"Ulu Camii'yi ziyaret etmek için 'uygunsuz' muyuz?"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne sayılı günler kala Müslüman kadınlar da hakları için seslerini yükseltiyor. Son olarak Bursa Ulu Camii'nde yer alan bir uygulama, kadınların tepkisini çekti. Kadınlar camide ayrımcılık yapıldığı gerekçesi ile yetkililere sitem etti

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da bir cami açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan camilere kadınların da gönül rahatlığıyla girmesi gerektiğini yüksek sesle dile getirdi ve Diyanet İşleri’ne bu konuda çalışma yapması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, "Kadınlar camiye giremez diye hadis mi var? Adeta camilerimiz kadınlara kapatılmış. Biz çocuklarımızın, hanımlarımızın ayaklarını camiye alıştırmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı'nın bu mesajı, son dönemde camilere toplu şekilde vakit namazlarını kılmak üzere gitmeye başlayan kadınları daha da cesaretlendirdi.

Ancak kadınların camilerde huzurla ibadetlerini yapabilmeleri için halen pekçok fiziki engel bulunuyor. Bunların başında da; kadınlar için ayrılan abdest alanlarının erkekler için organize edilen alanlara kıyasal bakımsızlığı yer alıyor.

Diğer yandan camilerde erkekler kadar varlıklarını göstermek isteyen kadınların kurduğu bazı organizasyonlar da son dönemde ön plana çıkmaya başladı.

"UYGUNSUZ" UYARISI KADINLARIN TEPKİSİNİ TOPLADI

Twitter'da yayın yapan "Kadınlar Camilerde" isimli sayfada, kadınlar camilere gitmesi için motive edilirken, bazı ibadethanelerde yaşanan sorunlar da kamuoyunun dikkatine sunuluyor.

Söz konusu hesapta son olarak, Bursa'da Ulu Camii'nde yer alan bir uyarıya dikkat çekildi.

"Eskiden her yerinde gezmenin ve ibadet etmenin mümkün olduğu Bursa Ulu Camii yeni bir uygulamaya geçmiş. Caminin ön tarafı "uygunsuz" oldukları gerekçesiyle kadınlara yasaklanmış." ifadeleri kullanılan mesajda kadınlara yönelik ayrımcılık yapıldığı belirtildi.

Müslüman kadınlara, "Sizce Bursa'da Ulu Camii'yi ziyaret etmek için 'uygunsuz' musunuz?" sorusu yöneltildi.



Mesaj büyük bir tartışma yaratırken Ulu Camii'deki uyarı yazısı Müslüman kadınlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Ancak bir erkek Twitter kullanıcısının, "Usül ve kaide bilmeksizin hadiseye ideolojik ve feminist yaklaşmanız gereksizdir. İslamda bunun mantıklı ve gerekçeli açıklaması buyurun oraya müracaat edin. İbadet ortamını dine uygun bir şekilde yapmanın sakıncası yoktur." ifadeleri ile uygulamaya destek verdiği de görüldü. / SuperHaber

Borsa günün ilk yarısını yükselişle kapattı Tıbbi sekreterler günü ne zaman 2024 tıbbi sekreterlere günü mesajları Black Friday indiriminde siber çetelere dikkat edin
Sonraki Haber