Twitter kapanacak mı?

Yeni sosyal medya yasası ile sosyal medya ağlarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirildi. Temsilcilik açmayan ve bu nedenle 40'ar milyon lira para cezası kesilen Facebook, Instagram ve Twitter bu kararında diretiyor. 19 Ocak'a kadar temsilci açmamayı sürdüren sosyal medya ağlarına bu kez reklam cezası uygulanacak. Sosyal medya devlerinden ise henüz bir açıklama gelmedi.

1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni sosyal medya yasası ile Türkiye'de faaliyet gösteren sosyal medya ağlarına 'temsilcilik açma' zorunluluğu getirildi.

Google (YouTube), TikTok, Dailymotion, VK, Linkedin tarafından Türkiye'de temsilcilik açma kararı aldı.

FACEBOOK, INSTAGRAM VE TWİTTER DİRETİYOR

Ancak popüler sosyal medya ağları Facebook, Instagram ve Twitter henüz bu konuda bir adım atmadı.

TOPLAMDA 40 MİLYON LİRA CEZA YEDİLER

Şimdiye kadar konuya ilişkin bir açıklamada da bulunmayan şirketlere ilk adımda 10 milyon lira, ikinci adımda ise 30 milyon lira ceza kesildi. Bu cezalar şirketlerin yurt dışındaki adreslerine tebliğ edildi.

SIRA REKLAM YASAĞINA GELDİ

Yasa çerçevesinde şirketlere uygulanan para cezası aşaması sonra erdi. 19 Ocak'ta sıra reklam cezasına gelecek. Bu tarihe kadar temsilcilik açmayan sosyal medya ağlarına reklam yasağı uygulanacak.

Facebook, Instagram ve Twitter salı gününe kadar Türkiye'de temsilcilik açmazsa bundan böyle Türkiye'den reklam alamayacak. Reklam yasağının Resmi Gazete'de yer almasının ardından Türkiye'deki vergi mükellefi şirketlerin, temsilcisi olmayan sosyal medya platformlarına reklam vermesine, reklam sözleşmesi yapmasına izin verilmeyecek.

SIRADAKİ YAPTIRIM "ZOR ERİŞİM"

Reklam cezasının ardından da temsilcilik açmayı kabul etmeyen sosyal medya şirketleri bu kez de “bant daraltma” yaptırımı ile karşılaşacak.

YÜZDE 90'A KADAR BANT DARALTMA UYGULANABİLECEK

Şirketlerin, reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğü yerine getirmemesi halinde, sosyal ağ sitelerinini internet trafiği bant genişliği, Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla yüzde 50 daraltılabilecek.

Eğer bant daraltmanın ardından da yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması için hakimliğe müracaat edilecek.

Bill Clinton: İslam'dan önce İsrail vardı Meteoroloji'den uyarı! İşte son hava durumu tahminleri... Farense Benfica şifresiz canlı maç izle! Kerem sahada
Sonraki Haber