Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'deki en büyük petrol rafinerisini vurdu!

Rusya'nın Karadeniz'deki en büyük petrol rafinerisi olan Tuapse petrol rafinerisi, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının gece düzenlediği saldırıda hasar gördü ve yangın çıktı.

Rusya'nın Karadeniz'deki en büyük petrol rafinerisi olan Tuapse petrol rafinerisi, Pazartesi günü Rus yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının gece düzenlediği saldırıda hasar gördü ve yangın çıktı.

Topyekûn Rus işgalinin başladığı 24 Şubat 2022 tarihine atfen Ukraynalılar bu çok etkili kamikaze İHA'ya 'Şubat' anlamına gelen 'Lyuty' adını verdi. 75 kilogram patlayıcı taşıyan bu gizemli hava aracının 1000 kilometre uçuş menziline sahip olduğu belirtiliyor. 

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Yetkililer, düşürülen insansız hava aracının enkazının petrol devi Rosneft'e (ROSN.MM) ait rafineride yangına neden olduğunu söyledi. Bölge yönetimi Telegram üzerinden yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını belirtti.

Rusya'nın SHOT ve Mash Telegram haber kanalları Pazartesi günü erken saatlerde rafineri yakınlarında bir dizi patlama sesi duyulduğunu bildirdi.

Yetkililer herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi. 

Ukrayna, Rusya'nın ekonomisini ve Kremlin'in Ukrayna'daki özel askeri operasyonu olarak adlandırdığı operasyonu finanse etme kabiliyetini bozmak amacıyla sistematik olarak Rus enerji altyapısını hedef alıyor.

Ukraynalı yetkililer saldırıların Rusya'nın Ukrayna'nın enerji sistemine yönelik saldırılarına misilleme olarak gerçekleştirildiğini söylüyor. Rusya ise Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırılarının terör eylemi olduğunu söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin, sekizi Tuapse yakınlarında olmak üzere Ukrayna tarafından gece boyunca fırlatılan toplam 75 insansız hava aracını imha ettiğini açıkladı.

UKRAYNA'NIN HEDEFİNDEKİ RAFİNERİ

Günde 240,000 varil (bpd) petrol işleme kapasitesine sahip olan Tuapse tesisi, Rusya'nın 2022 yılında Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın başlangıcından bu yana, 17 Mayıs da dahil olmak üzere, Ukrayna'nın birçok hava saldırısının hedefi oldu.

Tuapse rafinerisi nafta, fuel oil, vakumlu gaz yağı ve yüksek kükürtlü dizel üretmekte ve ağırlıklı olarak Türkiye, Çin, Malezya ve Singapur'a yakıt tedarik etmektedir.

Tesis 2023 yılında 9.322 milyon metrik ton ham petrol işleyerek 3.306 milyon ton gaz yağı ve 3.123 milyon ton fuel oil üretmiştir.

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Netanyahu'ya yol gözüktü! İş ve siyaset dünyasını yasa boğan vefat! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama!
Sonraki Haber