Uzmanı ölümcül virüsün psikolojik boyutunu değerlendirdi: 'Evde sıkıldık' diyerek birbirimizi olumsuz etkilemek yerine olumlu değerlendirmeler yaparak birbirimizi yükseltelim!

Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Böke, Korona virüsü salgınının toplumsal ve ruhsal boyutuyla ilgili SuperHaber muhabiri Zeynep Gizem Er'e çarpıcı açıklamalar yaptı.

Tüm insanlığın savaş verdiği ve birçok ülkeye yayıldıktan sonra Türkiye'de de ortaya çıkan Covid-19 pandemisinin yarattığı endişe hissi, ev izolasyonu, stres ve kaygı küresel bir salgın olan Korona virüs kadar hızlı bir şekilde yayılmaya başladı.

Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Böke, milyonlarca insan evlerinde izolasyon sürecini yaşarken bu süreçten en az hasarla çıkmak ve psikolojimizi korumak için vatandaşların neler yapması gerektiğini anlattı.

PANİĞE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Yapılması gereken ilk şeyin sosyal mesafelenme olduğunu belirten Prof. Böke, oluşturulması gereken bu zorunlu mesafenin bazı ruhsal sorunlara yol açabileceğinden ve bunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenlerden şu sözlerle bahsetti: Uyulması gereken sosyal mesafelenme ister istemez bazı ruhsal sorunlara neden olabilir. Burada da yapacağımız belli şeyler var... Belli düzeyde kaygının olağan olduğunu kabul edeceğiz. Bir felaket ile karşı karşıyayız ve bu felakete karşı bir şekilde duruş sergilememiz lazım. O sırada belli düzeyde anksiyetemizin olması doğaldır. Bunun şiddetli olup olmadığını değerlendirmemiz gerekiyor. Eğer bu durum beklenenden fazlaysa farklı belirtiler varsa o zaman belki biraz yardım arayışına çalışmak gerekir. Ama kaygımızı belli düzeyde korumak ve sürdürülebilir hale getirmesini sağlamak için yapmamız gereken şeyler belli; İlk olarak virüsle ilgili düzenli olarak bilgi alacağız ancak devamlı bu bilgilenmenin esiri olmayacağız. Sürekli sosyal medyadan bu virüsle ilgili etkileşim halinde olmayacağız. Daha sonra evde gündelik yaşamımızı ve alışkanlıklarımızı sürdüreceğiz. Hiç evden çıkmasak bile soframızı düzenli kuracağız, temizlik alışkanlıklarımıza dikkat edeceğiz. Bir arada olmadığımız yakınlarımızı arayacağız ve duygu paylaşımında olacağız, birbirimize destek olacağız. Mutlaka fiziksel egzersizlerimize dikkat edeceğiz ve elden geldiği kadar sadece birincil yakınlarımız değil de dostlarımızla da temas halinde olacağız.

SAHİL KENARLARINDA YÜRÜYÜŞ YAPABİLİR MİYİZ?

Prof. Böke, aynı zamanda sosyal mesafeye dikkat ederek sahil kenarlarında yürüyüş yapılabileceğini belirtti. 

Prof. Dr. Ömer Böke'nin açıklamalarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında...

 YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber