Unutulmayacak kara gün! Halepçe katliamının 29'uncu yıldönümü... / VİDEO

Halepçe katliamının 29'uncu yılı dolayısıyla IKBY'de anma törenleri düzenlendi. Erbil'in Niştiman pazarı önündeki meydanda toplanan vatandaşlar da saygı duruşunda bulunarak Halepçe kurbanlarını andı.

Halepçe katliamının 29'uncu yılı dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) anma törenleri düzenlendi.

Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in talimatıyla 16 Mart 1988'de gerçekleştirilen saldırı sonucu öldürülen binlerce kişi için Halepçe kenti başta olmak üzere Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Duhok'ta saat 11.00'de beş dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Trafiğin durduğu bu dakikalarda vatandaşlar otomobillerinden inerek dua etti. İş yeri ve evlerinde bulunanlar da sokağa çıkarak Halepçe kurbanlarını andı.

HALEPÇE'DE ANMA

Her yıl olduğu gibi anma etkinliklerinin merkezi bu yıl da Halepçe kentiydi. Normal şartlarda şehitlik anıtında yapılan anma etkinliği bu sefer kentteki kapalı spor salonunda yapıldı. Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyeti başta olmak üzere birçok siyasi temsilci hazır bulundu. Ancak IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi heyeti kendilerinin iyi bir şekilde karşılanmaması ve yer tartışmasından dolayı salonu terk ettikleri görüldü.

Spor salonunda bir araya gelen binlerce kişi daha sonra "Şehitlik Anıtı'na" kadar yürüdü. Burada, katliamda ölenler için Kur'an-ı Kerim okunurken, 29 yıl önce kimyasal saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları anıt mezarda gözyaşı döktü.
Trafiğin durduğu bu dakikalarda vatandaşlar otomobillerinden inerek dua etti. İş yeri ve evlerinde bulunanlar da sokağa çıkarak Halepçe kurbanlarını andı.

Trafiğin durduğu bu dakikalarda vatandaşlar otomobillerinden inerek dua etti. İş yeri ve evlerinde bulunanlar da sokağa çıkarak Halepçe kurbanlarını andı.

ERBİL'DE BAKANLAR SAYGI DURUŞUNDA

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile hükümet kabinesindeki tüm bakanlar Halepçe'nin bombalandığı saat 11.00'de bakanlar kurulu binası önünde saygı duruşunda bulundu.

Halepçe'nin kaybolan çocukları arasında yer alan ve geçen yıl DNA testi sonucu ailesine kavuşan Meryem Kadır Ahmed, bakanlar kurulu binasının önünde yaptığı basın açıklamasında, "Halepçe'nin kaybolan çocuklarının temsilcisi olarak Başbakan Barzani'nin daveti üzerine bakanlar kuruluna geldim. Aradan geçen 28 yıl sonra aileme kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum." dedi.

Erbil'in Niştiman pazarı önündeki meydanda toplanan vatandaşlar da saygı duruşunda bulunarak Halepçe kurbanlarını andı.

KERKÜK'TEN SOYKIRIM TEPKİLERİ

Irak'ın Kerkük kentinde Vali Necmeddin Kerim ve beraberindeki il meclis üyeleri kimyasal saldırı kurbanları için saygı duruşuna geçti.

Vali Kerim daha sonra bir basın toplantısı düzenleyerek, "Halepçe katliamında binlerce sivil kimyasal silahla ölmesine rağmen, bu saldırı soykırım olarak tanınmamıştır.'' dedi.

HALEPÇE KATLİAMINDA NELER YAŞANDI?

Halepçe Katliamı, İran - Irak savaşı esnasında Saddam Hüseyin'in 1986-1988 tarihinde Irak'ın kuzey bölgesinde yaşayan Kürt vatandaşlara yönelik yaptığı operasyon parçasıdır.

Halepçe Katliamı, tarihte Kanlı Cuma adıyla da bilinmektedir. Saldırının başlama sebebi olarak El-Enfal Harekatı adlı isyanın bastırılması gösterilmiştir. Saldırıda zehirli bir gaz kullanılmıştır.

16 Mart 1988 tarihinde zehirli gaz bombası taşıyan sekiz adet MİG-23 tipi uçağa "vur" emri verildi ve uçaklar Halepçe kasabasına bombardıman düzenledi. İran askerleri ve peşmergelerle birlikte 5.000'den fazla insan öldü, 7.000'den fazla insan bu kimyasal saldırı sonucu yaralandı.

Saldırının ardından zehirli gazın etkisi bir süre Kuzey Irak'ta sürdü ve çeşitli hastalıklar ortaya çıktı. Hastalıklardan hariç olarak, yıllar boyunca yeni doğumlar sağlıklı sonuçlanmadı. Yapılan bu katliam, o bölgede Kürt halkına yönelik yapılan en büyük kimyasal saldırı olarka kayıtlara geçti.

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı ve karar Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Saldırı bazı ülkelerde parlamentolar tarafından insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanıp, kınandı. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bu katliamın tanınması için kanun teklifi verilmiştir.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber