Twitter çöktü mü? | neden çalışmıyor?

Sosyal medya sitelerinden biri olan Twitter birden çalışmayı durdurdu. Milyonlar kullanıcı bilmediği bir nedenle Twitter'a erişimi kaybetti. Vatandalar Twitter neden çalışmıyor? Çöktü mü? sorularının cevabını arıyor. İşte dtaylar...

Twitter çöktü mü? Sosyal medyanın en büyük sitelerinden birisi olan Twitter'a bilinmiyen bir sorun nedeniyle erişilemiyor. Milyonlarca Twitter kullanıcı beklemediği bir sorunla karşılaştı. Kullanıcılar bir anda önlerinde mavi bri ekranla karşılaştı ve ekranda 'Teknik bir sorun var' ibaresi ile karşılaştı. Peki Twitter çöktü mü? Twitter neden çalışmıyor? İşte detaylar

 

Twitter çöktü mü?

Twitter kullanıcılar akşam saatlerinde beklenmedik bir sorunla karşı karşıya kaldı. Twitter'a erişim sorunu oluştu. Twitter'da çökme söz konusu değil.

Twitter nedir?
Popüler sosyal medya sitesi Twitter Türkçe dil desteğinden sonra yeni tasarımını da hizmete soktu. Twitter, yeni tasarımıyla birlikte yeni özelliklere kavuşuyor. Biz de Twitter rehberimizi sizler için yeni tasarıma uygun olarak tekrar düzenledik.

Twitter’dan bahsetmeden önce mikroblog kavramından ve sosyal ağlardan bahsetmemiz gerekiyor aslında. Önce sosyal ağlar ile başlayalım.

Sosyal Ağ Ve Mikro Blog Kavramı Nedir?

Her ne kadar sosyal ağ olarak bilmiyor olabilirsiniz ama kullanma ihtimaliniz oldukça yüksek. Çünkü Facebook, MySpace, Netlog gibi servisler bu şapkanın altında yer alıyor. Bunların dışında ayrıca Xing, Pronected, LinkedIn gibi servisler var ki iş dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyorlar.


Twitter kısa bir süre önce görsel anlamda ciddi yeniliklere kavuştu.Ayrıca site Türkçe

Peki ya mikroblog? Bu soruyu yanıtlamadan önce bir blogunuz olup olmadığını sormamız gerek? Var mı? Güzel, blogunuza istediğiniz konularda yazılar yazıyorsunuz, bu da tamam.

Ama tıpkı cep telefonunuzdan kısa mesaj gönderir gibi kısa yazılar yazıyor musunuz? Hayır mı dediniz. Tamam, işte Twitter gibi mikrobloglar tam da bu noktada devreye giriyor.

Kısa Twitter Tarihi


2006 yılında yayına başlayan Twitter, dört yıllık süreçte dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri olmayı başardı.

Twitter’ın üç yılı bile bulmayan bir geçmişe sahip olduğunu düşünürsek en uygun başlık kuşkusuz “Kısa Twitter Tarihi” olmalı.

Mart 2006’da, San Fransisco’da prototip olarak iki haftalığına ortaya çıkan Twitter’ın resmi başlangıcı Ağustos 2006‘ya denk geliyor. Bu başlangıcın şirket haline gelmesinin Mayıs 2007’de gerçekleştiğini belirtirsek geldiği noktayla başarı kelimelerinin ne kadar örtüştüğü ortaya çıkıyor.

2010 yılında şirket 150 milyon dolar net kazanç sağladı. Şu anda itibariyle 200 milyon üyesi bulunuyor.

Twitter Ne İşe Yarar?

Gelelim Twitter’ın ne işe yaradığına. Şu sıralar ABD’de çılgınlık derecesinde ilgi gören Twitter için ne işe yarardan ziyade neler yapılır demek daha doğru olabilir aslında.

2008, 2009 yılları arasında yüzde 1000’in üzerinde büyüyen Twitter’ı köşebaşındaki sosisçi hariç herkes kullanıyor bile diyebiliriz belki de.

Kişiler, haber kanalları, büyük kurumsal şirketler, kampanya düzenleyenler, politikacılar; yani aklınıza gelebilecek hemen her kişi ve kurum açtığı Twitter hesabıyla kendisi hakkındaki gelişmeleri paylaşıyor.


Twitter özellikle ABD’de yoğun olarak kullanılıyor.

İşin mantığı oldukça basit aslında. O an başınıza gelen bir olay, duyurmak istediğiniz bir haber, düzenlenen bir kampanya, firmanız hakkındaki bir gelişme, seçim kampanyanızdaysanız katıldığınız miting ya da çıkacağınız televizyon kanalını duyurmak gibi aklınıza gelebilecek hemen her şeyi Twitter üzerinden takipçilerinize duyurabilirsiniz.

