Türkiye'de her yıl 32 bin insan bu nedenle ölüyor... Bir tek Rizeliler hariç!

Her yıl dünyada 7 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan hava kirliliği Türkiye’de de her yıl 32 bin insanın ölümüne yol açıyor

Türk Toraks Derneği’nin düzenlediği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Avrupa Göğüs Derneği’nin de desteklediği ‘Hava kirliliğine artık yeter’ temalı ‘Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı’ sempozyumu dün İstanbul’da bir otelde yapıldı.

Sempozyuma; Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, Doç. Dr. Haluk Çalışır ve sempozyumun diğer düzenleyicileri Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, Prof. Dr. Hasan Bayram, Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek ile Dünya Sağlık Örgütü Temsilcileri katıldı.

Sempozyumda Türkiye’deki hava kirliliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar açıklandı.

Aydınlık'tan Müjde Oktay'ın haberine göre; Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, “Hava kirliliği her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açan bir sağlık sorunu. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 25’ini, zatürreye bağlı ölümlerin yüzde 17’sini, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 16’sını, iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 15’ini ve kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 8’inden sorumlu olan hava kirliliğine ‘Artık Yeter!’ demek zorundayız” dedi.

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA BOĞULUYOR!

Türkiye’nin illerindeki hava kirliliği haritasına baktığımız zaman durumun aslında sanıldığından vahim olduğunu görüyoruz. Sempozyum sonrasında Aydınlık’a konuşan Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Türkiye’de 79 ilde hava kirliliği yaşandığını söyledi. İstanbul, İzmir ve Ankara illerini baz alarak Türkiye’nin son bir yıllık hava kirliliği haritasını açıklayan Elbek, şöyle konuştu:

“Türkiye’de DSÖ standartlarına göre yapılan ölçümlerde, 79 ilde hava kirlili- ğinin DSÖ standartlarının çok üzerinde olduğu bilimsel olarak ortaya çıktı. Türkiye’de en kirli ilçeler ise İstanbul, Ankara ve İzmir illerine ait. İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı ilçelerinde hava kirliliği sağlığı tehdit eden sınırlara ulaştı. DSÖ limitlerine göre hava kirliliği sınırı PM10 için 20 iken Ankara Sıhhiye’de bu oran PM10 için 185. DSÖ limitlerini 6 buçuk kat aşmış. Türkiye’nin ulusal mevzuat sınırı değeri dikkate alınsa dahi 80 ilin 53’ünün yani Türkiye’nin yüzde 66’sının havası kirli. Türkiye’de kapkara bir hava var ve acilen önlem alınmazsa boğulacağız!"

HAVASI TEMİZ TEK İL RİZE

Doç. Dr. Elbek, acil önlem alınması gerektiğini, havası temiz kalan yalnızca bir ilimiz kaldığını vurgulayarak dile getirdi:

“Kasım 2016-Ekim 2017 arasında partikül madde açısından sadece Rize DSÖ’nün izin verdiği sınırı aşmamış. Yani 81 ilimizin içerisinde nefes alabilen ve havası temiz olan tek il Rize. Şırnak’ta yeterli ölçüm yapılamadığı için değerleri bilinmiyor. Geriye kalan 79 il hava kirliliği tehdidi altında. Peki nefes alamadığımızda ne yapacağız? Hepimiz toplanıp Rize’ye mi gideceğiz? Bu mümkün değil. Eğer acil önlemler alınmazsa nefes alamayacak hale geleceğiz.”

‘YAKTIKÇA KİRLENECEĞİZ’

Sempozyumun Eş Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç’la da sempozyum sonrasında konuştuk. Aykaç, havanın kendi kendini kirletmediğini insanların kendi elleriyle temiz havayı yok ettiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Hava kirliliği gökyüzünden birden bire inmiyor. Bizler hava kirliliğini yaratıyor ve beraberinde ölümü getiriyoruz. Kendi katilimizi kendimiz yaratıyoruz. Termik santrallarle ve fosil yakıtlarla kendi geleceğimizi kendimiz karartıyoruz. Türkiye yakın gelecekte onlarca sayıda kömürlü termik santrali daha faaliyete sokmayı planlıyor. Var olanların azaltılması gerekiyor. Yaktıkça kirleniyoruz, kirleneceğiz. Acil bir temiz hava planı yapılmalı. Ulaşım, enerji, sağlık tüm sektörler işbirliği içinde temiz bir dünya için harekete geçmeli ve bu sorunu çözmeliyiz. Artık fosil yakıtların gerekliliğini ve yenilenebilir enerjiye nasıl geçebiliceğimizi tartışmamız gerekiyor

HAVANIZ CEBİNİZDE

Sempozyumda, Türkiye’nin tüm illerinin hava kirliliğinin takip edildiği “Havanız Cebinizde” aplikasyonunun tanıtımı da yapıldı. Aplikasyon sayesinde cep telefonlarına yüklenen program ile il ve ilçelerin hava kirliliği durumu veriler halinde telefondan izlenebiliyor.

GÖRÜNMEZ KATİL

Sempozyum Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram da “Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl 32 bin kişi ölüyor. DSÖ, hava kirliliğini ‘görünmez katil’ olarak tanmlıyor. Nitekim öyle. Kirli hava sessiz bir şekilde kanseri tetikliyor, KOAH, kalp-damar hastalıkları, inme ve solunum sistemi hastalıklarına neden oluyor. Hava kirliliğine bağlı hastalıklar ve ölümler önlenebilir. Önlem alndığı takdirde her yıl 32 bin insanmızı kaybetmek zorunda kalmayacağız” dedi.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber