TÜRSAB'tan UKOME kararı açıklaması!

UKOME’nin UBER’e karşı aldığı karar seyahat acentelerine kısıtlama ve engelleme getirdiği gerekçesiyle turizmcileri rahatsız etti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, konuyla ilgili düşünce ve itirazlarını yayınladığı bir metinle kamuoyuna duyurdu.

Son ayların gündemi UBER-taksi savaşına karşı geçen hafta art arda iki karar alınmıştı. Önce Ulaştırma Bakanlığı önemli bir adım atmış ve UBER’in kullandığı D2 belgesinin sahibi olan turizm acentelerini de cezai yaptırımlara dahil etmişti.

Ardından da Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME), UBER’in yaptığı korsan taşımacılığa karşı yeni kararlar aldı. Bu çerçevede İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından turizm acentelerine verilen ancak acentelerin UBER’e kiraya verdiği Güzergâh Taşıma İzin Belgesi’yle ilgili ciddi yaptırımlar getirildi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya konuyla ilgili düşünce ve itirazlarını yayınladığı bir metinle kamuoyuna şu sözlerle duyurdu:

TÜRSAB UKOME KARARI AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME’nin UBER’e karşı mücadele amaçlı almış olduğu kararlar adeta Seyahat Acentelerini işleri yapamaz hale getirmektedir.

UKOME’ nin 31.05.2018 tarihinde aldığı bu kararda;

“Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen D2 Yetki Belgesi ve İBB tarafından verilen Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi amacı dışında kullanılarak mobil uygulamalar üzerinden gayri yasal taşımacılık yapıldığı tespit edilmiştir denilerek amacı dışında taşımacılığı önlemek için aşağıdaki bir dizi kararlar uygulamaya konulmuştur
Buna göre; Şoför hariç en az 7 (yedi) yolcunun, önceden planlanmış ve seyahatin başlangıcından bitimine kadar (iş, gezi, toplantı, tören ve benzeri amaçla) birlikte seyahat etmesi ve bu seyahat listesinin taşıtta bulunduracak şartı getirilmiştir.

Ayrıca; Taşımacılar grup yolcu olarak taşıyacakları kişilerin isimlerini 12 saat önceden Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün e-rezervasyon sistemine bildirecek olup denetimler esnasında e-rezervasyon sisteminde bulunmayan kişilerin taşınması durumunda Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesinin geçersiz sayılacağı belirtilmiştir.

Yine aynı kararda ; Taşıt üzerinde ayırıcı özellikte Turizm Taşımacılığı ile ilgili Bilgi Bandı (çıkartma) bulundurulacağı ifade edilmiştir.

Bu hususlara uyulmadığı ve amacı dışında taşımacılık yapıldığı tespit edildiği taktirde birinci ihlalde ; Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi iptal edilir ve 6 ay boyunca yeni bir Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi düzenlenmez. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 6 ay süreyle askıya alınır denilmiştir.

İhlalin tekrarı halinde ise ; Tüm Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgeleri iptal edilir ve 2 yıl boyunca herhangi bir taşımacılık türünde yeni belge düzenlenmez. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 2 yıl süreyle askıya alınır kuralı getirilmiştir.

Ayrıca el değiştirmiş olsa dahi, amacı dışında kullanılan taşıtların şase numaraları belirlenerek İBB Toplu Ulaşım E-ruhsat sistemi üzerinden Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi düzenlenemez ibaresi eklenir ve bu araçlar kara listeye alınır kuralı getirilmiş olup kara listeye alınan araçlara ait liste TUDES’te ve İBB TUHİM internet sitesinde yayınlanacaktır şartı konulmuştur.

Alınan kararda; Yapılan denetim sonucunda amacı dışında taşımacılık yapan taşımacılar ile sözleşmeli seyahat acenteleri 1618 Sayılı Kanun kapsamındaki yaptırımlar için ilgili kuruma bildirileceği ve Turizm çekim alanlarında özel ekipler tarafından denetimlerin gerçekleştirileceği ifade edilmiştir.


• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) D2 Yetki Belgesi ile taşımacılık konusunda alınan karar, seyahat acentalarını maalesef mağdur edecek son derece yanlış bir karar olmuştur.

• UKOME tarafından alınan kararda; Seyahat Acentalığı işleri ile ilgili en ufak bir değerlendirme yapılmadan, konuya “Taksici”, “Uberci” perspektifinden bakıldığından ülkemize en önemli döviz girdisini sağlayan sektör göz ardı edilmiştir.

• 1618 sayılı yasa kapsamında 46 yıldır süre gelen seyahat acentalarına; tur ve transfer hizmeti hakkı münhasıran verilmiştir. Bu yasa ile Seyahat Acentası İşletme belgesi’ne sahip olan kuruluşların garanti deparlı turlarla bu işi yapabilmelerine olanak tanınmıştır.

• Alınan kararla maalesef korsan taşımacılık yapanlarla turizm yapanlar aynı kategoride değerlendirilmiştir.

• TÜRSAB olarak ‘’Kaçak acentecilik’’ faaliyetleriyle mücadele eden bir kurumuz. Dolayısıyla korsan veya kaçak taksicilik olarak telakki edilen UBER gibi girişimlere de her zaman karşıyız. Korsan taşımacılık yapanlar ile turizmcilerin ayırt edilmesi büyük önem taşımaktadır.

• Ülkemize gelen turistlerin büyük bir kısmı 5 kişiden küçük gruplarla gelmektedir. FIT grupları, yurtdışından gelen bir balayı çifti, şirket CEO’su, resmi heyet veya VİP olarak adlandırılan üst düzey iş adamları ve yerli turistler olabilmektedir.

• Seyahat acentasının görevi müşterisini bilgilendirmek, gezdirmek, ziyaret ettirmek, belli bir program çerçevesinde sözleşmeye uygun olarak mesleğini ifa etmektir. Hava alanından aldığı yolcuya daha aracına biner binmez transfer elemanı ya da rehber program hakkında bilgi vermekle kalmaz, kentle ilgili güvenlikten trafik durumuna eğlence yerlerinden para birimine kadar çeşitli konularda bilgiler verir. Onları bu tür bilgilendirme sonrasında şehir içi ve yöresel tur satın almalar ve alış veriş yoluyla ülkemizin ekonomisine katkı sağlanır. Yani Seyahat acentası uygun araçları kullanarak işlevlerini sürdürürler, dolayısıyla işlevi taşıma değil ,tur hizmetidir.

• Seyahat acentaları, büyük emek sarf ederek gerek fuarlara katılarak gerekse ülke ülke gezip pazarlama ve tanıtım yaparak yurtdışından turist getirmeye çalışmaktadır.

• Sadece 2018 yılı ilk dört ayında 4 milyona yakın İstanbul’a, 8 milyona yakın da acentaların pazarlama çalışmalarıyla ülkemize turist gelmiştir. İstanbul Atatürk hava limanına bu dönemde 3.204.241 , Sabiha Gökçen Hava Limanına 932.127, Gemi Limanlarına ise 10.408 olmak üzere 4.248.168 turist istanbul’a gelmiştir.

• Bu uygulamayla turistleri havalimanında bırakmak zorunda bırakılıyoruz.

• Belediye belgeli araçlar her türlü taşımayı yaparken turisti getiren, riske giren, turistin tüm hizmetini veren ve turistin geldiği ülkede turiste karşı yasal olarak da sorumlukları olan seyahat acentalarından kendi misafirlerini almalarının önüne geçilmiştir.Hatta Seyahat Acentaları İdari para cezalarına maruz kalmaktadır.

• Bu uygulama; 1618 Sayılı Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ve yönetmelikleri, 4925 Sayılı karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği kapsamında yapılan taşıma faaliyetlerine ve bu kanun ve yönetmelikler kapsamında faaliyet gösteren seyahat acentelerine ve turizm taşımacılığı faaliyetini sürdüren işletmelerin taşıma haklarına kısıtlama ve engelleme getirmektedir.

• UKOME'nin aldığı; şoför hariç en az 7 (Yedi) yolcunun, önceden planlanmış ve seyahatin başlangıcından bitimine kadar (iş, gezi, toplantı, tören ve benzeri amaçlı) birlikte seyahat etmesi, bu seyahat listesinin taşıtta bulundurulması ve 12 saat önceden Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün e-rezervasyon sistemine bildirilmesi yönünde aldığı karar mesleğimizin asli hizmetinin sürdürülebilmesi acısından mümkün değildir. Faaliyetimizin büyük bir bölümü Deniz ve hava Limanlarından şehir içine karşılıklı transfer hizmetini kapsamaktadır. Turist talepleri incelendiğinde son dakika diye nitelendirilen 1 saat öncesinde bile tur ve transfer talepleri olmaktadır. Bu durumda gelen misafirlerimize bu tür bir zorunluluk mümkün olmadığı gibi sektörün mükemmel hizmet anlayışına uygun da değildir.

Özetle;

• Bu uygulamanın Seyahat Acentelerine yasa ile verilen haklar göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu durum sektörümüz açısından kabul edilebilir değildir. Günümüz dünyasının rekabet ve hizmet anlayışına uygunluk taşımamaktadır. Söz konusu bu durumun acilen düzeltilmesi inancımızı taşımaktayız. Keza hepimiz ülkemize gelir sağlayacak çalışmalar yapmaktayız.

• UKOME’nin seyahat ve turizm sektörü ile ilgili tüm düzenlemelerde TÜRSAB olarak görüş alınmasının ötesinde, bu ülkeye 30 Milyar dolar döviz getiren 12 bin Üye acentesi ve 100 bin çalışanı ile ülkemizi dünya turizminde en üst sıralara taşıyan acentaların temsiliyeti konusunda Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden daimi bir temsilcimizin bu kurulda olma gerekliliğinin UKOME tarafından bir kez daha değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Saygılarımızla,

26 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o kararlar Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Emekli uzman çavuş maaşı ne kadar? 2024 Uzman çavuş maaşları ne kadar?
Sonraki Haber