Ülker yabancıya mı satıldı? Pladis nedir, kelime anlamı aslında ne? Vahap Munyar işin aslını 2 yıl önce yazmıştı...

Yıldız Holding, Pladis hamlesi ile United Biscuits'le başlayan "global Türk devi" operasyonunda önemli bir ayağı tamamladı.

Yıldız Holding, Ülker Bisküvi'de sermayenin yüzde 30'una denk gelen 102.6 milyon adet hisseyi 2 milyar lira karşılığında yine holdinge bağlı Pladis Foods Limited'e sattı.

Son gerçekleşen satışla Pladis'in Ülker'deki hissesi yüzde 51'e çıktı.

İki sene önce, Yıldız Holding'in yeni yol haritasıyla ilgili gazetecilere bir sunum yapan Murat Ülker, Hürriyet yazarı Vahap Munyar'a "Pladis"in kelime anlamını da anlatmıştı.

İşte Munyar'ın, bugünkü tartışmalara ışık tutacak o köşe yazısı;

- Ülker’in Pladis’i

Kasım 2014’te United Biscuits’i satın alarak global bir oyuncu olan Yıldız Holding, ana odağı olan bisküvi ve çikolata işlerini Pladis adıyla tek bir global şirket altında birleştirdi.

İngiltere merkezli şirket faaliyetlerine başladı. Murat Ülker, “Ülker manasına gelen, Latince yedi yıldızdan oluşan “Pleiades” takım-yıldızının isminden ilham aldık. Yani, nasipse Ülker’i globale tercüme ettik” dedi.

Ülker’in Pladis’i

ÖNCEKİ akşam saat 21.30, Yıldız Holding’in İstanbul’daki merkezi... Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, söze gazetecilik jargonuyla girdi:

- Bugün Ülker, Godiva, McVitie’s ve DeMet’s için önemli bir gün. Bu şirketlerle ilgili aldığımız kararı şimdi sizlerle paylaşmasak “haber atlatmış” olacaktık.

Sonra ekrana dünya haritasını yansıttı:

- Dünya haritasına bakınca şimdiki imalat ve satışlarımızın Kuzey Yarımküre’ye odaklandığı görülüyor.

2050 yılında nüfusun yoğunlaşacağı ülkeleri sıraladı:

- Hindistan, Çin, Nijerya, ABD, Endonezya, Pakistan, Brezilya, Bangladeş, Etiyopya, Filipinler.

Bu ülkelerin çoğunun Pasifik kıyısı ve Güney Yarımküre’de olduğuna işaret etti:

- Bizim için global fırsat burada. Kuzey Yarımküre’deki liderliği sağlamlaştırıp Güney Yarımküre’ye odaklanmak gerekiyor.

Yıldız Holding’in mevcut büyüklüğünü anımsattı:

- 72 yılda bisküvi, çikolata, şekerlemenin yanında perakendeden ambalaja, gayrimenkulden kişisel bakıma, çeşitli sanayi dallarında geliştik. 14 ülkede 77 fabrikada üretiyor, 300 markamızı binlerce satış noktasına ulaştırıyoruz. Personel sayımız 50 bini aştı.

Ülker, Godiva, McVities ve DeMet’s’i global hedefleri doğrultusunda birleştirdiklerini paylaşıp ekrana döndü:

- Pladis... Bu, 4 şirketimizi çatısı altında birleştirdiğimiz global firmamızın adı Pladis.

Sonra bana baktı:

- Şimdi Vahap Bey, “Pladis ne demek?” diye bana bakıyor. Aslında hiçbir anlamı yok.
Bu kelimenin kendisine neler anımsattığını aktardı:

- Aztekler buna “Maya”, Japonlar “Subaru”, İran’da “Pervin”, Arapça’da “Süreyya” diyorlar.

Biz de, “Ülker” manasına gelen, Latince yedi yıldızdan oluşan “Pleiades” Takımyıldızı’nın isminden ilham aldık. Yani, nasipse Ülker’i globale tercüme ettik.

Atılan adımın grubu gerçek anlamda global hale getireceğini iddia etti:

- Dünyayı bölgelere ayırdık. Mevcut CEO’larımıza bölgeleri paylaştırdık. Mehmet Tütüncü, Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden sorumlu olacak. Mohamed Elsarky, global Godiva işimizin yanı sıra Amerika kıtası ve Japonya’dan mesul. Jeff van der Eems ise İngiltere, Kıta Avrupası ve Afrika’dan sorumlu olacak.

Yıldız Holding Başkan Yardımcısı Ali Ülker’i “kalite ve inovasyon gurusu” diye niteleyip, sürdürdü:

- Ali Ülker, kendi alanında global sorumluluk üstlendi. Cem Karakaş da işin idaresinde bana yardım edecek. Çin, Rusya, kısmen Güneydoğu Asya, yeni gelişeceğimiz bölgeler olacak.

