Türkiye'nin dijital kodları avucunun içinde! Kim bu esrarengiz "Kızıl Soros"?

Osman Kavala, dün Gaziantep'te, bir Alman Vakfıyla yaptığı toplantının dönüşünde, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Peki, Avrupa Komisyonu üyelerinden Amerikalı gazetecilere herkesin geceyarısı serbest bırakılması için seferber olduğu, "iş adamı ve sivil toplumcu" kimlikleriyle bilinen Osman Kavala'nın bilinmeyen yönleri ve gizemli ilişkileri neler?

İşte Osman Kavala’nın merak uyandıran hikayesi...

"SOSYALİST" MİLYARDER OSMAN KAVALA, NAM-I DİĞER: KIZIL SOROS

Mehmet Osman Kavala 1957 yılında Paris’te doğdu. İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdi.

Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından Kavala Grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli kurum ve kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. İş hayatının dışında siyasete de her zaman önem verdi, kendisini "sosyalist" olarak tanımladı.

- TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KODLARI ONUN ELİNDE

Osman Kavala, İki Nokta Bilişim Teknoloji A.Ş.'nin sahibi olarak da tanınıyor. Şirketin internet sitesinde verilen bilgilere göre 1985 yılında coğrafi sistemler alanında hizmet vermek amacıyla kurulmuş ve otuz yıldır kamu ve özel sektörde yüzlerce kuruluşa hizmet vermiş. 2008 yılında Türkiye’nin köklü yatırım şirketlerinden Kavala Grubuna dâhil olmuş.

Şirketin faaliyet alanları “coğrafi analiz sistemleri, veri toplama ve saha araştırmaları, harita altlıkları, navigasyon, Türkiye adres standardizasyonu ve basılı haritalar” olarak tanımlanmış.

2012 yılına kadarki referansları arasında NATO, Petrol Ofisi, Deva, Pfizer, Roche, Mercedes Benz, TTNET, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Sivas İl Kültür Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi gibi yüzlerce önemli kurum ve kuruluş yer alıyor.

Şirket engin bir veri tabanına sahip... İki Nokta Bilişim Teknoloji A.Ş.'nin gerçekleştirdiği projeler sonucu akaryakıt sektöründe yapılan saha çalışmasında tüm Türkiye’de 15 günde 11.000 adet akaryakıt istasyonunun lokasyon ve koordinat bilgisi toplandı.

Medya, perakande, otomotiv, ilaç ve dağıtım gibi sektörlerde yüzlerce kuruluşun noktaları “geocode” (coğrafi kod) edilerek, binlerce adres noktası coğrafi kodlama ile yazılı metinlerden dijital haritalar üzerine aktarıldı.

Perakende, dağıtım, lojistik, taşımacılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar başta olmak üzere, birçok firmaya rota optimizasyonu sağlandı.

- SEDAT PEKER İLE İLİŞKİSİ...

Osman Kavala’nın aile şirketlerinden biri olan MİKES (Mikrodalga Elektronik Sistemler San. Ve Tic. A.Ş) F-16’ların modernizasyonu ihalesini aldı. Projenin sürekli aksaması sonrasında ASELSAN tarafından devir alınarak millileştirildi.

Osman Kavala, F-16’ların modernizasyonu ihalesinde, ihaleye katılan yabancı şirketleri kaçırmak için Sedat Peker’den yardım istemesiyle gündeme geldi.

Sedat Peker’e göre tek ilişkisi de bu değil: “Kavala Şirketler Grubu’nun patronu Osman Kavala beni arayarak Bedrettin Dalan’ın ortağı müteahhit Yavuz Yayla’dan bir arsa satışından kaynaklanan 25 milyon dolarlık alacağının olduğunu ve benim devreye girmemi istedi. Ben de bu işi hallederek 1,5 milyon dolar komisyon aldım.’’

- HDP'NİN "SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ" SLOGANININ MUCİDİ

Türkiye'nin F-16 modernizasyon projesine yazılım desteği veren Osman Kavala'nın aynı zamanda HDP ve Abdullah Öcalan ile ilişkileri uzun yıllardır tartışma konusu oldu.

Osman Kavala’nın HDP’nin kuruluş sürecinde çatı örgütü olarak kurulan Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 15 Ekim 2011 tarihindeki kuruluş kongresine katılması ve Öcalan ile Demirtaş’a ‘Açılım Süreci’ sırasında gönderdiği mesajlar çokça konuşuldu.

Kavala ayrıca, Selahattin Demirtaş'ın seçim sürecinde kullandığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan "Seni Başkan yaptırmayacağız" sloganının da mucidi olarak biliniyor.

- İLETİŞİM YAYINLARI'NIN DA SAHİBİ

Osman Kavala Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden biri olan İletişim Yayınları’nın Murat Belge ile birlikte kuruculuğunu yaptı. 1983 yılında kurulan yayınevinin internet sitesine göre projenin fikir babası Murat Belge’ydi. İletişim yayınları başından itibaren “kooperatif” bir girişim olarak yol almıştı ve bir “sahibi” yoktu.

