Türkiye Ortadoğu’da tam bağımsızlık rüzgarı estiriyor

Türkiye, ekonomisi ve savunma sanayisi güçlendikçe dünyanın enerji ve ticaret merkezi olan Ortadoğu’da oyun kurucu oldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 5 Ağustos’ta Mısır ziyareti bunun sinyallerini verdi. Çok taraflı diplomatik atak ve bölgede askeri varlığın artırılması, ekonomik adımlarla güçlendikçe geleceğin, Türkiye ve komşu ülkelerin yükselişine tanık olacağını gösteriyor. Bunun için aslında çok emareler belirmişti. İşte detaylar...

Türkiye, Irak’la 27 milyar dolarlık Kalkınma Yolu projesini başlatacağını açıkladı. Irak, ABD’nin bölgedeki silahlı piyonu olan PKK’yı terör listesine aldı.

Türk-Irak işbirliği artarken Iraklı bir subay, Türk İHA’sını emir vererek düşürdüğünü açıkladı. Sonradan İran kontenjanından Irak ordusunda görev yaptığı ortaya çıkan bu subay tutuklandı. Bölgede artan ülkeler arası işbirliği bu tür eylemlerle bitirilmeye çalışılırken, bölge ülkelerinin artık bu tür oyunları ‘yemediği’ni herkes gördü. Aynı oyun Rus savaş uçağının düşürülmesiyle de kendini göstermişti.

Türk İHA’sını düşüren Tuğgeneral Abdusselam Hamudi’nin foyası ortaya çıktı.

Emekli Iraklı General Abdusselam Casim, olayın arka planında Haşdi Şabi elebaşılarından Kays el-Khazali’nin olduğunu iddia etti. İran’ın Kerkük’ün siyasi, askerî, ekonomik-enerji hesapları olduğunu ve günlük 6 milyon dolardan fazla petrol geliri olduğunu ifade eden General Casim “Türkiye’nin orada olmasından en fazla rahatsız olan güç İran. ‘SİHA’yı biz düşürdük’ diyen Tuğgeneral Hamudi de İran’a bağlı Şii Asaib Ehlül Hak kontenjanından orduya giren eski bir milis. Irak Harp Akademisinden gelen biri değil. SİHA operasyonu, Irak ve Türkiye ilişkilerinin gelişmesini sabote ederek bu diyalog zeminini vurmak isteyenlerin işiydi” dedi.

Ve en son önemli gelişme ise Mısır Devlet Başkanı Sisi Türkiye'ye gelmesi oldu. Hakan Fidan’ın, Mısır’da tüm dünyaya, ‘ayağınızı denk alın artık bölgede askeri anlamda da tam bir işbirliği yapacağız’ mealinde mesajlar vermişti. Bu mesajın verildiği ülkenin en önemli ismi 12 yıl sonra tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 4 Eylül'de Türkiye'de olacak.

Mısır ile normalleşme sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Şubat 2024’te Kahire’ye tarihi bir ziyarette bulunmuş ve ilişkilerde yeni bir sayfa açılmıştı. Ağustos ayı başında Kahire’ye giderek Mısırlı mevkidaşı ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin Türkiye ziyareti ile ilgili hazırlıkları görüştü.

4 Eylül’de gerçekleşecek ziyaret kapsamında, Türkiye Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi cumhurbaşkanları başkanlığında ilk toplantısını yapacak.

Görüşmede masada üç kritik başlık yer alacak. İki lider öncelikle Gazze’de ateşkese yönelik adımları ve insani yardım çalışmalarını görüşecek. İki ülke arasında 10 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda iş birliğinin artırılması da gündemin önemli bir başlığı olacak.

Savunma alanındaki anlaşmalar arasında Türk İHA/SİHA’larının Mısır’a tedariği de yer alıyor. İki liderin ayrıca Doğu Akdeniz, Libya gibi bölgesel konuları da detaylı olarak ele alması bekleniyor.

SURİYE İLE NORMALLEŞME BAŞLIYOR

Suriye ile yeniden masaya oturma zamanı geldi. İlk kez Türkiye ve Suriye birlikleri ortak devriye kararı aldı. Zaten halen en çok ihracat yaptığımız Suriye, yavaş yavaş Türk tezlerine yaklaşmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Rusya Federasyonu tarafından Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı Harekat Bölgesi'nde gerçekleştirilen ve ara verilen birleşik kara devriyesinin yeniden başlatıldığını bildirdi. Bu önemli gelişme bir bakıma Suriye il girilen normalleşme yolu için de çok önemli bir mihenk taşı niteliğinde.

DENGELERİ DEĞİŞTİREN PROJE

En önemli adım ise Kalkınma Yolu projesi oldu. Bu proje askeri açıdan çok güçlü olmadan yapılamayacak bir çalışma.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen hafta önemli bir toplantıya başkanlık yaptı. İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde gerçekleştirilen I. Bakanlar Konseyi Toplantısı ile. Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye-Irak-Birleşik Arap Emirlikleri-Katar bu hedefi gerçekleştirmede 'cesur' bir adım attı.

17 milyar dolar maliyetli proje 3 etaplı: 2028, 2033 ve 2055. Yani 2020, 2030 ve 2050 hedefleri var projenin. Çünkü bölgedeki tüm kurallar değişecek.

Bu proje bittiğinde Basra'dan Türkiye sınırındaki Ovaköy'e 1190 km uzunluğunda otoyolun, Basra'dan Türkiye'ye 1176 km uzunluğunda yüksek hızlı demiryolunun ve Türkiye içinde de 320 km otoyol ve 615 km demiryolunun tamamlanacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu I. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda 'kazanımı şöyle ifade ediyor:

"Fav Limanı'ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa'ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa'ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlayacağını özellikle ifade etmek isterim"

'Paradigma' değiştirici bu hamleleri bölgedeki diğer gelişmelerle eş zamanlı okumak şart tabii. Amerika Birleşik Devletleri donanmasının yaklaşık üçte birinin Orta Doğu'ya konuşlandığına dair haber dikkat çekiyor beraberinde donanma unsurlarının konumlarının olduğu bir haritayla.

Doktor Cengiz Coşkun Kimdir, Nereli? Cengiz Coşkun Kaç Yaşındaydı? Tuba Güleç Kimdir, Hangi Hastanede? 13 bin TL taksitle 2+1 daire imkanı!
Sonraki Haber