Türkiye’nin ürettiği uydu kamerasının fiyatı dudak uçuklattı

Nitelikli ihracat alannda yıllardır yapılan araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları meyvesini vermeye başladı. Türkiye’nin ürettiği ve 15 Ocak 2023’te fırlatılacak olan uydusu İMECE’nin kullandığı özel kamera hem fiyatı hem de yabancı ülkelerin ilgisiyle göğüsleri kabartıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE'nin kullandığı kameranın ihracat fiyatının yapılan yatırımlara değdiğini belirterek, "Bu uyduya benzer uyduları bizimle beraber yapmak hatta hazır sipariş vermek isteyen ülkeler var.kamera satışıyla ilgili bir ön anlaşmayı da imzaladık. Böyle bir kamerayı üretip sattığınızda, kilogram başına 86 bin avroya (1.5 milyon lira) şansına sahipsiniz.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE, 15 Ocak 2023'teki fırlatmanın ardından 48 saat içinde görüntü verecek” dedi.

İMECE, Türkiye’nin metrealtı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu.
Gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE’nin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testleri, yer istasyonu anteni ve yazılımları yerli imkânlarla geliştirildi.

TÜBİTAK İMECE’Sİ

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğu ile, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) da Sabit Güneş Paneli ile katkı verdi. Coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya’nın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edecek olan İMECE, tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.

Halka baskı ve işkence, rejim yanlılarına servet Sıcak, yağış, rüzgar ve kar! Yurt geneli için hava durumu raporu geldi Trabzonspor Bodrumspor Maçı Canlı İzle Selçuk Sports Taraftarium24
Sonraki Haber