Türkiye'nin milli uçak gemisi MUGEM geliyor SAHA EXPO'da prototipi tanıtıldı

Milli savunma hamlesi kapsamında yapım aşamasında bulunan Türkiye'nin milli uçak gemisi MUGEM ilk kez SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'ndaki Milli Savunma Bakanlığı standında sergilendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO) “milli uçak gemisi” tasarlıyor. SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nda Türkiye'nin uçak gemisi MUGEM'in prototipi sergilendi.

Milli Savunma Bakanlığı standında sergilenen MUGEM büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifi ile Deniz Kuvvetlerinin caydırıcılığını, güç aktarım yeteneğini artırmak ve ülke savunmasını daha etkin yapabilmek amacıyla devam eden "Milli Uçak Gemisi Projesi" yaklaşık 10 yıllık bir sürecin ürünü.

YERLİ VE MİLLİ OLACAK

İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda bulunan DPO'da TCG Anadolu'dan daha büyük bir milli uçak gemisinin tasarımı yapılıyor. İspanya Donanmasına bağlı Juan Carlos I gemisi model alınarak tasarlanan TCG Anadolu'nun yüzde 70'i yerli üretimle inşa edilmişti. Şimdi ise DPO'da tasarlanan yeni milli uçak gemisinde bu oranın artırılması hedefleniyor.

MUGEM'in tasarımı ilk kez SAHA EXPO'da görücüye çıktı.

TÜRKİYE UÇAK GEMİSİ YAPIYOR MU?

Konsept tasarım aşamasında olan gemide, yerli ve milli insanlı ve insansız hava araçlarının konuşlandırılması planlanıyor. Bu amaç doğrultusunda havacılık sektöründe ileri gelen Baykar ve TUSAŞ firmaları ile çalışmalar yapılıyor.

Fizibilite çalışması yapılan yeni milli uçak gemisi için Deniz Kuvvetlerinin farklı birimlerinden uzman personelin de katılımıyla DPO bünyesinde 110 kişilik Uçak Gemisi Çalışma Grubu oluşturuldu. Çalışma Grubu, uzmanlık alanlarına göre alt gruplara bölünerek konsept tasarıma başladı.

Halihazırdaki teknolojik kazanım dikkate alınarak gemiden kalkış-iniş yapabilecek hava araçları ile pist geometrisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.

TCG ANADOLU UÇAK GEMİSİ DEĞİL Mİ?

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı bir savaş gemisi. Havuzlu helikopter gemisi olarak da bilinen TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisi olma özelliği taşıyor.

İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı. Gemi, Türk Deniz Kuvvetleri için bir komuta merkezi ve amiral gemisi görevi görürken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzun süreli muharebe, uzun mesafeli askerî muharebe veya insani yardım operasyonları gibi çeşitli ihtiyaç ve gereksinimleri karşılayabilmekte.

19 Ocak 2024'te hizmete başlayan, yüzde 80 oranında yerli üretim olarak inşa edilen TCG İstanbul'un tasarımı ise yüzde 100 yerli.

 


Kızılcık Şerbeti'nde o sahne çok konuşulacak! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan SAHA EXPO'yu gezdi İlk ve Son: Ulaş Tuna Astepe ve Hazal Subaşı'nın tutkulu aşk hikayesi
Sonraki Haber