TUS tercihleri ne zaman başlayacak?

TUS tercihleri ne zamana kadar yapılacak? Nasıl yapılıyor? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2017-TUS) Sonbahar Dönemi tercih işlemlerinin başladığını duyurdu. Buna göre, 5-12 Ocak arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden TC Kimlik Numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak internet aracılığıyla tercih yapılabilir. TUS tercihleri son gün ne zaman? Nasıl yapılacak? İşte detaylar...

Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, 2017- TUS Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu’ndaki kurallar uygulanacak. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar süresi içinde internet aracılığıyla işlemlerini yapabilecekler. Tıpta Uzmanlık Sınavı, tercih süreci bugün başladı. ÖSYM, TUS’a (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) girecek olan öğrencileri resmi internet sitesi ve sosyal medya hesabı üzerinden bilgilendirdi. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar süresi içinde internet aracılığıyla işlemlerini yapabilecekler. TUS tercihleri son gün ne zaman? Nasıl yapılacak? İşte detaylar...

ÖSYM TERCİH KILAVUZU

TERCİHLER BAŞLADI

2017 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2017-TUS) Sonbahar Dönemi tercih işlemleri, 5-12 Ocak 2018 tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden TC Kimlik Numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapılacak. Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, 2017- TUS Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacak olupadayların tercihlerini yapmadan önce Ek’te yer alan kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar tercih süresi içinde internet aracılığıyla tercihlerini değiştirebilecekler.

TUS NEDİR?

Tıpta Uzmanlık Sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir branş seçme sınavıdır. ÖSYM tarafından yılda iki kez; eylül ve nisan aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yapılır. Sınav iki basamaktan oluşur. Bunlar Tıbbi Yabancı Dil sınavı ve Bilim sınavıdır. İlk sınav olan Tıbbi Yabancı Dil sınavında başarılı olan adaylar Bilim sınavına girerler. Bilim sınavından başarılı olan adaylar ise yapacakları tercihlere göre uzmanlık eğitimlerine kabul edilirler.

YABANCI DİL SINAVI

İlk aşama olan Yabancı dil sınavında adaylara 20 metin üzerinden 5 soru olmak üzere toplam 100 soru sorulur. Adayların bu aşamayı geçebilmeleri için 50 puan almaları gerekmektedir. Kısacası her soru 1 puana denk gelmektedir. Yanlış cevaplarda doğru cevapları götürmemekte. Dolayısıyla adayların ilk aşamayı geçebilmeleri için 50 doğru cevap vermeleri yeterlidir. -Adaylar önceki iki yıl içinde yapılan dil sınavlarından en az birinden 50 puan üzeri almaları durumunda istekleri doğrultusunda yabancı dil sınavından muaf tutulabilmekteydi. Temmuz 2011 tarihinde alınan bir karara göre de 2011 TUS Sonbahar Döneminde son kez mesleki yabancı dil sınavı uygulanmıştır.- Mesleki yabancı dil yerine 2013 yılına kadar ÜDS ve KPDS puanları geçerli olmaktaydı. 2013 yılından itibaren de YDS ve TIPDIL sınavı puanı geçerli olmaya başladı. Bu sınavlardan da 50 puan almak yeterlidir ve puanların geçerlilikleri 5 yıldır. Ayrıca burada da yanlış doğruyu götürmemekte.

BİLİM SINAVI

Bu sınav tıp fakültesi dışından gelen adaylar içinde yapılmaktadır. Sınav Temek Tıp Bilimleri Testi-1 ve Klinik Tıp Bilimleri Testi olmak üzere iki testten oluşmaktadır. Tıp fakültesi dışından katılan adaylar için ayrılan kontenjanlar çok az olmakla birlikte bu adaylara Klinik Tıp Bilimleri Testi yerine Temel Tıp Bilimleri Testi-2 testi verilir. TTBT-1 testi anatomi, histoloji-embriyoloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji ve tıbbi farmakoloji konularına ilişkin sorular yer alırken KTBT testinde dahiliye, cerrahi, pediatri, kadın hastalıkları ve doğum konularına ilişkin sorular yer almaktadır.

Tıp fakültesi mezunlarına Temel Tıp Bilimleri Testinden 120, Klinik Tıp Bilimleri Testinden 120 olmak üzere toplam 240 soru sorulur. Sınav iki aşamaları olarak yapılır. İlk oturum sabah Temel Tıp Bilimleri Testi ile yapılır, ikinci oturumda öğleden sonra Klinik Tıp Bilimleri Testi ile yapılır. Sınav süreleri 150’şer dakikadır. Sınav için ayrılan toplam süre işe 5 saattir. Tıp fakültesi dışından katılan adaylar Klinik Tıp Bilimleri Testi yerine Temel Tıp Bilimleri Testini cevaplarlar. Soru sayısı ve verilen süre diğer adaylara verilenle aynıdır. İkinci aşamayı da başarıyla geçen adaylar tercihlerine göre Tıp fakülteleri, sağlık bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri veya adli tıp kurumlarında uzmanlık eğitimi alabilirler.

TUS HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

Tıpta Uzmanlık Sınavlarına her yıl ortalama 10-12 bin kişi girer.

TUS’a hazırlık içinde dershaneler vardır. Ayrıca internet üzerinde de çeşitli sosyal medya sitelerinde Tıpta Uzmanlık Sınavına giren adaylar için çeşitli topluluklar oluşturulmaktadır.

Son olarak TUS, Türkiye’nin en zor bilimsel sınavlarının başında, dünyanın en zor bilimsel sınavlarının da ikinci sırasında kabul edilmektedir. Rekabetin çok fazla ve hassas olduğu bir sınavdır. Adaylar geçmişten beri elde ettikleri birikim, bilgi ve tecrübelerini sonuna kadar kullanmak zorundadır. Sınava girecek bütün adaylara hem sınavda hem de gelecekteki meslek hayatlarında başarılar diliyoruz.

Çorluspor 1947'nin teknik direktörüne silahlı saldırı anı kamerada Vicenzo Montella: "Bizim için rakip fark etmez" DEM Parti ile ortaklık CHP’ye pahalıya patladı mı?
Sonraki Haber