Yıldız Holding icradan sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş, yeni şirketin parasal büyüklüğü üzerinde durdu:

- Yıldız Holding, 12 milyar dolar ciroya sahip. Bunun 5.2 milyar doları Pladis çatısı altında toparlandı. Pladis’e bağlı şirketlerin personel sayısı 26 bin. Pladis şu anda dünyada 4 milyar nüfusa hitap ediyor. 2018’de ciroyu 5.5 milyar pounda (7.8 milyar dolar) çıkarmayı hedefliyoruz.

Faaliyet kârlılığını da paylaştı:

- Pladis’in şu anki EBITDA’sı 350 milyon pound. 2018’de 900 milyon pounda (1.2 milyar dolar) çıkacak.

Murat Ülker, noktayı şu mesajla koydu:

- Her ısırıkta tüm dünyaya mutluluk vadediyoruz...
72 yaşındaki Ülker’i dünya için “Pladis”e dönüştürmek, global yolculuğu hızlandırır mı?

Turşuyu yer, tatlının içinde altın arardık

YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’e anımsattık:

- United Biscuits’i 3 milyar dolara aldığınızda, Başka alımlar olacak mı?” diye sormuştuk. Yanıtınız, “Bu büyük alımı hazmetmek gerekiyor” demiştiniz. Buna rağmen grubunuz 2016’yı da “ağır yatırım yılı” ilan etti. 1.6 milyar lirayı aşan yatırımlarınız olacak.

Yanıtı Balıkesirli olan annesinin yaptığı tatlıyla verdi:

- Annem Balıkesir’e özel kaymaklı bir tatlı yapardı. İçine de altın koyardı. Yer sofrasına oturur, altını buluncaya kadar yemeye çalışırdık. Tıkandığımızda annem turşu getirirdi.

Turşu yeyince, yeniden tatlıya kaşık sallar, altını bulurduk.

Sonra ekledi:

- Şirket almaya da, satmaya da çok alışkınız. Yalnız, biz şirket simsarı değiliz. Uygun ortam ve değeri bulduğumuzda elimizdeki şirketlerden sattığımız da olur. Godiva’da, United Biscuits’te olduğu gibi aldığımız da olur. United Biscuits’i 8 yıl izledik, aldığımızda önümüze hedef koyduk. İlk yıl hedefi aştığımız gördük. Demek ki doğru bir iş yapmışız.

Şirket satarken nelere dikkat ettiklerine vurgu yaptı:

- Şirketlerimizi satarken genelde stratejik olmasına, yani o işi yürütüp yürütmeyeceğine bakıyoruz. Süt işimizi satarken öyle yaptık. Yüzde 10 hisseyle ortaklığımız sürüyor.

Sakalı neden kestim

MURAT Ülker, bir Mısır seyahatinde, “Mutlu et, mutlu ol” kampanyası çerçevesinde market turuna çıktı. Marketlerden birinde Ülker ürünlerinden birkaç örnek alıp çevresindekilere hediye etti. Market görevlisi, başka ürünler de alması yönünde ısrarcı oldu. Murat Ülker’e eşlik eden yöneticiler market görevlisini uyardı:

- Satış yapmaya çalıştığınız kişi Mr. Ülker.

Market görevlisi sordu:

- Asım Ülker misiniz, yoksa Sabri Ülker mi?

- Biri amcam, diğeri babam.

- Market görevlisi, “72’nci yaşınız kutlu olsun” deyince sakalını kesme kararı aldı.

New York veya Londra’da halka açabiliriz

YILDIZ Holding Başkan Yardımcısı Cem Karakaş, sorular üzerine global çatı şirket “Pladis”i gelecekte halka açabileceklerini belirtti:

- Bu şirket öncelikle bir aile şirketi olarak kalacak. Ancak, hedefimiz bu şirketi ileride Londra veya New York Borsası’nda halka açmak.

Murat Ülker araya girdi:

- Halk nerede teveccüh gösterirse, orada halka açılır.

Dünyada 27 Ar-Ge merkezimiz var

YILDIZ Holding Başkan Yardımcısı Ali Ülker, önlerine “GOAL21”le özetledikleri plan koyduklarını belirtti:

- Önümüze 5 yıllık, yani 2021’e dönük hedefler koyduk. Bunun için rahat ortamlardan çıkıp farklı coğrafyalara yöneleceğiz. “Sıfır hata” prensibine sarılacağız. Ortak hedefe koşacağız.

Yeni globa şirket Pladis’in altında 27 Ar-Ge merkezinin olduğunu vurguladı:

- Bunların en büyükleri Türkiye ve İngiltere’de. 300’ü aşkın Ar-Ge uzmanı çalışıyor.

Şok 7 bin mağazaya çıkacak, halka açılacak

YILDIZ Holding Başkan Yardımcısı Cem Karakaş, Şok ve Bizim Toptan’ın toplam cirosunun 2.6 milyar dolar olduğunu söyledi. Sorular üzerine şu bilgileri paylaştı:

- Şok’u satmıyoruz. Büyütüyoruz. 1000 dolayında yeni mağaza açılacak. Mağaza sayısı
7 bine ulaşacak. 2019’da Şok’u halka açacağız.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber