Türkler Avrupa’dan fabrika satın alıyor

Bir zamanlar, “Kelepir Türkiye… Şirket almak için tam zamanı’ diyen Batı ekonomisi şimdi fabrikalarını satışa çıkarıyor. Krize giren Avrupalı fabrikalar kapısına kilit vururken, yıllarca krizlere karşı şerbetlenmiş Türk firmalar, Batı’dan fabrika satın almaya başladı. Fabrikaların makine parklarını sökerek Türkiye’ye getiren işadamları, “Batı’da satılık çok şirket ve fabrika var” diyor.

Avrupa Birliği’ndeki enerji krizi giderek derinleşirken birçok fabrika satılığa çıkmaya başladı.
Avrupa’nın ekonomi motoru Almanya’da elektrik fiyatları, Rusya'nın kıtaya arzı kesmesinin ardından gaz fiyatlarındaki rekor yükselişin etkisiyle iki yıl öncesine göre 12 kat artarak megavat saat başına 543 Euro’ya yükseldi. Kağıttan cama birçok şirket iflasını istedi. Bu durum bir zamanlar “Türkiye kelepir hale geldi, şirket alımı için tam zamanı’ diyen yabancı alım gruplarının Türkiye turlarını akıllara getirdi. Şimdi roller değişti. Türk firmalar Batı’dan fabrika ve şirket alıyor.

Tabii bu satın almalar aynı zamanda o şirketin Batı’daki pazar payını da almak anlamına geldiği için Türkiye’nin dış satışı da uzun dönemde artmış oluyor. AB’deki kriz nedeniyle gıda ve tekstilde ihracat artışı beklenirken asıl ekonomik aktivitenin şirket satın almalarında yoğunlaştığı belirtiliyor. Batı’daki kriz nedeniyle iki fabrika birden alan Bursa’da faaliyet gösteren MFK Makina’nın Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Mardin, Almanya’dan iki kalıp fabrikası alarak makine parkını Türkiye’ye getirdiklerini söyledi. Almanya’nın Heldörn ve Katelbach bölgelerinde faaliyet gösteren iki kalıp fabrikasını aldıklarını söyleyen Mardin, SuperHaber’e yaptığı açıklamada, satışta olan birçok Alman firmanın olduğunu belirtti. Airbus ve Boing’e parça üreten, yıllar önce Avrupa’daki parçacık hızlandırıcısı CERN’e özel bir makine yapan MFK Makine, Türkiye’de de Altay tanklarının ilk kalıbını üreten fabrika olarak tanınıyor.

Ankara’daki Uzay ve Havacılık Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir fabrika yapan şirket, Türk savunma sanayiine kablolar üretiyor. MFK, ayrıca Avrupalı otomobil devlerinin yeni modellerinin de kalıplarını üreten ender firmalardan. MFK Makine Başkanı Muhsin Meydan,
Avrupa’da şirket sarın alan ya da kuran genç işadamları da Batı’daki krizin Türkiye’yi etkileyeceğini düşünüyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel, Batı’daki Türkiye’yi sanayi ürünleri ihracatında olumsuz etkileyeceğini söyledi. Çevikel, TÜGİAD üyesi birçok iş insanının Avrupa’da yatırım yapmaya başladığını, şirket kurmak ya da satın alma düşüncesi olan üyelerinin de olduğunu söyledi. Kendi şirketinin de tekstil ürünlerinin satışı için İngiltere’de şirket kurduğunu belirten Çevikel, “Dernek yönetim kurulu üyelerimizin hepsi yurtdışında yatırım yapıyor” dedi.

Bu, elektro-yoğun eritme için ciddi bir sorun yarattı. Sektörün içindekiler tarafından “katı elektrik” olarak bilinen bir ton alüminyumun üretilmesi yaklaşık 14.000 kilovat saat sürüyor ve bu da ortalama bir İngiliz evine neredeyse beş yıl boyunca elektrik sağlamaya yetiyor.

Konya'da dehşet! Borç Meselesi Yüzünden Dünürünü Öldürdü Volkan Demirel'den Şenol Güneş çıkışı: Sen terbiyesizsin! Tüvtürk 2025 araç muayene ücretleri! Son zamlar geldi
Sonraki Haber