Türkiye'de koza üretimine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yüzde 100 hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanacak yüzde 100 hibe desteği sağladığı ipek böceği yetiştiriciliğiyle Türkiye'nin koza üretiminin artırılması hedefleniyor.

This browser does not support the video element.

Türkiye genelindeki üreticilere bakanlığın sağladığı yüzde 100 hibe ile yıllık 76 ton gerçekleşen yaş koza üretiminin 200 tona yükselmesi amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik, her yıl daha fazla destekle ipek üretimini artırmayı hedeflediklerini aktarırken, ipeğin ekonomik değerinin yanı sıra kültürel özelliklerini de göz önünde bulundurduklarını belirtti.

Yaklaşık 60 ilde ipek böceği üretimi yapıldığını söyleyen Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle Eskişehir, Bursa, Bilecik ve Diyarbakır üretimde ön plana çıkıyor. Bu yıl ipek böceği yetiştiriciliğine yüzde 100 hibe desteği sağlıyoruz. Bakanlık olarak ipek böcekçiliğine önem veriyoruz. Yıllar itibarıyla üretimimiz zaten artıyor. Bu yılki hibe destekleriyle hedefimiz, üretim daha da çok artacak. Böylelikle 1000 kişiye istihdam sağlanacak. Ayrıca ihracatımızın da önü açılacak. Özellikle Diyarbakır ve Eskişehir'deki fabrikayı biraz daha işlevsel hale getirirsek çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum."

İpekli ürünlere ciddi bir rağbet gözlemlendiğini aktaran Çelik, "Geleneksel üretimi devam ettireceğiz ama bunun yanı sıra ihracat yapmak için modern üretime geçmek zorundayız. Bundan dolayı desteklerimiz, hem modern hem de geleneksel üretime yönelik. 2022'de ipek böceği yatırımlarını daha fazla artırmayı planlıyoruz." açıklamasında bulundu.

PAZAR DA ÇİN'E RAKİP OLUNMALI

Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, gerçekleşen ipek ihracatının son yıllarda bakanlık politikalarıyla kayda değer seviyelere geldiğini aktarırken, ipek böcekliği iş alanındaki gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

"Bakanlığımızın son 15-20 yıldaki destekleriyle ipek böcekçiliği yeniden gelişmeye başladı. Son iki yılda sadece Bursa'nın üretimi 2 kat arttı. Aynı zamanda üretici sayısı da artıyor. Dünyada 1 milyon 100 bin ton yaş koza üretimi var. Bunun yüzde 75'ini Çin üretiyor. Çin bu alanda tekel pozisyonda. Bu tekelin kırılması ve ülkemizin geçmişteki üretim rakamlarına ulaşması için bu sektörün gelişmesi lazım. Son zamanlarda doğal ürünlere ilgi arttı. İpek, doğal bir ürün. Türkiye'deki üretim 76 ton civarında. Bu rakamların yukarıya taşınması için çalışmalar sürüyor.

Demirci yevmiyelerinin 3 bin lira oluşunu bakın nasıl kutladı! Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest