Uzman isimden uyarı: Koronavirüs salgını nedeniyle veremle savaşta dünya geriye gitti

Koronavirüs salgını tüm dünyadaki etkisini devam ettirirken çarpıcı bir uyarı geldi. İstanbul Veremle Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan koronavirüs salgını nedeniyle veremle mücadelede dünyanın 8-10 yıl geriye gittiğini belirterek, "Verem hastalığı, halen tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden çok önemli bir bulaşıcı hastalık olarak devam etmektedir. Dünyada tüm ölümlerin 9. ya da 10. sırasında gelmektedir" dedi.

Göğüs hastalıkları uzmanı ve İstanbul Veremle Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, 2-8 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'nda, Covid-19 döneminde veremin durumu, dünyada ve Türkiye'de güncel verem hastalığı, veremle mücadelede yapılması gerekenler gibi konuları değerlendirdi. Kılıçaslan, "Covid salgını hastaneye başvuruları azalttı. Hem hasta başvurusunun azalması hem tanı-tedavi hizmetlerindeki problemler nedeniyle kayıtlı hasta sayısı azalmaya başladı. Yani Covid salgını nedeniyle veremle mücadele dünyada yaklaşık 8-10 yıl geriye gitti" dedi.

"İNSANLIK ADINA UTANÇ VERİCİ"

"Veremin etkeni belli, çok eskiden beri bilinen bir hastalık, etkili ilaçları var" ifadelerini kullanan Kılıçaslan, şöyle konuştu:

"Verem hastalığı, halen tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden çok önemli bir bulaşıcı hastalık olarak devam etmektedir. Dünyada tüm ölümlerin 9. ya da 10. sırasında gelmektedir. Bulaşıcı hastalıklardan erişkin yaştaki ölümün ise birinci sırasındadır. Aslında veremin etkeni belli, çok eskiden beri bilinen bir hastalık, etkili ilaçları var. Buna rağmen veremin devam etmesi insanlık adına utanç verici bir olaydır. Her yıl dünyada 1,5 milyon insan veremden dolayı ölmektedir."

"HASTALIKLAR BİRBİRİNE KARIŞMAYA BAŞLADI"

"Dünyada 100 binde 125-130 civarında hasta görülürken bu oran Türkiye’de geçen sene 100 binde 11’di. 2020’de 100 binde 10,3’e düşmüştü. Beklenenden biraz daha fazla düşmüştü. Aslında Türkiye’de tüberküloz azalmaya devam ediyor fakat 2020 yılında beklenenden daha fazla azaldı. İşte burada Covid salgınının etkisini görebiliriz. Tüm dünyada böyle. Covid salgını hastaneye başvuruları azalttı, birçok insan hafif şikayetler için hastaneye gitmeyebiliyor. Hastalıklar birbirine karışmaya başladı. Çekilen filmlerde ‘Covid mi, tüberküloz mu’, böyle karışıklıklar oldu. Dünya ve kısmen Türkiye için söylüyorum, bu mücadeleye ayrılan insan kaynakları Covid salgınında çalışmaya başladı. Dolayısıyla hem hasta başvurusunun azalması hem tanı tedavi hizmetlerindeki problemler nedeniyle kayıtlı hasta sayısı azalmaya başladı. Yani Covid salgını nedeniyle veremle mücadele dünyada yaklaşık 8-10 yıl geriye gitti."

MGM, İstanbul dahil çok sayıda kent için saat verdi! İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki
Sonraki Haber