Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Macaristan'a örnek model olacak!

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'ya giden yolda büyük bir aşama kaydetti. AB üyesi Macaristan'da yeni kurulacak olan Macaristan Uzay Ajansı'na örnek bir model olacağı ifade edildi. Türkiye, ESA üyesi olmadığı için ESA üyesi ülkelerle uzay araştırmalarında ikili iş birliklerini geliştirmek için çalışmalar sürüyor. ESA'nın kapılarını Macaristan ile açmayı planlayan Türkiye Uzay Ajansı, İtalya, Fransa ve İngiltere'den de davet aldı.

TUA yurtdışında çalışmalarını ve temaslarını son hız sürdürüyor. Macaristan Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine TUA Başkanı Serdar Hüseyin, gelecek hafta Macaristan'ı ziyaret edecek. 

Yıldırım, 'Burada hem ikili iş birlikleri hem de Macaristan Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin görüşmeler yapacağız.' dedi. 

Covid-19 yüzünden yurtdışı temasların kısıtlı tutulduğunu belirten Yıldırım, 9 Şubat 2021'de açıklanan Milli Uzay Programı'nın ardından Azerbaycan ve Pakistan'ı da konu hakında görüşmek için ziyaret edeceğini söyledi ve ekledi: 'Daha önce Kazakistan ve Ukrayna'yı ziyaret etmiştik.' 

ZİYARETLER VERİMLİ GEÇİYOR

Uzayda birinci ligde olmayan fakat potansiyel teknolojilere sahip; dolayısıyla da iş birliği arayışında olan ülkeleri ziyaret programına alan TUA Başkanı 'Ziyaretlerimiz çok verimli geçti' diye konuştu. Yıldırım'ın açıklamaları şu şekilde:

“Burada hem ikili iş birlikleri hem de Macaristan Uzay Ajansının kurulmasına ilişkin görüşmeler yapacağız. Görüşmelerde tecrübelerimizi paylaşacağız. Türkiye, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üyesi değil. Bu yüzden ESA üyesi olan ülkelerle ikili iş birliklerini geliştirerek projelere ortak teklif vermek istiyoruz. Bunun da kapılarını Macaristan ile açabiliriz. İtalya, Fransa ve İngiltere’den de davet aldık, onları da ziyaret edeceğiz, biz de onları davet edeceğiz.”

Bizden ileride olan ülkelerle arayı kapatmak için bu tarz tecrübe ve teknoloji transferlerinin zorunlu olduğunu belirten TUA Başkanı, bunun Türkiye'nin tanıtımı için de iyi olacağı görüşünde.

YURTDIŞINDA TUA ÇALIŞMALARI

Rusya'da 14-19 Haziran arasında düzenlenen Uzay Federasyonu (IAF) toplantısına ve dünyanın en büyük uzay organizasyonu olan GLEX 2021'e TUA'nın davet edilmesi ise çok önemli. Bu kuruluşlara özel sektörün önde gelen şirketleri ve güçlü sivil toplum kuruluşları da üye.

Üstelik bu toplantılara 'yüksek seviyeli konuşmacı' olarak davet alan TUA Başkanı Yıldırım, konuşmasında dünyanın önde gelen uzay ajanslarına TUA'yı ve Milli Uzay Programı'nı anlatacak.

Eylül'de ise davetleri üzerine ABD Ticaret Bakanlığına gidip oradaki çok sayıda kurum ve şirket ile uzay alanında iş birliği sağlamayı planlayan Yıldırım, bu konuda da umutlu. 

 Yıldırım, Çin ve Japonya uzay ajanslarıyla ikili iş birliği anlaşması yapılacağını, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland gibi birçok ülkeden davet alındığını, hepsiyle bir program çerçevesinde görüşüleceğini dile getirdi.

TÜRK KONSEYİ'NE TUA LİDERLİK EDECEK

Orta Asya ülkeleri ile olan ilişkilerine bakacak olursak da (Macaristan'ın da gözlemci olduğu) Türk Konseyi üyesi ülkeler arasında uzay çalışmalarında birlikte hareket etme konusunda da TUA liderlik rolünü üstleneceğe benziyor.

 
ABD seçimlerinde son durum ne? Yargıtay kararı beklenmeden davalı yerler ihaleye çıkarılıyor YSK Başkanı Yener: ABD'deki seçim sistemini ülkemizle kıyaslayacağız
Sonraki Haber