Tek bir şartla, mesaj başına 140 karakter sınırınız var. 160 karakterlik kısa mesaj sınırlamasına alışkın bir toplum olan bizler için 140 karaktere uygun mesajlar yazmak zor olmasa gerek.

Twitter Hesabı Açalım

İlk olarak internet tarayıcınızı açın ve twitter.com adresine gidin. Yeni tasarımda ekranın sağ tarafında “Twitter’da yeni misin? Kaydol” isimli bir kutucuk bulunuyor. Bu kutuya Adınızı, soyadınızı, e-mail adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra “Twitter’a kaydol” butonuna tıklarsanız kayıt işleminde son aşamaya geçebilirsiniz..


Twitter’da hesap açmak son derece kolay.

Yeni açılan sayfada bilgilerinizin onaylandığını göreceksiniz. 4 seçenekli formun en altında kullanıcı adını girmeniz istenecek. Twitter kullanıcı adınızı yazdıktan sonra altında bulunan “Hesabımı Oluştur” butonuna tıkladığınızda Twitter hesabınızı başarıyla açmış olacaksınız.

Twitter Kullananları Bulmak

Eğer düzenli takip ettiğiniz bloglar varsa blog sahipleri beni Twitter’dan takip edin, adresim şu diyebilir. Aynı şekilde takip ettiğiniz haber sitelerini de eklemeniz mümkün. Yurt içi ve yurt dışındaki haber sitelerinin çoğu kullanıyor. Yeri gelmişken belirtelim, ShiftDelete.net’in resmi Twitter sayfası: http://twitter.com/shiftdeletenet


Gmail, Hotmail gibi servislerin adres defterlerindeki arkadaşlarınızı Twitter’a kolayca davet edebilirsiniz.

Twitter kullanıcılarını bulmanın tek yolu sağda solda logosunu, bilgisini görmek yoluyla değil elbet. Sitenin üst tarafında bulunan arama çubuğuna eklemek istediğiniz kişinin ismini yazıp daha sonrada find people (kimi takip etmeli) linkini seçerseniz işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Burada Find on Twitter sekmesi isim aratmanızı sağlarken, Find Friends (arkadaşlarını bul) sekmesi, Gmail, Hotmail, Yahoo gibi servislerdeki adres listenize davet gönderebilmenizi sağlıyor.

Browse Interests (ilgi alanlarına gözat) sekmesi ile ilgi alanlarınıza göre yeni isimler keşfedebilirsiniz. Dilerseniz Invite by email (arkadaşlarını davet et) seçeneğiyle arkadaşlarınızın e-posta adresini yazarak davet gönderebilirsiniz. Suggestions For You (önerileri göster) sekmesinden Twitter’ın size önerdiği isimleri, listeleyebilirsiniz. Daha ayrıntılı arama yapmak isterseniz search.twitter.com adresi sizleri bekliyor.

Twitter’a Mesaj Göndermek

Yazı yazmayı biliyorsanız Twitter’ı kullanamamanız için bir sebep yok. Tek yapmanız gereken sayfanın üst tarafındaki boş alana 140 karakteri geçmeyen mesajı yazmak ve alttaki tweet butonuna tıklamak, hepsi bu.

Dilerseniz cep telefonunuzdan da m.twitter.com’u ziyaret edip güncelleme yapabiliyorsunuz. Böylece örneğin trafikte ilerlerken karşılaştığınız bir kazayı bildirip diğer Twitter kullanıcılarının bölgeden geçerken dikkatli olmasını sağlayarak sosyal hizmet kategorisinde bir iş bile yapabilirsiniz.


Mesaj yazıp takipçilerinizle paylaşmak işte bu kadar basit.

Twitter’a mesaj göndermenin farklı etkileri de oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Hudson nehrine iniş yapan pilot olayı ve uçak kazasının televizyonlar dahil tüm haber kanallarından önce ilk Twitter’da yankılandığını, kullanıcıların iniş sonrasında; “uçağımız nehre indi, herkes iyi” açıklamaları ile olayı görenlerin; “az önce binanın önünden bir uçak geçti” mesajlarını anımsayanlar, Twitter’ın önemli olayları dünyaya ne kadar hızlı duyurduğunu daha iyi kavrayacaktır.

