Twitter'da 280 karakter nasıl yapılır?

2006 yılında yayına başlayan Twitter, dört yıllık süreçte dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri olmayı başardı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter, bir iletideki karakter üst limitinin 140';tan 280'e çıkarılmasının denenmeye başlanacağını duyurdu.Twitter kullanıcılarının kendilerini daha iyi ifade edebilmesi için karakter üst sınırının 280'e çıkarıldı. Peki, Twitter'da 280 karakter nasıl yapılır? 208 karakter yapmak için hangi aşamaları yapmak gerekiyor? Detaylar haberimizde...

Twitter 280 karakter yapma işlemi kullanıcılar tarafından büyük merak konusu oluyor. Sosyal medyanın en popüler ağı olan Twitter uygulamasında aktif olan 140 karakter sınırı 280 karaktere kadar yapılabiliyor. İlk etapta küçük bir grubun 280 karakter üst sınırından yararlanabileceği duyurulan açıklamada, söz konusu değişikliğin ne zaman tüm kullanıcılara açık olacağı hakkında ise bilgi verilmedi. Peki, Twitter'da 280 karakter nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

ÜST LİMİT NEDEN 280 OLDU?

Twitter'dan yapılan açıklamada, İngilizce, İspanyolca, Portekizce ve Fransızca dillerindeki paylaşımlarda 140 karakter üst limitinin kullanıcılar için zaman zaman zorluk oluşturduğu ifade edildi.

İngilizce paylaşımların yüzde 9'unun 140 karakter üst limitinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, buna karşın Japonca iletilerin sadece yüzde 0,4'ünün 140 karakter üst limitine ulaştığı vurgulandı.

Açıklamada, Japonca, Çince ve Korece dillerinde tek bir karakterle İngilizce, İspanyolca, Portekizce ve Fransızcaya göre iki kat daha fazla bilgi paylaşılabildiğine değinilerek, İngilizce bir paylaşımın ortalama 34 karaktere, Japonca dilinde ise ortalama 15 karaktere sahip olduğu belirtildi.

Twitter kullanıcılarının kendilerini daha iyi ifade edebilmesi için karakter üst sınırının 280'e çıkartılacağı aktarılan açıklamada, Japonca, Çince ve Korece dillerinin bu yenilikten muaf tutulacağı kaydedildi.

İlk etapta küçük bir grubun 280 karakter üst sınırından yararlanabileceği duyurulan açıklamada, söz konusu değişikliğin ne zaman tüm kullanıcılara açık olacağı hakkında ise bilgi verilmedi.

TWİTTER'DA 280 KARAKTER NASIL YAPILIR?

Twitter platformunda şu anda 280 karakter tweet nasıl atılır? sorusunun yanıtını adımlarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Twitter, dün sürpriz bir hareketle tweet karakter sınırını ikiye katladı, ancak her Twitter kullanıcısı şu anda yeni limiti kullanamayacak. Twitter, şu anda bu özelliği test için sınırlı sayıdaki kullanıcılar için kullanıma sunmuş durumda.

Ancak biz internette şu anda Twitter'ı 140 yerine 280 karakterle nasıl kullanacağınızın bir yolunu keşfettik. Eğer siz de şimdi 280 karakter tweet atmak isterseniz bu yolu izleyin;

1. Tarayıcınız için Tampermonkey eklentisini yükleyin

2. Buradaki Github sayfasına gidin ve sağ üstteki "raw" butonuna basın. Sonrasında buradaki kodu Tampermonkey'e yüklemelisiniz. Bunun için "install" deyin.

3. Şimdi twitter.com'u ziyaret edin ve 280 karakter tweet atmaya başlayın. Tampermonkey'de script'in çalıştığından emin olun.

Bu, tweet için web istemcisini her kullanışınızda otomatik olarak Twitter.com'da çalışacak basit bir geçici çözüm. Tampermonkey yaygın olarak kullanılan javascript tabanıyla, tweet düğmesi sınırını atlamanıza yardımcı olan zararsız bir geçici çözümdür.

KISA TWİTTER TARİHİ

2006 yılında yayına başlayan Twitter, dört yıllık süreçte dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri olmayı başardı.

Twitter’ın üç yılı bile bulmayan bir geçmişe sahip olduğunu düşünürsek en uygun başlık kuşkusuz “Kısa Twitter Tarihi” olmalı.

