Türkiye inovasyon liginde 37’nci sıraya yükseldi

Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına büyük yatırımlar yapan Türkiye, teknoloji geliştirme anlamına gelen inovasyon çalışmalarında dünyanın üst sıralarına tırmanıyor. Türkiye, 2012 yılında Küresel İnovasyon Endeksi’nde 74’üncü sıradayken geçen hafta açıklanan endekse göre geçen yıla göre 2 basamak, 2012’ye göre ise 37 basamak yükselerek 37’nci sıraya geldi...

Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük inovasyon buluşması olan Türkiye Innovation Week 24 (TIW24), bu yıl ‘Out of the Box: Human, Culture, Model’ teması ile 11’inci kez düzenleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde düzenlenecek etkinlik 10-11-12 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Türkiye Innovation Week 2024’ün tanıtımı için Divan Kuruçeşme’de bir de lansman düzenlendi. Lansmanda bir konuşma yapan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, önce inovasyonun önemine değindi, ardından da Türkiye’nin inovasyon yolculuğunda 11 yılda kat ettiği mesafeye dikkat çekti. Türkiye Innovation Week etkinliklerinin başladığı 2012 yılında Türkiye’nin Küresel İnovasyon Endeksi’nde 74’üncü sırada yer aldığını belirten Gültepe, geçen hafta açıklanan endekse göre Türkiye’nin geçen yıla göre 2 basamak, 2012’ye göre ise 37 basamak yükselerek 37’nci sıraya geldiğini kaydetti.

Gültepe, “İnovasyonun katma değerli üretim ve ihracata katkısını biliyoruz. İşte biz bu bilinçle ülkemizde inovasyon ekosistemini geliştirmek istiyoruz. Şayet dünyadaki ilk 10 ihracatçı ülkeden biri olacaksak, bunda inovasyon önemli paya sahip olacak. İnovasyon ile Türkiye’nin ihracatını bir üst lige taşıyacağız. Küresel yarışta hedeflerimizi tutturmak için yüksek teknolojiye yatırımın, dijital ve yeşil dönüşümün yanı sıra inovasyonun gücünü de etkili şekilde kullanmalıyız. Ayrıca bireylerin ve organizasyonların inovasyon konusunda motivasyonlarını artırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“Birlikte İnovasyon” ana değerlerden biri

Etkinliğin sloganlarından birinin “Birlikte İnovasyon” olduğuna dikkat çeken Gültepe, “Motivasyonu sürdürülebilir kılmak büyük önem taşıyor. Bu nedenle ‘sürdürülebilir motivasyon’ ana değerlerimizden birini oluşturuyor. 10 yıldır birlikte başarmanın gücünü her adımda hissettiğimiz için, ‘birlikte inovasyonu’ da ana değerlerimizden biri haline getirdik. Gücümüzün her geçen yıl daha da büyüyen ekosistemden geldiğini biliyoruz. Dolayısıyla inovasyonu toplumun ilgili tüm kesimlerine yaymak durumundayız” dedi.

İnovasyonda uluslararası iş birliğini artırmak için her yıl paydaş ülkeler belirlediklerini belirten Gültepe, “Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve İsveç bu yılın paydaş ülkeleri olacak. Ayrıca sekiz farklı dalda ödül vereceğiz. Rekor sayıda başvurunun gerçekleştiği İnovaLİG yarışmamızın ödüllerini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle takdim edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Alışılmış kalıpların dışına çıkacak

Başkan Gültepe’nin ardından mikrofona gelen TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu sözlerine “Geleceği inşa etmek cesaret ister. Bu cesaretin arkasında ise sadece insan ve onun hiç bitmeyen motivasyonu bulunur. Bu yıl bu bakış açısı üzerine ördüğümüz temamız, her birimizin içinde var olan o gücü yeniden tanımlıyor” diyerek başladı. Karavelioğlu, “Bu yılki temamız ‘Out of the Box: Human, Culture, Model’ alışılmış kalıpların dışına çıkma cesaretini temsil ediyor. Yalnızca yeni teknolojileri değil, aynı zamanda insanı, kültürü ve iş modellerini yenilikçi bir bakış açısıyla yeniden ele alıyoruz. İnovasyonun gerçek gücü; insan özgürce düşündüğünde, farklı kültürel yaklaşımları kabul ettiğinde ve cesur iş modelleri benimsendiğinde ortaya çıkıyor. Bu yıl, kutunun dışına adım atarak yeni hikayeler yazmak, sınırları zorlamak ve inovasyonun dönüştürücü gücünü hep birlikte deneyimlemek için çok katmanlı ve kapsamlı bir program hazırladık” ifadelerini kullandı.
 
22 panel 120 konuşmacı

Karavelioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Türkiye Innovation Week 2024’te iki önemli keynote konuşmacı olacak. İlki, iki kez Formula 1 Dünya Şampiyonu olan “Uçan Fin” lakaplı McLaren’in efsanevi pilotu Finlandiyalı Mika Pauli Häkkinen olacak. Häkkinen, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek etkinliğin ilk günü olan 10 Ekim’de konuşacak. İkinci günün keynote konuşmacısı küçük parçalardan büyük dünyalar yaratan Lego’nun Küresel Üst Yönetim Üyesi Christian Majgaard olacak. Etkinlik 4 ayrı salonda aynı anda düzenlenecek. Etkinlikte teknoloji yazarı ve trend avcısı Serdar Kuzuloğlu’ndan, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin’e kadar birçok tanınmış ismin moderatör olacağı 22 panel düzenlenecek. Bu panellerde aralarında Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan’dan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’ya, Plan-S&INFIA CSO’su Umut Yıldız’dan Medyapım Kurucusu Fatih Aksoy’a, Fütürist Ufuk Tarhan’dan BigChefs Kurucusu Gamze Cizreli’ye kadar 120’ye yakın konuşmacı yer alacak. Etkinlikte ayrıca 6 çalıştay ve 9 masterclass düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliğe katılarak bir konuşma yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, etkinliğin son günü olan 12 Ekim Cumartesi günü teşrif edecek ve konuşmasının ardından İnovaLİG yarışmasında ödüle layık görülenlere ödüllerini takdim edecek.

Ana stratejik partnerin Trendyol olan etkinliğin stratejik partnerleri; Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Turkcell, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türkiye Sigorta, İhracat Geliştirme (İGE), Türkiye Teknoloji Fonu (TTF) ve Hayat Holding isimlerinden oluşuyor.

Bu arada 10 yılda 540 binden fazla katılımcı ve 10 milyon izleyiciyle buluşan Türkiye Innovation Week, bin 34 konuşmacı ve bin 500’den fazla markayı ağırladı. İnovasyon programları kapsamında 500’den fazla firmaya ödül verildi. Etkinlik 11 tane uluslararası ödülü de layık görüldü. www.turkiyeinnovationweek.com adresinden online kayıt yaptırmanın zorunlu olduğu etkinlik, ücretsiz ziyaret edilebilecek.

İsrail'in hava savunma kalkanı demir kubbe nedir? Kronik enflamasyona karşı mücadelede o besinler önemli! İşte liste... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Lübnan halkı ve hükümetinin yanındayız!
Sonraki Haber