Ukrayna’nın elektriğini Karadeniz Holding sağlayacak
Enerji krizi nedeniyle Avrupalı ülkelerle elektrik tedarik anlaşmaları imzalayan Karadeniz Holding, Ukrayna ile de bir çalışacak. Şirket, 500 MW kapasiteli Türk yüzer termik santrali konusunda anlaştı: bir muhtıra imzalandı. İşte detaylar...
Ukrayna devlet enerji şirketi JSC, Türk Karpowership ile Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda 500 MW kapasiteli yüzer termik santrallerin kullanımına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı.
Buna göre şirketin elektrik santralleri Ukrayna'da 1 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.
Ana seçeneklerden biri yüzer gemilerin Moldova ve Romanya limanlarına yerleştirilmesi ve bu ülkeler üzerinden Ukrayna şebekesine elektrik sağlanmasıdır. Karpowership ve ECU, bu kararın uygulanmasına ilişkin olarak Romanya ve Moldova yetkilileri ile müzakerelerde bulunacak.
EKU Genel Müdürü Vitaliy Butenko, savaş koşullarında Rusya tarafından tahrip edilen ve hasar görenlerin yerine yeni güç üniteleri inşa etmenin imkansız olduğunu açıkladı. Bu nedenle devlet, enerji krizini aşmak için yenilikçi çözümler aramak zorunda kalıyor.
Butenko, "Karpowership teknolojisi, Ukrayna şebekesine bağlanacak yeni enerji santrallerinin hızla konuşlandırılmasını sağlıyor. Bunun, bölgenin paradigmasını değiştirmeye ve ülkenin altyapısına yönelik Rus saldırılarına rağmen Ukrayna'nın enerji krizinin üstesinden gelmeye yardımcı olacağına inanıyoruz" dedi. .
Karpowership, 30 günden daha kısa sürede şebekeye bağlanabilen 36 yüzer santral filosuna sahip.
Karpowership Ticaret Direktörü Zeynep Harezi de, "Karpowership şirketi, Ukrayna'nın enerji tüketim krizini hafifletmek için EKU ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyuyor. Yüzer enerji santralleri, ülkedeki elektrik sıkıntısı sorununa hızlı, güvenilir ve esnek bir çözümdür ve Ukrayna'yı elde etmesi için desteklemeye hazırız” dedi.
Sıvılaştırılmış gaz, motorin, fuel oil veya bioyakıt ile çalışabilen yüzer termik santrallerin kullanımı dünya çapında tanınan bir teknoloji. Yaklaşık 10 GW'lık bir hacme sahip bu tür enerji mavnalarını kiralamak için küresel bir pazar var. Dünya enerji mavna pazarının lideri, Karpowership markası altında faaliyet gösteren Türk şirketi Karadeniz Holding'dir. Powership'leri, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Lübnan, Sierra Leone, Sudan, Zambiya ve Küba dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde faaliyet göstermektedir.
29 Kasım'da Karpowership'in üst düzey yöneticisi Zeynep Kharezi, Nikkei ile yaptığı bir röportajda, şirketinin Odesa'da toplam 300 MW kapasiteli üç enerji mavnasının yerleştirilmesi için müzakereler yürüttüğünü söylemişti.
Yakın zamana kadar net bir elektrik ihracatçısı olan Ukrayna, şimdi Rus saldırganlığı nedeniyle ciddi bir açık yaşıyor. Ukrayna'nın en büyük nükleer santrali işgal altında ve enerji üretmiyor ve serbest bölgedeki tüm büyük termik ve hidroelektrik santralleri roketlerle hasar gördü.