Mart 2006’da, San Fransisco’da prototip olarak iki haftalığına ortaya çıkan Twitter’ın resmi başlangıcı Ağustos 2006‘ya denk geliyor. Bu başlangıcın şirket haline gelmesinin Mayıs 2007’de gerçekleştiğini belirtirsek geldiği noktayla başarı kelimelerinin ne kadar örtüştüğü ortaya çıkıyor.

2010 yılında şirket 150 milyon dolar net kazanç sağladı. Şu anda itibariyle 200 milyon üyesi bulunuyor.

TWİTTER NE İŞE YARAR?

Gelelim Twitter’ın ne işe yaradığına. Şu sıralar ABD’de çılgınlık derecesinde ilgi gören Twitter için ne işe yarardan ziyade neler yapılır demek daha doğru olabilir aslında.

2008, 2009 yılları arasında yüzde 1000’in üzerinde büyüyen Twitter’ı köşebaşındaki sosisçi hariç herkes kullanıyor bile diyebiliriz belki de.

Kişiler, haber kanalları, büyük kurumsal şirketler, kampanya düzenleyenler, politikacılar; yani aklınıza gelebilecek hemen her kişi ve kurum açtığı Twitter hesabıyla kendisi hakkındaki gelişmeleri paylaşıyor.

Twitter özellikle ABD’de yoğun olarak kullanılıyor.

İşin mantığı oldukça basit aslında. O an başınıza gelen bir olay, duyurmak istediğiniz bir haber, düzenlenen bir kampanya, firmanız hakkındaki bir gelişme, seçim kampanyanızdaysanız katıldığınız miting ya da çıkacağınız televizyon kanalını duyurmak gibi aklınıza gelebilecek hemen her şeyi Twitter üzerinden takipçilerinize duyurabilirsiniz.

Tek bir şartla, mesaj başına 140 karakter sınırınız var. 160 karakterlik kısa mesaj sınırlamasına alışkın bir toplum olan bizler için 140 karaktere uygun mesajlar yazmak zor olmasa gerek.

TWİTTER HESABI AÇMAK

İlk olarak internet tarayıcınızı açın ve twitter.com adresine gidin. Yeni tasarımda ekranın sağ tarafında “Twitter’da yeni misin? Kaydol” isimli bir kutucuk bulunuyor. Bu kutuya Adınızı, soyadınızı, e-mail adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra “Twitter’a kaydol” butonuna tıklarsanız kayıt işleminde son aşamaya geçebilirsiniz..

Yeni açılan sayfada bilgilerinizin onaylandığını göreceksiniz. 4 seçenekli formun en altında kullanıcı adını girmeniz istenecek. Twitter kullanıcı adınızı yazdıktan sonra altında bulunan “Hesabımı Oluştur” butonuna tıkladığınızda Twitter hesabınızı başarıyla açmış olacaksınız.

TWİTTER’A MESAJ GÖNDERMEK

Yazı yazmayı biliyorsanız Twitter’ı kullanamamanız için bir sebep yok. Tek yapmanız gereken sayfanın üst tarafındaki boş alana 140 karakteri geçmeyen mesajı yazmak ve alttaki tweet butonuna tıklamak, hepsi bu.

Dilerseniz cep telefonunuzdan da m.twitter.com’u ziyaret edip güncelleme yapabiliyorsunuz. Böylece örneğin trafikte ilerlerken karşılaştığınız bir kazayı bildirip diğer Twitter kullanıcılarının bölgeden geçerken dikkatli olmasını sağlayarak sosyal hizmet kategorisinde bir iş bile yapabilirsiniz.

Twitter’a mesaj göndermenin farklı etkileri de oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Hudson nehrine iniş yapan pilot olayı ve uçak kazasının televizyonlar dahil tüm haber kanallarından önce ilk Twitter’da yankılandığını, kullanıcıların iniş sonrasında; “uçağımız nehre indi, herkes iyi” açıklamaları ile olayı görenlerin; “az önce binanın önünden bir uçak geçti” mesajlarını anımsayanlar, Twitter’ın önemli olayları dünyaya ne kadar hızlı duyurduğunu daha iyi kavrayacaktır.

TWİTTER’I FACEBOOK HESABINIZA EKLEYİN

Twitter, kullanıcılarına kendi hesaplarını bloglarına ya da sitelerine ekleme olanağı da sunuyor. Açacağınız ufak bir bölümle yazdığınız mesajları ve gelen yanıtları otomatik olarak yayınlamanız mümkün. Eğer blog hizmetini Blogger üzerinden alıyorsanız hazır şablonu kullanabilir veya sadece kodları alıp yerleştirerek mevcut tasarımınızı bozmadan yayını gerçekleştirebilirsiniz.

