritik en önemli başlıklardan birinin yerli ve milli tabanlı ihracat olduğunu söyledi.

Süperhaber olarak, TİM Başkanı Gülle ile yoğun temposu arasında dün sohbet etme imkanımız oldu.

Göreve geldiği geçen Haziran sonundan bu yana devraldığı ihracat bayrağını daha da yukarılara taşımak için canla başla çalışan Gülle, yurtiçi ve yurtdışında neredeyse nefes almıyor.

Dün de Ocak ayına dair Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte kritik açıklamalar yaptı. Sonrasında da bu açıklamaları üzerine sohbet ettik.

Gülle’nin verdiği ilginç bilgileri özellikle sizlerle de paylaşmak istedik. İşte Türkiye’nin dinamik gücü ihracata ilişkin en son çarpıcı detay ve istatistikler;

İHRACATTA LİDER SEKTÖRLER

“Ocak ayında lider sektörümüz Otomotiv oldu. Sektörümüz 2,3 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak, ihracatını yüzde 1,9 artırdı. Otomotiv sektörünü, 1,5 milyar dolarla Kimyevi Maddeler 1,4 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti.

EN ÇOK ARTTIRANLAR
 
İhracatını en çok artıran sektörlere baktığımızda ise, Gemi ve Yat sektöründe artışın yüzde 116, Mücevher’de yüzde 94, Savunma ve Havacılık’ta ise yüzde 64 olduğunu görüyoruz.
 
219 ÜLKE

Ülke verilerine baktığımızda, Ocak ayında ihracatçılarımız ülkemizin bayrağını 219 ülkede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerden 126’sına ihracatımız artarken 104 ülkede ise çift haneli artışlar yaşandı.
 
EN ÇOK İHRACAT KİME?

En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak ve İspanya oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar ise şöyle: Libya’ya ihracatımız neredeyse 2,5 katına çıkarken, Yemen’e ihracatımız 2 katına, Slovenya’ya ihracatımız 1,5 katına çıktı.

YENİ ÜLKELER

Diğer taraftan, geçen sene Ocak ayında ihracat yapmadığımız 6 ülkeye bu yıl ocak ayında ihracat yapmayı başardık. Bu ülkeler: Samoa, Kuzey Kore, Amerikan Samoası, Niue Adası, ABD Küçük Outland Adaları ve Anguilla
 
ÜLKE GRUPLARI

Ülke gruplarına göre ihracatımıza baktığımızda, her zamanki gibi AB ilk sırada yer alırken, onu Orta Doğu ve Afrika izledi.
 
GÜMÜŞHANE’NİN ÇIKIŞI

İllerimizin ihracatına bakacak olursak, Ocak ayında 41 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilimiz, sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. En dikkat çekici artışlar ise; neredeyse sıfırdan gelerek 11 milyon dolar ihracat yapan Gümüşhane, ihracatını 3 katına çıkaran Zonguldak ve yüzde 77 artıran Yalova oldu.
 
TL KULLANIMI

Türk Lirası kullanımı Ocak ayında da devam etti. Ay boyunca 167 ülkeye ihracatta TL kullanıldı, toplam rakam 4 milyar TL oldu. İhracatımızı miktar olarak değerlendirdiğimizde, Ocak ayında ihracatın 11,4 milyon tona ulaştığını görüyoruz. Böylece bir önceki yılın Ocak ayına göre miktar bazında yüzde 17,2’lik bir artış yakaladık.
 
2019 HEDEFİ NE?
 
Bildiğiniz gibi 2018 yılı İhracatta Rekorlar Yılı olmuştu. 2 ay hariç her ay rekorlara imza atmış, yıl genelinde ise 168 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. 2019’da 182 Milyar doları yakalayacağımıza yürekten inanıyoruz.

ÖNEMLİ RAPOR

Bildiğiniz gibi 2 hafta önce, “İhracat 2019 Raporu”nu yayınladık. Raporda ihraç ürünlerimizin rekabetçiliğini ve dünya pazarlarındaki yerini sergiledik. Buna göre, dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürünün 47’sinde ülkemizin rekabetçi olduğu anlaşılıyor.

O 47 ÜRÜN UYARISI
 
Söz konusu 47 ürün içerisinde,
• otomobil yedek parçalarından otobüse,
• inşaat demirinden televizyon ve buzdolabına,
• iş makinesi yedek parçasından
• kazak, süveter, tshirt’e
ülkemizin öne çıktığı ürünler yer alıyor.
Ancak, tablo şu ki;
47 ürünün dünyada toplam ithalatı 1,8 trilyon dolarken,
bunun içerisinden aldığımız pay
50 milyar dolar ile sadece %2,8.
 
BİNDE 9

Bu pay, elbette küresel ticaretten aldığımız binde 9 oranındaki payın üzerinde. Ancak güçlü olduğumuz ürünlerde ne kadar ilerlersek, ve bu gücümüzü ihracat pazarlarına ne kadar yansıtabilirsek, ihracatımız da o ölçüde artacaktır.
 
HENÜZ YOKUZ

Raporun en önemli çıktılarından birisi de, güçlü olduğumuz bazı ürünlerde,
Ancak, 2019 ünyanın en büyük ithalat pazarlarında henüz yer alamamış olmamız. 47 ürünün 41’inde Kanada, dünyanın en büyük ithalatçıları arasında yer alıyorken, bu ürünlerin 9’unda Kanada pazarında hiç yokuz.

ABD DETAYI

44 üründe en büyük ithalatçılar arasında yer alan ABD’ye, 22 ürünle listede yer alan Avustralya’ya 4’er ürünü hiç ihraç etmiyoruz.Yakın pazarlarımıza baktığımızda ise, İtalya, İspanya, Rusya pazarlarına henüz satamadığımız 1’er ürünümüz var. Suudi Arabistan 12 üründe en büyük ithalatçı ülke konumunda iken, bu ürünlerin 3’ünde bu pazarda yokuz.”

Dostoyevski'nin yazdığı Suç ve Ceza'da Raskolnikov kaç cinayet işledi? Marmara Adası'nda toprak kayması! Acı haber geldi! Azerbaycan dilindeki adı "Çerşenbe ahşamı" olan günün Türkiye Türkçesi
Sonraki Haber