2 Şubat 2010 tarihli Milliyet gazetesinde yer alan bir haberse bambaşka bir şey söylüyordu: İletişim Yayınları’nın kurucusu Osman Kavala’ydı. İletişim Yayınları ya da Osman Kavala’nın bu habere gönderdikleri herhangi bir tekzibe de şu ana kadar rastlamadı.

Osman Kavala’nın İletişim Yayınları’nın kurucusu olduğunu gösteren başka bir kaynak da internette yayın yapan “Ermeni Kültürü” isimli web sitesinin sözde 1915 Soykırım Kitaplığı başlıklı yazısı.

Siteye göre Türkiye’de sözde Ermeni soykırımını anlatan kitapları basan yayınevleri tanıtılırken “Osman Kavala ve Murat Belge‘nin kurucusu olduğu İletişim Yayınları’ndan” bahsediliyor.

- ESRARENGİZ BULUŞMA MERKEZİ: CEZAYİR RESTAURANT

Osman Kavala’nın en ünlü ticari işletmesi. Ününü yemeklerindeki lezzetten ziyade Türkiye’de sözde Ermeni Soykırımı’nı savunan, PKK’ya destek olan veya AB ülkeleri tarafından himaye edilen toplantılara ev sahipliği yapmasıyla elde etti.

Kısa bir arşiv taramasıyla yapılan birkaç etkinlikten örnekler:

1- 7 Haziran seçimleri sonrası barajı geçen HDP’nin “seçim zaferi” kutlaması Cezayir Lokantası’nda gerekleşti.

2- PKK gazetesi Özgür Gündem yöneticilerinden Aslı Erdoğan’ın tutuklanması sonrası 149 yazarın ortak destek açıklamasının okunması.

3- Cezaevinden firar edip Yunanistan’a sığınan Sevan Nişanyan’ın hapisten izin alıp katıldığı, HDP milletvekilleri ve AB üyesi ülkelerin diplomatlarının da katıldığı doğum günü partisi.

4- DurDe tarafından düzenlenen ‘Holokost ve Türkiye: Geçmişten Günümüze Antisemitizm’ başlıklı panel.

5- HDP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde İstanbul adaylarını tanıtma toplantıları.

6- Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni “Soykırımı” paneli

- 28 YAŞINDA DEV YATIRIM: AKSU ENERJİ VE TİCARET A.Ş

Ekolojik haklar konusunda hassasiyetiyle bilinen Osman Kavala’nın Türkiye’nin ilk Yap-İşlet-Devret Hidro Elektrik Santrali’ni işleten Aksu Enerji’yi 1985 yılında Şevket Demirel ile beraber kuran otuz kurucu ortaktan biri olarak biliniyor.

- “ERMENİCE EDEBİYATA AÇILAN PENCERE”

“Ermeni edebiyatına ve kültürüne açılan pencere” olarak tanımlanan yayınevinin ortakları, ünlü edebiyatçı Mıgırdiç Margosyan, Yetvart Tomasyan, Payline Tomasyan, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfının uzunca bir süre kurumsal iletişim danışmanı olan Anna Turay Turhan, gazeteci Rober Koptaş ve Osman Kavala.

Aras Yayıncılık’ın kurucuları arasında Hrant Dink de yer almış. İlginçtir ki Osman Kavala’nın Aras Yayınlarına ortak olması, Kavala’yı çok seven medya kuruluşlarında bile haber olmadı.

- EN BÜYÜK BAŞARISI TÜTÜNDEN

Öte yandan, Osman Kavala 1989 yılında İTO tarafından hazırlanan, “Başarılı Vergi Mükellefleri” listesinde bronz madalya kategorisinde yer aldı. Yaprak Tütün ve İhracatçıları kategorisinde faaliyet gösteren Osman Kavala 204.342.969 TL vergi ödedi.

Osman Kavala’nın ismini en çok vergi ödeyenler listesinde son kez burada görüldü.

- RAHŞAN ECEVİT’İN ENGEL OLDUĞU ORTAKLIK

Osman Kavala, 1989 yılında Türkiye’de en çok bilgisayar satan şirketin sahibi olarak yeni kurulan Demokratik Sol Parti’yle yolu kısa bir süre olsa da kesişiyor. Kavala yeni kurulan partiye bilgisayar, bilgisayar programı ve bu programı kullanacak uzman tahsis etmek için Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit’e bir sunum yapıyor. Rahşan Ecevit’in karşı çıkmasıyla Osman Kavala-DSP iş birliği başlamadan bitiyor.

Osman Kavala’nın imzasının olduğu diğer şirketler

Çatı Pazarlama A.Ş. (eski yönetim kurulu üyesi)
Zeytintepe Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (iptal firma)
Plato Danışmanlık Ticaret A.Ş. (yönetim kurulu üyesi)
Birleşik İnşaat ve Dış Ticaret A.Ş. (iptal firma)
Menka Ticaret ve Sanayi A.Ş (yönetim kurulu üyesi)
Bir sonraki yazımızda, bu listeye almadığımız Anadolu Kültür A.Ş’yi ve Osman Kavala’nın sivil toplum üzerindeki yönlendirici etkisini anlatacağız.

Kaynak: Yekvücut

3 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı... Kaymakam atamaları Resmi Gazete'de Bursa'da çiftlik sahibi çobanı vurdu!
Sonraki Haber