Twitter’ı Facebook Hesabınıza Ekleyin

Twitter, kullanıcılarına kendi hesaplarını bloglarına ya da sitelerine ekleme olanağı da sunuyor. Açacağınız ufak bir bölümle yazdığınız mesajları ve gelen yanıtları otomatik olarak yayınlamanız mümkün. Eğer blog hizmetini Blogger üzerinden alıyorsanız hazır şablonu kullanabilir veya sadece kodları alıp yerleştirerek mevcut tasarımınızı bozmadan yayını gerçekleştirebilirsiniz.


Twitter’daki paylaşımlarınızı otomatik olarak blogunuzda yayınlayabilirsiniz.

Kodları almak için öncelikle Twitter sayfanızın en altındaki Resources (kaynaklar) linkine tıklayın. Burada birazdan bazılarına değineceğimiz yardımcı uygulamalarla kodları alabileceğiniz widgets (bileşenler) seçeneklerini göreceksiniz. Blogumuza ekleyeceğimiz için biz widgets (bileşenler) kısmını tercih edelim. Açılan sayfada my website (sitem) ve Facebook seçeneklerini göreceksiniz.

Facebook seçeneğini seçerek Facebook uygulamasını yükleyebilirsiniz. Artık Twitter’a yazdığınız iletiler Facebook profilinizde de yayınlanacak.

Tweet’lerinizi Kendi Sitenize Ekleyin

Eğer Tweet’lerinizi Facebook hesabınızda değil de başka bir sitede paylaşmak istiyorsanız, Widgets bölümünden My Website seçeneğini seçin. Açılan sayfadana profile widget (profil bileşenleri) seçin ve sizden istenilen bilgileri eksiksiz girin. Bilgileri eksiksiz girdikten sonra alttaki finish & grap code (bitir ve kodu al) butonuna tıklayarak ilgili kodları temin edebilirsiniz.


WordPress tabanlı blogunuza Twitter’ı eklemek adeta çocuk oyuncağı.

Tüm işlem bu kadar. Dilerseniz kodların içerisinde yer alan “Twitter Updates” bölümüyle birkaç satır alttaki “follow me on Twitter (beni Twitter’da takip eti)” yazılarını kendinize göre değiştirebilirsiniz.

Yalnız bu değişikliğin HTML kodları üzerinde olduğunu, Flash tabanlı bir Widget tercih ettiyseniz değiştiremeyeceğinizi de belirtelim. Ben eklenti severim, kodlarla uğraşmak istemiyorum diyen WordPress sahipleri, aralarında Türkçe’si de bulunan eklentiler kullanabilir.

Twitter Görünümünü Değiştirin


Görünümü değiştirmek için farklı tema alternatifleriniz var.

Twitter, değişik tema önerileriyle kullanıcıların arka planı kişiselleştirebilmesine olanak tanıyor. Bunun için üst taraftan settings (ayarlar) bölümüne gelmeniz ve karşınıza çıkan ekrandan design (temalar) kısmını seçmeniz gerekiyor. Hazır temalardan birini seçebilir veya büyüklüğü 800k’yı geçmeyecek GIF, JPG ya da PNG formatındaki resmi yükleyip sadece size özel olmasını sağlayabilirsiniz. Sizi takip edenler, hesabınıza girdiklerinde bu özel temayla karşılaşacaktır.

Yardımcı Uygulamalar


twshot, sevdiğiniz linkleri tek tıkla Twitter’da paylaşmanızı sağlıyor.

Twitter için hazırlanan destekleyici çok sayıda uygulama bulunuyor. Adeta bir ekosistem haline gelen Twitter’la ilgili bu uygulamaları tek tek tanıtmaya kalksak bu yazıyı asla bitiremeyiz. Çünkü neredeyse hemen her gün yeni bir uygulamayla karşılaşmak mümkün. Bunların içerisinde twshot‘a ayrı bir yer ayırmamız gerekiyor. Türkiye merkezli Angelabs tarafından hazırlanan twshot, o an gezdiğiniz sayfanın linkiyle uzun uzadıya uğraşmadan tek tıkla Twitter takipçilerinizle paylaşmanızı sağlıyor.


twhirl ve TweetDeck en çok kullanılan yardımcı programlardan ikisi.

Bahsedeceğimiz, dünya genelinde yoğun kullanılan iki uygulama ise Twhirl ile TweetDeck. Her iki uygulama da takip ettiğiniz hesapları Twitter sayfasına girmeden izleyebilmenizi sağlıyor. Twhirl, FriendFeed ve Seesmic hesaplarını da kontrol etmenizi sağlarken, TweetDeck ise renk değişimi, hesapları gruplandırabilme, arama vb. özellikleriyle dikkat çekiyor.

Hangi Ülkeler Daha Aktif?


En çok ülkeler sıralamasında ABD’yi Japonya takip ediyor.

