Uzmanlar ayrıntılarıyla açıkladı: soğuk ısırması nedir?

Kuş aylarında görülebilecek olan soğuk ısırması rahatsızlığı uyarısı uzmanlardan geldi. Peki, soğuk ısırması nedir? Soğuk ısırmasının belirtileri nelerdir? Soğuk ısırması tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Kış aylarının etkilerinin derin bir şekilde hissedilmeye başlandığı şu günlerde en büyük risklerden biri de hastalıklar olmaya başladı. Olağan bir şekilde artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra ekstra kışa özgü hastalıklar konusunda da uzmanlardan uyarılar gelir oldu. Özellikle hipotermiye karşı uyarıda bulunan uzmanlar, bu kez soğuk ısırmasını anlattı.

Derinin ve altındaki dokuların donmasıyla oluşan bir yaralanma türü olarak bilinen soğuk ısırmasının kalıcı bir hasar oluşturmaması için en erken evrede tespit edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, donmanın kötüleştikçe cildin sertleşebileceğini veya mumsu görünebileceğini ifade etti. Soğuk veya rüzgârlı havalarda ciltte meydana gelebilecek olan soğuk ısırmasının belirtilerine de dikkat çeken uzmanlar, belirtilerin görmezden gelinmemesi gerektiğinin altını çizdi.

SOĞUK ISIRMASI BELİRTİLERİ

Soğuk ısırmasının ilk başta, soğuk cilt ve karıncalanma hissi ortaya çıkaracağını belirten uzmanlar, uyuşmanın eşlik ettiği bu hastalıkta, cilt renginde kırmızı, mavimsi beyaz, grimsi sarı, morumsu, kahverengi veya kül rengi gibi değişikliklerin meydana gelebileceğinin altını çizdi. Sert veya mumsu görünümlü cildin bu hastalığın belirtisi olduğunu ifade eden uzmanlar, eklem ve kas sertliğine bağlı sakarlık veyahut da şiddetli vakalarda yeniden ısıtmadan sonrasında kabarma görülebileceğini belirtti. En çok el parmakları, ayak parmakları, burun, kulaklar, yanaklar ve çenede görülen soğuk ısırmasının esmer ciltlerde daha zor görülebileceği konusunda da uyarılarda bulundu.

SOĞUK ISIRMASI TEDAVİSİ

Yüzeysel veya derin donma belirti ve semptomları gören kişilerin tıbbi tedaviye başvurması gerektiğini bildiren uzmanlar aynı zamanda donmuş bölgede artan ağrı, şişme, iltihaplanma veya akıntı, ateş ya da ciltteki sertlik ya da renk değişimi halinde doktora başvurulmasının önemine değindi. Ek olarak vücudun üretebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiği bir durum olan hipotermiden şüphelenilmesi halinde de bir uzmana görünmenin şart olduğunu belirten uzmanlar, hipotermi belirtilerini ise; yoğun titreme, konuşma bozukluğu, uyuşukluk ve koordinasyon kaybı olarak sıraladı. Öte yandan her iki rahatsızlıklarda tıp, yeniden ısıtma yöntemini kullanıyor.

Hande Erçel 31. yaşını kutladı: İşte doğum günü partisinden kareler NATO Genel Sekreteri Ankara'ya geliyor! Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı
Sonraki Haber