Usta karikatürist Galip Tekin evinde ölü bulundu!
Karikatürist Galip Tekin Arnavutköy'deki evinde ölü bulundu. 59 yaşında ölen Galip Tekin'in ölüm haberini arkadaşı Yılmaz Aslantürk Twitter hesabından duyurdu.
Ünlü karikatürist Galip Tekin Arnavutköy'deki evinde ölü bulundu. Tekin'in cesedinde yapılan incelemede şüpheli bir duruma rastlanmadı.
Edinilen bilgiye göre bugün Tekin'in Arnavutköy'de stüdyo dairesinin bulunduğu apartman komşularından biri, Tekin'in dairesinin bulunduğu katta gürültü duyunca Tekin'in ablasına haber verdi.
Daireye gelen abla Medret Tekin dairenin girişinde kardeşinin cansız bedeniyle karşılaştı. Boyacıköy çıkmazındaki olay yerine polis de geldi. İlk incelemede Tekin'in vücudunda şüpheli bir bulguya rastlanmadı.
ARKADAŞI ÖLÜM HABERİNİ TWITTER'DAN PAYLAŞTI
Karikatürist Galip Tekin Arnavutköy'deki evinde ölü bulundu. 59 yaşında ölen Galip Tekin'in ölüm haberini arkadaşı Yılmaz Aslantürk Twitter hesabından duyurdu.
Fransa'da da oldukça ünlü olan Galip Tekin, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Art of Animation (animasyon sanatı) derslerine giriyordu.
İstanbul Kanatlarımın Altında filminde kullanılan kanatların tasarımı da Galip Tekin'e aitti.
KARİKATÜRİST GALİP TEKİN KİMDİR?
20 Nisan 1958 Konya doğumlu Galip Tekin, Oğuz Aral'ın Gırgır'ında, komik, fantastik ve absürd hikayeler çizerek başladığı kariyerinde, giderek bilim kurguya yönelerek mizahtan uzaklaşmıştı. Galip Tekin ölümüne kadar Türkiye'de yayınlanmış hemen hemen bütün mizah dergilerinde çalıştı. Çizerliğinin yanı sıra Taksim'in bir dönemki en popüler mekanlarından biri olan Kemancı'nın ortağı ve işletmeciliğini de yapıyordu. Sanatçının üç kitaptan oluşan Tuhaf Öyküler adlı serisi vardır.
Zamanla mizahtan uzaklaşan Tekin bilim kurguya doğru kaydı. Bu dönemde LeMan’da Pı’ya Mektuplar en uzun soluklu eseri oldu. Pı adlı hikayesi ise tamamen Pınar adlı kız arkadaşının isminden geliyordu. Hikayelerine başlarken ilk karede kendi yer veriyor, hikayeyle ilgili kısa bilgileri sunuyordu. Bazen baş karakter kendisi bile oluyordu..
Uykusuz’da çizen Galip Tekin’in en çok öne çıkan dizilerinden birisi ‘Acayip Hikayeler’ idi. Son olarak Hortlak dergisinde çizgi roman çizimleri yapıyordu.
Ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar ve karikatürist Galip Tekin'in aralarında kan davası varmış!
1995 yılında Mustafa Altıoklar'ın İstanbul Kanatlarımın Altında filminde Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanat çizimlerini yapmasını Galip Tekin'den istemesi üzerine olay ortaya çıkmış.
Biri, Türk sinemasının son dönemde yetiştirdiği en başarılı yönetmenlerden. Diğeri ise çizgi dünyasının önde gelen ismi. İkisini buluşturan ise bir kan davası.
İstanbul Kanatlarımın Altında, Ağır Roman gibi filmleriyle tanınan Mustafa Altıoklar ile Leman Dergisi'nin çizerlerinden Galip Tekin kan davalı iki ailenin çocukları. Ama onlar birbirinin peşine düşmek yerine şimdi ortak işlere imza atıyorlar. Kan davası ise kötülük değil, dostluk getirmiş onlara. Adeta kan davasından kan kardeşliğine geçiş yapmışlar.
Sinemada cinayet
Yıl 1973. Galip Tekin'in babası ile Mustafa Altıoklar'ın amcası Konya'daki Saray Sineması'nı işletiyorlar. Bir gün aralarında çıkan anlaşmazlık sonunda Galip'in babası önce Mustafa'nın amcasını tabancayla öldürüyor ve ardından da diğer mermiyi kendine sıkıyor. Cinayetin nedeni, neden tartıştıkları hala bir sır.
Amcasını çok seven Mustafa Altıoklar'ı çok etkiliyor bu olay. Diğer tarafta ise aynı yaşlardaki Galip Tekin var. Ailesi herhangi bir kan gütme olayına karşılık Galip'in beline silah bile takıyor bir dönem. Daha sonra iki genç de Konya'dan çıkıp büyükşehirde kendi yaşam mücadelelerini veriyorlar.
Aradan 22 yıl geçiyor. Galip Tekin'in Gırgır dergisinde çizgileri yayımlanıyor. Yarım bıraktığı akademiden Gırgır'a geçmiş ve inanılmaz fantastik öyküler anlatıyor orada. Mustafa Altıoklar da okulunu bitirip doktor olmuş ama içinde yatan sinamacılık ateşi baskın gelmiş ve film yönetmenliğinde karar kılmış.
'Beni vurmaya mı geldin'
'İstanbul Kanatlarımın Altında' filminde Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanat eskizlerini çizdirmesi gerekiyor Altıoklar'ın. Bunun için aklına Gırgır'dan çizgilerini beğenerek takip ettiği Galip Tekin geliyor. Buluşuyorlar ve çizim işini kabul ediyor Galip Tekin. Daha sonra Altıoklar soyadının çağrışımından şüpheleniyor ve araştırıyor. Bulduğu gerçek önce ilişkillendiriyor Galip Tekin'i. Babasının vurduğu adamın yeğeni olduğunu öğreniyor Mustafa Altıoklar'ın ve acaba beni vurmaya mı geldi diye düşünmeden de edemiyor.
Sonunda Mustafa Altıoklar ile Galip Tekin çok iyi dost oldular ve ortak projeler üretmeye başladılar. Tekin ve Altıoklar'ın kan davası ve sonrasında gelişen olaylar Nebil Özgentürk'ün hazırlayıp sunduğu 'Bir Yudum İnsan'ın yeni dönem ilk programına konu oldu.
Bu akşam Feriye Sineması'nda bir kokteyle yeni yayın dönemini kutlayacak olan Özgentürk'ün bir de sürprizi var.
Eski kan davalı, şimdi ise kan kerdeşi olan iki ünlü isim kısa bir filme imza attılar. Galip Tekin'in yazdığı ve Mustafa Altıoklar'ın filme aldığı Sniper. Menderes Samancılar'ın rol aldığı yedi dakikalık bu film bir Sırp nişancının yaşamından kısa bir bölüm sunuyor.
'Diyeti çizerek ödüyorum'
Galip Tekin ve Mustafa Altıoklar'ın geçmişlerinde kalan bu kötü durum artık espiri konusu bile olmuş. Her şey anlaşılıp dostluklar perçinlendikten sonra İstanbul Kanatlarımın Altında'nın çalışmalarına başlanılmış. Galip Tekin, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanat eskizleri için harıl harıl çalışıyor. Annesi bunun üzerine Galip'e sormuş. ‘‘Oğlum, bu kadar çalışıyorsun bari iyi para verecekler mi?’’ Galip'in cevabı tam bir kara mizah örneği: ‘‘Hayır anne, para almıyorum, kan borcunu böyle ödüyorum.’’