Twitter’daki paylaşımlarınızı otomatik olarak blogunuzda yayınlayabilirsiniz.

Kodları almak için öncelikle Twitter sayfanızın en altındaki Resources (kaynaklar) linkine tıklayın. Burada birazdan bazılarına değineceğimiz yardımcı uygulamalarla kodları alabileceğiniz widgets (bileşenler) seçeneklerini göreceksiniz. Blogumuza ekleyeceğimiz için biz widgets (bileşenler) kısmını tercih edelim. Açılan sayfada my website (sitem) ve Facebook seçeneklerini göreceksiniz.

Facebook seçeneğini seçerek Facebook uygulamasını yükleyebilirsiniz. Artık Twitter’a yazdığınız iletiler Facebook profilinizde de yayınlanacak.

Tweet’lerinizi Kendi Sitenize Ekleyin

Eğer Tweet’lerinizi Facebook hesabınızda değil de başka bir sitede paylaşmak istiyorsanız, Widgets bölümünden My Website seçeneğini seçin. Açılan sayfadana profile widget (profil bileşenleri) seçin ve sizden istenilen bilgileri eksiksiz girin. Bilgileri eksiksiz girdikten sonra alttaki finish & grap code (bitir ve kodu al) butonuna tıklayarak ilgili kodları temin edebilirsiniz.

Tüm işlem bu kadar. Dilerseniz kodların içerisinde yer alan “Twitter Updates” bölümüyle birkaç satır alttaki “follow me on Twitter (beni Twitter’da takip eti)” yazılarını kendinize göre değiştirebilirsiniz.

Yalnız bu değişikliğin HTML kodları üzerinde olduğunu, Flash tabanlı bir Widget tercih ettiyseniz değiştiremeyeceğinizi de belirtelim. Ben eklenti severim, kodlarla uğraşmak istemiyorum diyen WordPress sahipleri, aralarında Türkçe’si de bulunan eklentiler kullanabilir.

TWİTTER GÖRÜNÜMÜNÜ DEĞİŞTİRİN

Görünümü değiştirmek için farklı tema alternatifleriniz var.

Twitter, değişik tema önerileriyle kullanıcıların arka planı kişiselleştirebilmesine olanak tanıyor. Bunun için üst taraftan settings (ayarlar) bölümüne gelmeniz ve karşınıza çıkan ekrandan design (temalar) kısmını seçmeniz gerekiyor. Hazır temalardan birini seçebilir veya büyüklüğü 800k’yı geçmeyecek GIF, JPG ya da PNG formatındaki resmi yükleyip sadece size özel olmasını sağlayabilirsiniz. Sizi takip edenler, hesabınıza girdiklerinde bu özel temayla karşılaşacaktır.

YARDIMCI UYGULAMALAR

Twitter için hazırlanan destekleyici çok sayıda uygulama bulunuyor. Adeta bir ekosistem haline gelen Twitter’la ilgili bu uygulamaları tek tek tanıtmaya kalksak bu yazıyı asla bitiremeyiz. Çünkü neredeyse hemen her gün yeni bir uygulamayla karşılaşmak mümkün. Bunların içerisinde twshot‘a ayrı bir yer ayırmamız gerekiyor. Türkiye merkezli Angelabs tarafından hazırlanan twshot, o an gezdiğiniz sayfanın linkiyle uzun uzadıya uğraşmadan tek tıkla Twitter takipçilerinizle paylaşmanızı sağlıyor.

Bahsedeceğimiz, dünya genelinde yoğun kullanılan iki uygulama ise Twhirl ile TweetDeck. Her iki uygulama da takip ettiğiniz hesapları Twitter sayfasına girmeden izleyebilmenizi sağlıyor. Twhirl, FriendFeed ve Seesmic hesaplarını da kontrol etmenizi sağlarken, TweetDeck ise renk değişimi, hesapları gruplandırabilme, arama vb. özellikleriyle dikkat çekiyor.

Galatasaray'ın Bodrum FK maçı ilk 11'i belli oldu Melissa Vargas ve Zehra Güneş Sevgili mi? Fenerbahçe'nin Kayserispor maçı ilk 11'i belli oldu
Sonraki Haber