Twitter kullananları ülkelere göre listelediğimizde ABD’nin yüzde 40’lık payı dikkat çekiyor. ABD dışındaki ülkelerde ise Japonya yüzde 39’la başı çekiyor. Bunda Twitter’ın dil seçenekleri arasında İngilizce dışında sadece Japonca olmasının etkili olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Japonya’yı sırasıyla İspanya, İngiltere, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve Tayvan takip ediyor.

Başarılı Twitter Örnekleri


Obama’nın 11 milyondan fazla takipçisi bulunuyor.

Twitter’dan en fazla faydalanan isimlerden birinin birkaç gün önce ülkemizde olduğunu söyleseydik ne derdiniz? Aklınızda soru işareti mi var? Hemen giderelim. Twitter’ı seçim kampanyası sırasında oldukça aktif kullanan isim Barack Obama idi. Obama’nın, bu satırların yazıldığı an itibariyle 739.470 takipçisi olduğunu belirtirsek (Güncelleme: Nisan 2010 itibariyle bu sayı 5.831.103‘e ulaştı) ne demek istediğimizi anlayabilirsiniz sanırız.


Shaq, aklına estiği an takipçilerine maç bileti hediye ediyor.

Obama dışında başka canlı örnekler de var elbette. Hemen her basketbolseverin yakından tanıdığı isimlerden Boston Celtics oyuncusu Shaq, yani Shaquille O’neal da oldukça aktif bir Twitter kullanıcısı. Aklına estiği bir an Twitter’dan “şu an buradayım, yanıma ilk gelene maç bileti hediye edeceğim” diye kampanya yapan Shaq’ı 596.302 kişi (Güncelleme: Nisan 2010 itibariyle bu sayı 3.323.082) takip ediyor.

Türkiye’de Kimler Tweet’liyor?

Twitter’ın yaygınlaşmasıyla birlikte Tweet’lemek kavramı da teknoloji jargonundaki yerini aldı. Halen aktif Twitter kullanan yabancı ünlüler arasında Barack Obama ile Shaq’tan bahsetmiştik yukarıda. Liste elbette daha uzun ama biz yerele indirgeyelim isterseniz.

Obama’nın başkanlık kampanyası sırasında aktif şekilde kullandığını söylemiştik. Bizde de benzer bir etki yaratmak isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürsel Tekin ve Kemal Kılıçdaroğlu Twitter kullanıcıları arasındaki yerini aldı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Twitter’ı etkin olarak kullanıyor.

Aktif kullanım açısından bakarsak bazı haber siteleriyle havayolu şirketlerinin önde olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde haber olarak verdiğimiz Pegasus ve Türk Hava Yolları‘nın Twitter üzerindeki rekabeti yoğun bir şekilde devam ediyor. Yakında sadece havayolu değil, başka firmaların da bu kervana katılmasını beklediğimizi, hatta Galatasaray‘ın Twitter kullanan ilk spor kulübü olduğunu söyleyelim.

Twitter Türkiye’de Yoğun Kullanılıyor!


Bakalım, yurt dışında ortalığı kasıp kavuran Twitter ülkemizde ne zaman patlama yapacak.

Her geçen gün Twittter’ı kullanmaya başlayan Türklerin sayısında hayli büyük bir artış olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Zaten bu durumu Trends altında da görebiliyoruz. Örneğin İstanbul’da artçı bir sarsıntı olduğunda trendslerde “deprem oldu” yazısını görürseniz şaşırmayın. Hatırlanacağı gibi Kılıçdaroğlu’nun “Recep Bey” şeklindeki nitelemesi de Trendslerde uzun süre yer almıştı.

Kullanımı kolay arayüzü ve istenilen kaynakları kolay takip edebilme olanağı sağlaması Twitter’ın ülkemizde hızlı yayılmasındaki önemli etkenlerden biri. Ünlülerin Twitter’ı etkin olarak kullanması ve mobil cihazların Twitter’a hızlı bir şekilde uyum sağlaması diğer önemli gerekçeler olarak gösterilebilir.

Bunun yanında bir diğer koşul ise birçok ünlü ismin burada yeralması. Facebook’un Türkiye’de “Helin Avşar da Facebook üyesiymiş” haberlerinden sonra adeta patlama yaptığını düşünürsek; Twitter’ın hızla ilgi görmesine de pek şaşırmamak gerek.

Vicenzo Montella: "Bizim için rakip fark etmez" DEM Parti ile ortaklık CHP’ye pahalıya patladı mı? Mauro Icardi'den Wanda Nara'nın sevgilisi L-Gante'ye tepki
Sonraki Haber