Türkiye'ye 1 milyon 350 bin doz grip aşısı geldi

Koronavirüs salgını nedeniyle önemi bu yıl daha da artan grip aşısında adeta talep patlaması yaşanıyor. Yoğun talep yaşanan aşının Türkiye'ye 1 milyon 350 bin doz miktarında geldiği öğrenildi. Ancak henüz aşının uygulanmasına başlanmadı. Sağlık Bakanlığı, aşının hangi kriterlere göre uygulanacağına ilişkin yönerge üzerinde çalışmasını sürdürürken, Türk Eczacılar Birliği öncelikli olarak risk grubundaki kişilere aile hekiminin hazırlayacağı reçete ile aşının uygulanması önerisinde bulundu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl grip aşısına talepler beklenenin çok daha üzerinde oldu. Talebin daha da artması beklenen grip aşısı Türkiye'ye geldi. Aşının geldiğini öğrenen ve yaptırmak isteyen vatandaşlar, eczaneler ve aile sağlık merkezlerinden bilgi almaya çalışıyor.

Sağlık Bakanlığı aşının hangi kriterlere göre uygulanacağına ilişkin yönerge üzerinde çalışmalarını sürdürürken, Türk Eczacılar Birliği'nden (TEB) bu konuda öneri geldi. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, aşının dağıtımı ile ilgili Sağlık Bakanlığı'na önceliğin kronik rahatsızlığı olanlara verilmesi yönünde öneride bulunduklarını söyledi.

"RİSK GRUBUNA ÖNCELİK OLMALI"

Çolak, kronik rahatsızlığı bulunanların, 60-65 yaş üstü kişilerin aile hekimlerine giderek reçete yazdırıp bu şekilde eczanelerden aşı talep etmeleri ve eczanelerin de ellerindeki reçete sayısı kadar ecza depolarından aşı istemeleri gerektiğini belirtti.

Çolak, "Biz Sağlık Bakanlığı'na, bu aşının yetmeyeceğini, bunun ihtiyacı olanlara adil ve eşit dağıtılması konusunda bir çaba içine girmek gerektiğini söylüyoruz. Biz diyoruz ki, 'öncelikle hiç olmazsa risk grubu yaptırsın'. Bunu da Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Öncelikle bu aşıların sağlık çalışanlarına da yapılması gerekiyor" dedi.

"RİSK GRUPLARI SINIFLANDIRILACAK"

Çolak, 1 milyon 350 bin grip aşısının şu anda ilaç firmasının deposunda bekletildiğini belirterek, "Firma ile konuştuk, geldiğini ifade ettiler. Kısım kısım piyasaya vereceklerini söylüyorlar; ancak bu piyasaya verme şekli nasıl olacak bu konuda muallaklık var. Bu konu hakkında Sağlık Bakanının açıklama yapması bekleniyor. O açıklama yapılana kadar aşılar ambarda duracak. Bildiğimiz kadarıyla risk grupları öncelikle ele alınacak, onlar sınıflandırılacak, onların üzerinde yapılacak. Ama şuan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış net bir ifade yok. Aile hekimleri de net olarak bilmiyor nasıl yapılacağını. 1 milyon 350 bin kutu aşıyı 20 milyona dağıtamayız. Nasıl dağıtacağız, bunun kıstaslarının koyulması lazım" diye konuştu.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber