Türkiye'nin enerji alanındaki dev adımı
Türkiye'nin temiz enerji alanındaki en büyük yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin 3. ünitesinin temel atma töreni gerçekleşti. Nükleer santralin tam kapasite ile çalışması ile birlikte Türkiye'nin enerji alanındaki bir çok sorunu çözülecek ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak.
Türkiye'nin enerji alanındaki en büyük yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3. ünitesinin temel atma töreni gerçekleşti. Törene CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı.
Video konferans yöntemi ile gerçekleşen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
Rusya Devlet Başkanı Putin'e temel atma törenimize katıldığı için teşekkür ediyorum. Bugün Türkiye'mize yeni eseri kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Temelini 3 yıl önce Putin'le attığımız Akkuyu'nun 3. reaktörünün inşasına başlıyoruz. Önümüzdeki yıl dördüncünün temelini atacağız. Koronavirüs salgının yıkıcı etkilerine rağmen ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Bu sene büyümemizin daha yüksek olacağına inanıyoruz. Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır diyerek çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz. Yüzde 63,7 seviyesine ulaştı. Karadeniz'deki keşfimiz bağımsız enerji güçlü Türkiye noktasında en önemli adımlardan biri oldu.
Nükleer santral birçok yan sektöre katkı yapacaktır. Şu anda 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacak. Öğrencilerimizden 186'sı zorunlu eğitimlerini tamamladı ve ülkesine döndü. Nükleer Güç Santralimizin tüm süreçlerinde bu öğrencilerimiz görev alacak. Milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacak. 4 reaktörden oluşacak bu santralde gece gündür çalışacağız. Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. Yıllık 35 milyar kw saat elektrik üreterek ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak. Her aşaması dikkat ve mükemmel planlama istiyor. Biz de her türlü önem alıyor, emniyetten taviz vermiyoruz. 550 parçadan oluşan santrali güvenlik sistemleriyle donatıyoruz.
Sayın Putin'le aynı güçlü iradeyi paylaşıyoruz. Sadece ikili ilişkilerde değil bölgesel barış için kilit rol oynuyor. Libya'dan Suriye'ye kadar Türk Rus diyaloğunu sahada görme fırsatı gördük. Koronavirüs sebebiyle yatırımlar ve dış ticarette yaşadığımız ivme kaybını bu yıl telafi edeceğiz. Bu tesis için gösterilen gayrette başta Putin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
"2 ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUĞU PEKİŞTİRECEKTİR"
Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı açıklamalar ise şöyle:
"Yeni bir dönem başlıyor. 4 ünite kurulacak. Personelin sağlık güvenliği için tedbirler alınıyor. Biz zamanlamayı tutturmaya önem veriyoruz. enerji güvenliğine ciddi katkılar sağlayacak. Ucuz ve temiz elektriğe erişim sağlayacak. Nükleer enerji sektörünü yaratıyoruz. Sanayi potansiyelini güçlendirecek. Sahadaki personel sayısı 8 bine çıktı. Çoğunluğu Türk vatandaşı. 100'ü aşkın Türk öğrenci eğitim görüyor. Mezun sayısı 200 kişiyi aşacak gibi görünüyor. Türk nükleer sanayi için yeterli kadro yetiştirmiş olacağız. En sıkı güvenlik tedbirlerine uymaktayız. Çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz. Rus tarafı müteahhitlik çalışmalarında Türk şirketlerinden de yararlanıyor. Bir kez daha tüm katılımcılar için projenin ne kadar cazip olduğunu gösteriyor. Ben Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tekliflerinden dolayı şükranlarımı bildirmek istiyorum. Öncü projenin başarılı hayata geçirilmesi 2 ülke arasındaki dostluğu pekiştirecektir"
TÜRKİYE'NİN TEMİZ ENERJİ ALANINDAKİ EN ÖNEMLİ YATIRIMLARINDAN BİRİ
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Türkiye'nin temiz enerji alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak dikkat çekiyor. En gelişmiş teknolojiye sahip olan nükleer santralin işletme ömrü 60 yıl olacak. Toplam kurulu gücü 4 bin 800 megavat olan santralde yılda 35 milyar kilovat/saat elektrik üretilecek. Akkuyu Nükleer Santrali tam kapasite ile devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. Öte yandan Akkuyu NGS tek başına Ankara ve İzmir’in toplam elektrik talebini, İstanbul’un ise elektrik talebinin %90’ını karşılayabilecek.
EKONOMİYE BÜYÜK KATKI
Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye'nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Santralin ekonomiye 6 milyar dolarlık yerli katkı yapması beklenirken, nükleer enerjinin portföye girmesi ile ithal doğalgazdan elektrik üretimi son bulacak. Akkuyu NGS ile birlikte, ithal enerji kaynaklarına aktarılan finans azalacak ve cari açık içinde enerjinin payı düşecektedir.
Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan nükleer santraller; inşaat, elektrik-elektronik ve makine imalat sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektöre iş imkânı sunması ile Türk Sanayi’ne dinamizm kazandırabilecek, kalifiye personele ihtiyaç duyan yeni istihdam alanları yaratabilecek potansiyele sahiptir.
Akkuyu NGS projesinin inşaatında en yoğun dönemde 16 bin kişi (%80’i ülkemiz işçileri olacak), işletme döneminde 4.000 kişi çalışacaktır.