Türkiye'nin AB pazarında payı artıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin ithalatı hızla düşüyor. 2023'ün ocak ayında 252 milyar euro olan aylık ortalama ithalat 2024 yılı ağustos ayında 201 milyar euro düzeyine geriledi. Ancak Türkiye, özellikle bazı sektörlerde, pazar payını artırarak, düşen bir piyasada ihracat artışını korudu. Bu önemli bir nokta. Çünkü, bu durum Avrupa Birliği’nde ithalat azalması tersine döndüğünde Türk ihracatçılarının daha çok mal satacağını gösteriyor. İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde bu konuyla ilgili bir analiz yayınlandı. "Türkiye'nin AB'ye İhracatında Talep Koşulları ve Pazar Payı Gelişmelerinin Etkisi" başlıklı analizde, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) pazarındaki payını son dönemde belirgin bir şekilde artırdığı ve bu artışın birçok sektöre yayıldığı kaydedildi.

TCMB'de Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Altan Aldan ve Uzman Yardımcısı Didem Yazıcı tarafından hazırlanan analizde, dış talebin, küresel ölçekteki parasal sıkılaşmanın da etkisiyle 2023 yılında ivme kaybettiği ve ihracat artışını sınırladığı ancak 2024 yılının ilk 8 ayında Türkiye'nin ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak 170,8 milyar dolara yükseldiği vurgulandı.

"AB'NİN İTHALATI DÜŞÜŞ EĞİLİMDE"



Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan AB özelinde, ihracattaki değişimde dış talep koşullarının ve pazar payı gelişmelerinin katkılarının Eurostat tarafından yayımlanan aylık dış ticaret verileri ile sektörel bazda incelendi.

Analizde, "AB'nin toplam ithalatı 2023 yılı başından itibaren düşüş eğilimi gösteriyor. 2023'ün ocak ayında 252 milyar euro olan aylık ortalama ithalat 2024 yılı ağustos ayında 201 milyar euro düzeyine geriledi. AB pazarındaki olumsuz talep koşullarına rağmen Türkiye'nin aynı dönemde AB'ye olan ihracatı aylık ortalama 8,7 milyar dolardan 8,9 milyar dolar seviyesine çıktı." değerlendirmesinde bulunuldu.



REKABET GÜCÜNDE SEVİNDİREN GELİŞME


Türkiye'nin AB'ye ihracatındaki son dönem gelişmelerin, pazar payı açısından anlamlı bir gelişime işaret ettiği aktarıldı. Ocak-ağustos dönemleri baz alındığında, Türkiye'nin AB ithalatındaki payı son yıllarda artarak 2024 yılında yüzde 4,1 ile tarihi zirvesine çıktığı kaydedildi.

İhracat artışının belirli bir sektörden kaynaklanmasının, süreklilik açısından risk unsuru olabildiği vurgulanan analizde, bu nedenle AB'ye ihracat artışı ile pazar payı kazanımının sektörel yayılımının tespitinin, ihracat dinamiklerini anlamak ve gelecek dönemdeki ihracat performansını öngörebilmek açısından önemli olduğu belirtildi.

Analizde, AB'nin toplam ithalat değişiminin Türkiye'nin ihracat değişimine katkısı hemen hemen tüm sektörlerde negatif iken, çoğu sektörün AB'de pazar payını artırarak ihracatta artış sağladığı anlatıldı.

Anadolu Efes Paris Basket canlı maç izle Sport S Sport Plus canlı izle Narin Güran cinayetinde 6 dakika 45 saniye detayı! Van'da ne zaman kar yağacak? Hava durumu tahminleri ne diyor?
Sonraki Haber