Türkiye ilk 4 dört ülke arasında! Hırdavat fuarı için 90 ülkeden 3 bini aşkın yabancı ziyaretçi geliyor

Avrasya'nın Hırdavat Fuarı olan Hardware Eurasia; İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) ve RX TÜYAP iş birliği ile 9 Mayıs’ta kapılarını açıyor. 90 ülkeden 25 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçinin beklendiği Avrasya Hırdavat Fuarı, FastenerExpo Eurasia Fuarları ile eş zamanlı olarak düzenlenecek. İşte detaylar...

12 milyar dolar seviyelerinde ihracat kapasitesiyle hırdavat sektörünün ev sahipliği yaptığı fuarın gelecek açısından çok büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türkiye'nin gelecekte hırdavat sektörünün dünyadaki önemli merkezleri olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek üretici, distribütör ve dağıtıcı firmalarla birlikte dünyada hırdavatın merkezinin İstanbul ve Türkiye olması yönünde buluşmalara, fuarlara devam ettiklerini kaydetti. 500 milyar dolarlık dünya hırdavat pazarından Türkiye'nin yüzde 2 seviyesinde pay aldığının bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, "Türkiye pazar payını artırmak için büyük bir fırsat yakalamış durumda. Hardware Eurasia Fuarı’nı ve İstanbul’u hırdavat endüstrisinin dünyadaki merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Avrasya Uluslararası Hırdavat Fuarı Hardware Eurasia, Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HISİAD) sektör duayenliği ve RX Tüyap iş birliğiyle, İstanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde hırdavat endüstrisinin tüm bileşenlerini bir araya getiriyor. Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan fuar 9-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geçen yıl olduğu gibi Fastener Expo Eurasia Fuarı’yla eş zamanlı düzenlenecek Hardware Eurasia’ya; Orta Doğu’da Suudi Arabistan odaklı olmak üzere 14 ülkede ve Almanya’da da yapı marketler özelinde tanıtımı yapılarak 90 ülkeden 25 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi bekleniyor. 2023 yılında da yapı market, beyaz eşya, enerji ve güç üretimi, otomotiv sektörü yetkililerinin yoğun ilgisi ile güçlü iş bağlantılarının kurulmasına olanak sağlayan fuar, bu yıl da sektör profesyonellerinin buluşma noktası olma misyonuyla yoluna devam ediyor.

HEDEF: HIRDAVAT SEKTÖRÜNÜN MERKEZİ ‘TÜRKİYE’

Türkiye'nin lider hırdavat üretici firmalarını aynı çatı altında toplayarak ticaret bağları güçlü coğrafyalardan profesyonel ziyaretçiler ile her yıl İstanbul'da buluşturan bir ihtisas fuarı olan Avrasya Uluslararası Hırdavat Fuarı Hardware Eurasia'datemel hedefin; katılımcı firmaların üretim kapasitelerini, teknoloji kullanımlarını yerli ve yabancı hedef kitlelere tanıtmak, yeni ihracat pazarları oluşturmak ve sektörün ihracat hedeflerini yükseltmesine katkı sağlayacak platformu yaratmak olduğunu vurgulayan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Hardware Eurasia Fuarı’nı uluslararası bir fuar haline getirmek ve bu hedef doğrultusunda çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini belirtti. Tecdelioğlu, "Hırdavat sektörü dünyada 500 milyar dolar gibi oldukça önemli bir hacme sahip iken, Türkiye’nin bu sektördeki ticaret hacmi ise 12 milyar dolar. HISİAD olarak bizim gayemiz; Hardware Eurasia Fuarı vasıtasıyla Türkiye’nin bu yüzde 2’lik ticaret hacminin daha da büyümesidir. Türkiye, bu pazarda payını arttırmak için büyük bir fırsat yakalamış durumda. Yani Türkiye gelecekte hırdavat sektörünün dünyadaki önemli merkezleri olma yolunda ilerliyor. Bu ilerlemeyi üretici, distribütör ve dağıtıcı firmalarımızla beraber Hardware Eurasia Fuarı’nı ve İstanbul’u hırdavat endüstrisinin dünyadaki merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

"FUAR SEKTÖRÜN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR"

Çevre ülkeler ve dünyada gelişen fırsatlarla ilgili böylesi dev bir organizasyonun üçüncü kez düzenlendiğinin bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, "300'den fazla firmanın katıldığı binlerce yurt içi ve yurt dışı ziyaretçinin geldiği bir buluşma noktası olacak. Sektörlerin değişimlerine göre hırdavat ve tasarım yönünden ciddi değişiklikler var. Özellikle pandemi sonrası yaratılan değişikliklerle ilgili hırdavat ürünleri de çok ciddi değişiyor. Savunma sanayi, beyaz eşya, elektrik elektronik, otomotiv, makine sektörleriyle ilgili işlev artırıcı, fırsat ve birim zamanda maksimum üretim yapmayla ilgili ürünler üretiliyor. Mobilya sektörüne yönelik birçok çalışmalar yapılıyor. Hırdavat sektörü fuarlar sayesinde gücüne güç katarak büyümeye devam ediyor. Hırdavat endüstrisinin yanı sıra, bu endüstriyi destekleyen tüm paydaşlarımızı da bir araya getirip ülkemizin daha çok katma değerli ürünler üretebilmesine ve ülkemizin ticaret hacminin artmasına destek olmaya çalışıyoruz. Avrasya Endüstriyel Bağlantı ve Sabitleme Elemanları Fuarı Fastener Expo Eurasia’yı Hardware Eurasia Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirerek bu iki sektörün ürün çeşitliliği açısından birbirini destekleyip bir sinerji oluşturmasını da arzuluyoruz." dedi.

HIRDAVAT İHRACATI İLK ÇEYREKTE 3 MİLYAR DOLARA DAYANDI

Yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracatı olan hırdavat sektörünün 2024 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,9 artışla 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke ise Almanya, Rusya ve Irak oldu. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından hazırlanan sektörün ihracat artış oranları ile bir sonraki ay beklentisinin de yer aldığı «TR-METALENDEKS: Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi» sonuçlarına göre; Hırdavat ihracatı miktar ve değer endeksleri mart ayında yükseldi. Rapora göre, miktar endeksi iki ay üst üste artış göstererek mart ayında 407 bin 774 ton ihracat yapıldı. Aylık ihracatın yeniden 1 milyar doların üzerine çıktığının belirtildiği sonuçlara göre miktar olarak ihracatta artışlar talep tarafında toparlanma için sinyal verdi. 2024 Mart ayında ihracat birim fiyatı 2,55 dolar/kg olurken, pazarlarda yüksek rekabet ve alıcıların fiyat indirim talepleri ile zayıf metal fiyatlarına rağmen birim fiyat artış gösterdi. İkinci çeyrekte ise talepte toparlanma beklentisi olduğunun belirtildiği rapor sonuçlarına göre, metal fiyatlarının da artış eğilimi içinde olacağının bilgisi paylaşıldı.

25 BİNİN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

RX Tüyap Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Berkan Öner ise bu yıl ziyaretçi sayısında en az yüzde 40’lık bir büyüme beklediklerini dile getirerek; "Üç senedir güzel bir iş birliğiyle bu projeye devam ediyoruz ve fuarımız artık olgunluk seviyesine doğru yaklaşıyor. Üçüncü senemizde uluslararası katılımcı ve ziyaretçinin daha çok artacağı bir fuargerçekleştirmeyi amaçladık. 4 salonumuzda yaklaşık 25 bin metrekare kapalı alanda 3 binin üzerinde yurt dışından olmak üzere toplam 25 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz.
Fuarımızın pazarlama faaliyetlerine çok ağırlık verdik. Yurt dışında pek çok benzer fuarlarımızda tanıttık, başta Almanya, Rusya, Fransa, Orta Doğu gibi çeşitli ülkelerde çok yoğun tanıtımlar gerçekleştirdik. Şu anda 90 ülkeden fuarımız için ön kayıtlar oluşturuldu. Datalara baktığımızda çok önemli sektörlerden büyük oyuncular kayıtlarını yapmış durumda. Otomotiv sektörünün hem global hem iç pazardaki öncüleri, inşaat sektöründen pek çok öncü firma, yapı sektörüyle birlikte mobilya sektöründen çok önemli katılımcılar, aynı şekilde savunma sanayinden pek çok büyük firma, gemi inşaat sektöründen yine pek çok firmanın ziyaretçi kayıtlarını oluşturduğunu görüyoruz." dedi.

Agrot hisse yorum ve grafik analiz 26 Kasım Salı Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip "Yaşar Güler salonu terk etti" iddiası!
Sonraki Haber