Üniversite kayıtları için gerekli belgeler neler? Üniversite kayıtları nasıl yapılır?

2016 üniversite kayıtları bu gün başladı. 2016 - ÖSYS sonuçlarına göre üniversitelerde bir programa kayıt hakkı kazanan öğrenci adaylarının üniversite kayıt işlemleri 15 - 19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Üniversite kayıtları için gerekli belgeler neler? Üniversite kayıtları nasıl yapılır? Üniversite kayıtlarıyla ilgili tüm detaylar haberimizde...

ÖSYS yerleştirme sonuçlarınnın ardından şimdi sırada üniversite kayıt işlemleri var. Pekiüniversitelere kayıt için gerekli belgeler neler? Üniversite kayıtları nasıl yapılır?Üniversite kayıtları 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Üniversitelere internet üzerinden kayıt yaptırmak isteyen adaylar 12 - 14 Ağustos tarihleri arasında elektronik kayıt (e-kayıt) işlemleri yaptırabilecekler. İşte üniversite kayıt işlemleriyle ilgili, herşey...

Üniversite kayıt işlemlerine gitmeden önce adayların ilgili üniversitenin resmi internet adresinden gerekli olan evrakları kontrol etmesi gerekir. Üniversite kayıt evrakları üniversiteden üniversiteye veya bölümden bölüme göre farklılık gösterebilir.

Üniversite kayıt işlemleri 15 - 19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. 2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların üniversite kayıt işlemleri 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.


Liseden mezun olamayan ve ünüversiteye kayıt hakkı kazananlar ne olacak?

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır.
Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Yükseköğretim kurumlarından herhangi birine yerleşen adaylar 12-16 Ağustos tarihleri arasında E-Devlet üzerinden üniversite kayıtlarını elektronik ortamda yapabilecekler.

E Kayıt zorumlu mu?

E- kayıt zorumlu mu sorusu adayların en çok aklını kurcalayan soru oldu. E-Kayıt zorunlu olmayıp E-Kayıt yapmayan veya zorunlu nedenlerle e kayır yapamayan öğrencilerin, Üniversite kayıtlarını yapmak için, yerleştikleri Yükseköğretim Kurumuna başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Üniversite kayıtları başladı! Kayıt için gerekli evraklar nelerdir?


Kayıt için gerekli evrakların başında ÖSYS Sonuç Belgesi vardır. Aday öğrenciler bu belgeyi, https://ais.osym.gov.tr adresinden temin edebilmekte.


Üniversiteye kayıt esnasında istenen belgeler

1- Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisi.
2- 8 adet 4.5 x 6 cm boyutunda fotoğraf. ( Fotoğraf sayısı üniversitelere göre değişkenlik gösterebilir. )
3- Askerlik Durum Belgesi.
4- Lise Diplomasının aslı ya da 2016 tarihinde mezun olanlar için yeni tarihli mezuniyet
belgesinin aslı
5- İkamet Adresi Beyanı

6- ÖSYS Sonuç Belgesi

KİMLER TÜRKİYE'DEKİ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYIT YAPTIRAMAZ?

1999-ÖSYS'de bir yükseköğretim programına yerleştirildikleri halde ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan adaylar bu yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybederler.

Durumları aşağıdaki bentlerden birine uyanlar, 1999-ÖSS'ye katılsalar bile belirtilen istisnalar dışında yükseköğretim programlarına yerleştirilmeyecekler, bu durumları bilinmediği için yerleştirme ve kayıt işlemi yapılanlar ise bundan doğan bütün haklarını kaybedeceklerdir. Bu nedenle bu durumda olan adayların Türkiye'deki bir yükseköğretim programına kayıt amacıyla 1999-ÖSS'ye girmeleri anlamsızdır.

a) 2547 sayılı Kanunun 54. maddesine göre bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası verilenler

b) 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kanununun 45. maddesinin son fıkrasına göre, Gülhane Askeri Tıp Akademisinden evlenme ve yönetmelikte belirtilen disiplin suçları nedeniyle çıkarılanlardan, başka bir tıp veya diş hekimliği fakültesine girmek isteyenler (Bu durumda olanlar tıp veya diş hekimliği dışındaki yükseköğretim programlarına girmek için 1999-ÖSS'ye başvurabilirler.)

c) 2956 sayılı Kanun gereğince, Harp Okullarında okuyan öğrencilerden evlenenler ile yönetmelikte belirtilen disiplin suçları nedeniyle Harp Okulundan 19 Kasım 1983 tarihinden sonra çıkarılanlar (Bunun dışında kalan nedenlerle ayrılan öğrenciler Silahlı Kuvvetler bünyesindeki yükseköğretim kurumları hariç olmak üzere diğer yükseköğretim kurumlarına girmek için 1999-ÖSS'ye başvurabilirler.)

d) 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler

e) 2 veya 3 yıllık bir yükseköğretim programını bitirmiş olup 4 yıldan daha az süreli bir başka yükseköğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar (2 veya 3 yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış olan adaylar 4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programına girmek için 1999-ÖSS'ye başvurabilirler.)

f) 4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar

g) Askerlik çağına gelmiş olan adaylardan kayıt sırasında, "bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı"nı belgelendiremeyenler

h) Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar, mülteciler (Bu durumda olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (YÖS) katılabilirler. YÖS hakkındaki ayrıntılı bilgiler her yıl yayımlanan YÖS Kılavuzlarında verilmektedir.)

Yargıtay kararı beklenmeden davalı yerler ihaleye çıkarılıyor YSK Başkanı Yener: ABD'deki seçim sistemini ülkemizle kıyaslayacağız FBI: Rusya seçimlere müdahale etti
Sonraki Haber