TÜSİAD'dan özel şirketlerin kamulaştırılması uyarısı

TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Türkiye'de yaşanan mülkiyet sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaslowski, “Türkiye, hür teşebbüs ve mülkiyet haklarının garanti altında olduğu bir ülkedir. Herhangi bir özel şirketin mülkiyet haklarını çiğneyecek bir şekilde kamulaştırılması asla söz konusu olmamalıdır. Haksızlıklarla mücadele edilmek isteniliyorsa izlenecek yol, hukuk kuralları içerisinde olmalıdır.” dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, TÜSİAD tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen “Salgın Döneminde Dünya Ekonomisi ve Türkiye’nin Makroekonomik Dengeleri" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, COVID-19 salgını ile dünya ekonomisinde başlayan ekonomik krizin Türkiye’yi de derinden etkilediğini belirtti.

Salgının ilk aylarında hızlıca uygulamaya konulan tedbirlerin, hastalığın yayılmasını engellemek için alınan kısıtlama kararlarının ekonomik etkilerini büyük ölçüde bertaraf etmede başarılı olduğunu ifade eden Kaslowski, sosyal temasın yüksek olduğu sektörlerde toparlanmanın oldukça geriden geldiğini ve bu alanlarda hala desteklere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

“MERKEZ BANKAMIZIN SON ADIMI OLUMLU”

Simone Kaslowski, Merkez Bankası’nın son dönemde attığı adımların, bilhassa bugün atılan son adımın olumlu olduğunu belirterek, “Umarız piyasa güvenini tam olarak sağlamak için istikrarlı bir şekilde bu yönde atılacak adımlar ile desteklenir.” ifadesini kullandı.

Kaslowski, salgın döneminde yaşanan istihdam kayıplarının telafisi ve istikrarlı büyüme için Türkiye’nin yeni yatırımlara ihtiyacı olduğuna işaret ederek, “Türkiye, açık bir ekonomi ve serbest piyasa kurallarının öngörülebilir ve şeffaf bir şekilde uygulandığı bir pazar olma özelliğini koruduğu ölçüde dışarıdan doğrudan yatırımları çekebilecektir. Cari dengede bozulma yaratmayan bir büyüme ancak uzun vadeli finansmanın ülkeye aktığı ve verimlilik artırıcı reformların uygulandığı, ekonomik istikrarı gözeten bir program dahilinde mümkündür. Böyle bir programın uygulamaya konulması hem makroekonomik dengelerimizin düzelmesine hem de reel ekonomide istihdam yaratan ve verimliliği artıran bir büyüme sağlamasına olanak verecektir.” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde hem yurt dışından kaynak akışının tekrar başlatılması hem de kaynakların doğru alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaslowski, bunun için piyasada adil rekabetin sağlanması, düzenleme ve denetlemenin bağımsızca ve serbest piyasa ilkeleri doğrultusunda uygulanması gerektiğini kaydetti.

"MÜLKİYET HAKLARININ ÇİĞNENMESİ SÖZ KONUSU OLMAMALIDIR"

Son zamanlarda maalesef mülkiyet haklarını ihlal edecek türde bazı açıklamaların farklı siyasi partilerce dile getirildiğine şahit olduklarını belirten Kaslowski, “Türkiye, hür teşebbüs ve mülkiyet haklarının garanti altında olduğu bir ülkedir. Herhangi bir özel şirketin mülkiyet haklarını çiğneyecek bir şekilde kamulaştırılması asla söz konusu olmamalıdır. Haksızlıklarla mücadele edilmek isteniliyorsa izlenecek yol, hukuk kuralları içerisinde olmalıdır.” diye konuştu.

Ünlülerin lüks evleri kül oldu belediye başkanı tepki çekti! Enerji Bakanı Bayraktar: Gabar'da nereyi kazsak petrol çıkıyor! Korkunç görüntü an be an kaydedildi! İniş sırasında böyle alev aldı!
Sonraki Haber