Türkiye korona ile mücadelede iyi yolda mı? Rakamlar ne söylüyor? Prof. Dökmetaş değerlendirdi...

Türkiye'nin 16 Nisan itibariyle ortaya çıkan koronavirüsle mücadele tablosunu değerlendiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Türkiye'nin iyi yolda olduğunu söyledi. Ancak geçtiğimiz cuma günü yaşanana benzeyen olayların yine yaşanması halinde durumun tersine dönebileceğini ifade etti. Prof. Dökmetaş "Korkulacak bir şey yok. Ama her şey bitti değil. Evde kalmaya devam" dedi.

Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de ana gündem maddesi 2 milyondan fazla insana bulaşan, 150 bine yakın insanın da ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs ya da bilimsel adıyla Sars-CoV2 virüsü ve onun yol açtığı Kovid-19 hastalığı...

Türkiye'de 16 Nisan itibariyle toplam test sayısı 500 bini, vaka sayısı 74 bini, vefat sayısı da 1600'ü aşarak bin 643'e ulaşmış durumda. 

Türkiye'deki son tablo bu. Peki, bu sayılar bize aslında ne anlatıyor? Günlük vaka sayısı düştü denebilir mi? Test sayısının 40 bini geçmesinin faydası var mı? Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarında çok fazla değişiklik olmaması ne anlam ifade ediyor? Bir günde 1415 kişinin iyileşmesi, toplamda 7 bini aşkın kişinin tedavi olup taburcu olması Türkiye adına "Bu iş tamam" demek için yeterli mi?

CNN Türk'te Hande Fırat'ın hazırladığı Gece Raporu programına konuk olarak katılan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş son tabloyu değerlendirip, virüsle mücadelede Türkiye'nin tam olarak şu an nerede olduğunu anlattı. 

 Vaka artışındaki 3'er günlük periyotlarda bir artış olmamasına dikkat çekip, "Türkiye iyi yolda" diyen ve iyileşen hasta sayısının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Dökmetaş test sayısının 40 binleri aşmasının önemine vurgu yaptı. 

"Korkulacak bir şey yok. Ama her şey bitti değil. Evde kalmaya devam" diyen Prof. Dr. İlyas Dökmetaş'ın 16 Nisan itibariyle Türkiye'deki son duruma ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

"Son bir haftadaki veriler gözönüne alındığında, günlük yeni tanı konulan vakaların oranı 5 binlerden 4 binlere doğru indi. 4 bin, 4 bin 200 gibi bugün ise 4 bin 800'e çıktı. Tek günlük değil, 3 günlük 3 günlük verileri değerlendirdiğimizde bundan önceki 3 günle, ondan önceki 3 günü kıyasladığımızda bir düşüş var. Ama bu düşüş yeterli mi, şu anda daha erken. Daha önce biraz daha sürebilir bu demiştik. Hatta 23 Nisan-19 Mayıs diye 2 tarih vermiştim. Tabi bunlar tamamen şartlara uymamız ve tamamen ihtimali tarihler. Altında bir bilimsel veri yok. Ama şartlara uymamız lazım. Geçen cuma günkü olaylara benzer olaylar olursa, insanlarımız kendisine dikkat etmezse tabi ilerleyecek. Ama benim görüşüm şu: İyileşen hasta sayımız artıyor. Binlerin üzerine çıkıyor eskiye göre. Eskiden daha azdı. Taburcu edilen hasta 200, 300, 400'dü şimdi binlerin üzerine çıkmaya başladı. Yoğun bakıma geçen hasta sayımızda artış çok fazla değil. Durdu gibi. Vefat eden hasta sayımız yüzler civarında. Günlük yaplan test sayımız beşyüzlerden, binlerden, on binlere, yirmi binlere, otuz binlere bugün de 40 bine çıktı. Bu bizim iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Ne kadar çok test yapabilirsek, ne kadar çok aileye girebilirsek, vakaları ne kadar çok önceden tanımlayıp, kısa sürede kontrol altına alabilirsek başarı oranı o kadar artacak. Korkulacak bir durum yok. Ama her şey bitti değil. Evde kalmaya devam"

Kılıçdaroğlu'nun Akşener sözleri İyi Parti'yi karıştırdı! Netanyahu'ya bir kötü haber daha! MGM'den 12 ile sarı kodlu uyarı!
Sonraki Haber