Uzmandan ilginç açıklama: Padişah portreleri gerçek değil!
Osmanlı Padişahlarına ait olduğu iddia edilen tablolarla ilgili ilginç bir görüş ortaya çıktı. İslam Eserleri Koleksiyoneri ve uzmanı Yusuf Gezer, ”Sultanlar kendi portrelerini çizdirme geleneğini benimsememiştir. Özellikle Fatih Sultan Mehmet, Avrupalı ressamların karşısında portresinin çizilmesi için saatlerce poz vermemiştir. Bu nedenle Sultan Mehmet hakkında oluşturulan portreler, büyükelçilerin ve diğer gözlemcilerin tasvirleri ile anlatılarına dayalı betimlemelerden ibarettir.” dedi.
MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER
İngiltere’de Fatih Sultan Mehmet’in bilinmeyen bir portresinin daha satışa çıkması, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.
FATİH’İN PORTRESİ 70 BİN STERLİNE SATIŞA ÇIKARILDI
İngiltere merkezli Sotheby’s Müzayede Evi’nde, Fatih Sultan Mehmet Han’ın bilinmeyen yeni bir portresi, önceki hafta satışa çıkmıştı. Fatih’in tablosu 70 bin sterlin başlangıç ile tekliflere açılmıştı. Bin 600 yıllarına ait olduğu tarihlenen tablonun sanatçısının İtalyan olduğu ifade ediliyordu. Ancak, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 3 yıl önce aldığı, yine Fatih Sultan Mehmet tablosu ile gündeme, ”gerçek mi değil mi?” tartışmalarını da beraberinde getirmişti.
OSMANLI PADİŞAH TABLOLARI GERÇEK Mİ DEĞİL Mİ?
Aynı tartışmalar, Fatih’e ait olduğu belirtilen tablo ile bir kez daha gündeme geldi. SuperHaber, Osmanlı Padişahları ile ilgili tartışmalar ile merak edilenleri, İslam Eserleri Koleksiyoneri ve uzmanı Yusuf Gezer’e sordu. Gezer, Fatih Sultan Mehmet portresi ile beraber, diğer padişah portreleri konusunda ilginç bir görüş dile getirdi.
İslam Eserleri Koleksiyoneri ve uzmanı Yusuf Gezer
“OSMANLI PADİŞAHLARI RESSAMLARA POZ VERMEMİŞTİR”
Uzman Gezer, ”Osmanlı İmparatorluğu'nda sultanlar genellikle kendi portrelerini çizdirme geleneğini benimsememiştir. Özellikle Fatih Sultan Mehmet, diğer adıyla İkinci Mehmet, Avrupalı ressamların karşısında portresinin çizilmesi için saatlerce poz vermemiştir. O dönemde Avrupa, siyasi ve askeri açıdan bir zayıflık dönemi içindeydi. Bu nedenle, Sultan Mehmet hakkında oluşturulan portreler, büyükelçilerin ve diğer gözlemcilerin tasvirlerine ve anlatılarına dayalı betimlemelerden ibarettir.”dedi.
“PADİŞAH PORTRELERİ BETİMLEMEDEN İBARETTİR!”
Gezer açıklamasının devamında, ”İstanbul'un dönemin dünya merkezi olması, özellikle İtalyan ressamlar gibi dönemin önemli sanatçılarının ilgisini çekmiştir. Birçok ressam, bu büyülü şehirde eserlerini oluşturmak için bulunmuştur. İkinci Mehmet'in portresi de büyükelçi anlatılarına ve mevcut betimlemelere dayanarak çizilmiştir. Ancak bu geleneği, eski Türk toplulukları ve Hint Yarımadası’nda yaşayan Türk toplulukları gibi bazı bölgelerde görebiliriz. Özellikle Şah Cihan'ın oğulları Dara ve Orangzeb gibi sultanlar, yaşamlarını resimlendirme geleneğini sürdürmüşlerdir.”şeklinde konuştu.
“LONDRADA SATIŞA ÇIKAN PORTRENİN İŞÇİLİĞİ ÜÇÜNCÜ SINIF KALİTEDEDİR”
İngiltere’de son çıkarılan Fatih Sultan Mehmet portresinin 70 bin sterline satışa çıkmasına da değinen uzman Gezer, ”2020 yılında Christie's müzayede evinde satışa sunulan Fatih Sultan Mehmet portresi, açılış fiyatı 400 bin sterlin olup, yaklaşık 1 milyon sterline alıcı bulmuştur. Ancak, bu bir portrenin açılış fiyatının sadece 70 bin sterlin olması, eserin daha düşükken kalitede olduğuna veya işçiliğinin ikinci, üçüncü sınıf olduğuna işaret edilebilir.” ifadelerini kullandı.