UYAP nedir, ne demek? UYAP ne işe yarar, amacı nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Adalet Şurası'nda Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) konusuna ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamalarının hemen sonrasında vatandaşlar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminin (UYAP) ne olduğu, hangi anlama geldiği ve hakkında daha bilgi edinmek üzere sorgulamalarına hız kazandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan UYAP'ı FETÖ'cülere kaptırdık dedi. Peki, FETÖ'cülere kaptırılan UYAP nedir? UYAP neden FETÖ'cülere kaprtırıldı? Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) nedir, ne demek? UYAP’ın amacı nedir, ne işe yaramaktadır?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Adalet Şurası'nda Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) konusuna ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamalarının hemen sonrasında vatandaşlar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminin (UYAP) ne olduğu, hangi anlama geldiği ve hakkında daha bilgi edinmek üzere sorgulamalarına hız kazandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan UYAP'ı FETÖ'cülere kaptırdık dedi. Peki, FETÖ'cülere kaptırılan UYAP nedir? UYAP neden FETÖ'cülere kaptırıldı? Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) nedir, ne demek? UYAP’ın amacı nedir, ne işe yaramaktadır?
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA UYAP AÇIKLAMASI...
15 yılda adaletle ilgili büyük reformlar yaptık. Ama bir şeyi gerçekleştiremedik. UYAP gibi önemli teknolojiyi maalesef, bu bir özeleştiridir, FETÖ'cülere kaptırdık. Orayı o kendi sinsi emelleri için acımasız kullandılar. Oradan da en büyük zulmü icra ettiler.
ULUSAL YARGI AĞI BİLİŞİM SİSTEMİ (UYAP) NEDİR?
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi kısa adıyla UYAP, yönetim bilişim sistemlerinden biri olan yargı birimlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'nın merkez birimlerinin iş süreçlerini hızlandıran, güvenilirliğini arttıran ve kurumu kâğıtsız ortama taşıyan bir bilgi sistemidir.
ULUSAL YARGI AĞI BİLİŞİM SİSTEMİ (UYAP) NE İŞE YARAMAKTADIR?
UYAP, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilmiştir.
Adalet Bakanlığının tüm birimleri ile bağlı ve ilgili birimlerinde kullanılabilecek bir bilişim sistemi kurmak amacıyla yola çıkılmıştır.
Diğer bilişim sistemleriyle bağlantılar (entegrasyonlar) kurulmuştur.
Avukatlara ve vatandaşlara adli hizmetlere elektronik ortamda erişim imkanı verir.
E-dönüşüm ve e-devlet projesi kapsamında, e-adalet hizmeti sunmayı hedeflemektedir
ULUSAL YARGI AĞI BİLİŞİM SİSTEMİNİN (UYAP) AMACI NEDİR?
Hızlı, fonksiyonel, etkili, güvenilir ve şeffaf bir yargı mekanizması oluşturmak
Bürokratik prosedürün azaltılması
Adalet dağıtımını hızlandırmak
Yargılama giderini azaltmak
Yargı personelinin iş yükünü azaltmak
UYAP’I MAALESEF FETÖ’CÜLERE KAPTIRDIK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan Adalet Şûrası’nın açılış konuşmasını yaptı. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
KAĞIT ÜZERİNDEKİ HUKUK: Adaletin tesisine hizmet etmeyen hukuk da kanun da toplum nezdinde hükümsüzdür. Kağıt üzerinde kalan kanunların ne anlama geldiğini en iyi siz hukukçular, hukukçularımız bilirsiniz. Ülkemizde uzun bir dönem işte böyle bir kağıt üzerinde hukuk dönemi yaşanmıştır.UYAP’I KAPTIRDIK: Tüm zorlukları bilerek adaletin tesisi için 15 yıldır çalışıyoruz. Bu alanda temel kanunların yenilenmesinden geleneksel mimariye sahip modern adliye binalarının inşasına, Ulusal Yargı Ağı UYAP’ın kuruluşuna kadar Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarını gerçekleştirdik. Ama bir şeyi gerçekleştiremedik, UYAP gibi çok önemli bir teknolojiyi, mekanizmayı maalesef bu bir öz eleştiridir, FETÖ’cülere kaptırdık. Bu ağı, orayı o kendi sinsi emelleri için çok acımasız kullandılar ve oradan da gerçekten en büyük zulmü icra ettiler.
BUNLARDA ADALET YOK: Darbe girişimi gibi dünyanın en kuralsız en vahşi saldırısını dahi hukuk devleti ilkelerinden ayrılmadan bastırabilecek dünyada başka bir ülke başka bir millet tanımıyorum. Hepsini gördüm. 15 Temmuz gecesinde ve ertesinde hepsinin adeta iyot gibi yaklaşımları ortaya çıktı. Hiç kimse kalkıp da, ‘bize ne düşüyor?’ demediler. Ama kendi ideolojilerini paylaşan birilerine yönelik Türkiye’de yargı bir karar vermeye kalksa bununla ilgili olarak hemen hesaba çekerler. ‘Filanca niye içeride?’ Sizde böyle bir şey normal zamanda olduğu zaman biz size kalkıp, ‘filanca niye içeride?’ diyor muyuz veya bunu bize geri verin diyor muyuz? Ülkeme darbe yapanlar, senin ülkene geliyor, senin ülkendeki darbecileri koruma altına alıyorsun, bunları bize iade etmiyorsun. Bunlarda adalet filan yok. Kendimizi aldatmayalım. İşte en son ABD, Rıza Sarraf meselesini gördük, gördünüz. Bunun hukukla bir alakası var mı? Tamamıyla siyasi bir karar.
‘MOR BEYİN OYUNU BOZULDU’
FETÖ, ByLock üzerinden Mor Beyin uygulaması ile adaleti yanıltmaya çalıştı. Kurumlarımızın dikkati ve çalışması sayesinde bu oyun da bozulmuştur. Bu konuda ortaya çıkan mağduriyetler süratle telafi edilmektedir. Mevcut soruşturmaların ve yargıların da aynı titizlikle yapılarak masumlarla suçluların ayırımının, mahşeri vicdanı tatmin edecek şekilde ortaya konacağına inanıyorum” dedi.‘Bize gözleri fal taşı gibi açık hakim lazım’
Adalet Şurası’nın “Medeniyetimizde Adalet Anlayışı” başlıklı oturumunda konuşan yazar Alev Alatlı, “Geçmişte yargıya güven yüzde 70’di, şimdi yüzde 30’lara düştü” iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Alatlı, hukuk eğitiminin belirlenecek alanlarda lisans derecesi almış öğrencilerin girebilecekleri yüksek lisans ve doktora programları seviyesine yükseltilmesi gerektiğini belirterek, “Baro, mutlaka elini taşın altına koymak zorundadır. ‘Adalet sistemi kötü’ diye çemkirmekle bu iş olmuyor” dedi.
Roma Hukukunu da eleştiren Alatlı, “Roma hukukunun gözleri bağlı tanrıçası bize göre değil. Türkiye’de ve yurt dışında, bizim gözleri fal taşı gibi açık hakimlere ihtiyacımız var. Bunun önemini ABD’deki davaya bakarak anlayabiliriz. Hakan Atilla’nın yargılandığı davayı gördükçe ürperdim” dedi.