Uzaktan eğitimin yol haritası belli oldu
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Ağustos'ta başlayacak olan ve üç hafta sürecek olan uzaktan eğitim sürecine ilişkin yol haritasını Bakan Ziya Selçuk imzasıyla yayımlanan bir genelge ile duyurdu. Genelgeye göre tüm öğretmenler tarafından canlı ders uygulamaları gerçekleştirilebilecek. Uzaktan eğitim sürecinde ilk olarak geçtiğimiz eğitim öğretim yılının eksik konulara ilişkin bir program uygulanacak.
Milyonlanlarca öğrenci 31 Ağustos Pazartesi gününden itibaren uzaktan eğitim yöntemi ile ders başı yapacak.
18 Eylül'e kadar sürecek olan uzaktan eğitime ilişkin yol haritasını içeren genelge Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla yayımlandı.
Genelgeye göre, 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü itibarıyla uzaktan eğitim yoluyla 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait eksik konu ve kazanımlara yönelik eğitim programı uygulamasına başlanacak. 18 Eylül'e kadar sürdürülecek uzaktan eğitimde, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yüz yüze işlenemeyen ve öğrencilerin bir üst sınıfta hazır bulunuşluk düzeylerini etkileyebilecek öğrenme eksikliklerinin giderilmesi öncelikli olacak.
Geçen eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait derslerin üst sınıflardaki konu ve kazanımlarına temel teşkil eden "kritik konu ve kazanımlar" belirlenerek derslere ait programlar hazırlandı. İlgili kademe, sınıf ve ders adına göre bölümlenmiş programlara MEB'in "https://mufredat.meb.gov.tr/2019-20ikincidonem.html" internet adresinden ulaşmak mümkün.
Bakanlık, bu kapsamda, programlar ile öğretmenlere örnek olması için bu programlara yönelik elektronik ortamda 4 bin 25 sayfadan oluşan 1215 etkinlik örneğini de sitesinden yayımladı.
Gerek yüz yüze eğitimde gerekse uzaktan eğitimde kullanılabilecek bu etkinlikleri öğretmenler, ilgili dersin programında yer alan kazanımlara öğrencilerin de ulaşmaları kaydıyla, okulun veya öğrencinin durumuna göre, doğrudan kullanabilecek, uyarlayabilecek veya kendi etkinliğini hazırlayıp uygulayabilecek.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine ait olan derslerin kritik konu ve kazanımlarına dair ders içerik videoları TRT EBA İlkokul TV, TRT EBA Ortaokul TV ve TRT EBA Lise TV kanallarında yayınlanacak.
Genelgeye göre, EBA üzerinden sunulacak alt yapıyla, açık kaynaklı diğer platformlar ve özel okulların kendi oluşturdukları platformlar üzerinden tüm öğretmenler tarafından canlı ders uygulamaları gerçekleştirilebilecek. Canlı ders uygulamaları, öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında devam edecekleri sınıfın öğretmenleri tarafından gerçekleştirilecek. Uygulamanın hayata geçirilebilmesi için okullarda oluşacak şubelere 24-28 Ağustos tarihlerinde okul idareleri tarafından sınıf ve branş öğretmeni de görevlendirilecek.
CANLI DERSLER İÇİN ETKİNLİK ÖRNEKLERİ DE HAZIR
Canlı ders uygulamaları yoluyla yapılacak eğitimlerde, öğretmenlere örnek olması için programlara yönelik elektronik ortamda çok sayıda etkinlik örneği de hazırlanmış durumda. Etkinlik örneklerine "https://mufredat.meb.gov.tr/2019-20ikincidonem.html" internet adresinden ulaşmak mümkün.
Yüz yüze eğitim başladığında 23 Mart tarihinden itibaren gerek TRT EBA TV kanalları gerekse EBA canlı ders uygulamaları veya özel okulların kendi oluşturdukları platformlar üzerinden sürdürülen eğitimlerin amacına ulaşıp ulaşmadığı sınıf öğretmenleri veya branş öğretmenleri tarafından ayrıca değerlendirilecek.
Üst sınıftaki kazanımlara temel teşkil eden alt sınıf kazanımlarının öğrencilere edindirilemediği ve öğrenme eksikliğinin devam ettiğinin tespit edilmesi durumunda önce alt sınıfa ait konu ve kazanımlara ağırlık verilecek. Bunun sonrasında yeni konu ve kazanım/kazanımlarla uzaktan eğitime devam edilecek. Öğretmenler bu amaçla MEB'in hazırladığı derslere ait program haritalarından yararlanacak.
Hayat boyu öğrenme kurumlarında görev yapan öğretmenler de 31 Ağustos itibarıyla ilgili mevzuat kapsamında görevlerini sürdürecekler...