Uzmanlar "dışarı çıkmayın" diye uyardı
Nükleer tıp uzmanı Doç. Dr. Bekir Taşdemir'den tüyler ürperten bir uyarı geldi. "Dışarı çıkmayın" diyen Taşdemir'in bu uyarıyı yapma nedeni Avrupa'daki toz bulutları. Taşdemir, Sahra Çölü'nden şubat ayında Fransa'ya gelen toz bulutunun, 1960'da bölgede gerçekleştirlen nükleer denemeden geriye kalan sezyum 137 radyoaktif kalıntıları da taşıdığını söyledi. Bu toz bulutunun ilerleyen günlerde Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.
Sahra Çölü'nde oluşan fırtınalar sonucunda ortaya çıkan toz bulutu şubat ayı başında Fransa dahil birçok ülkeyi etkisi altına aldı.
Bu toz bulutu önümüzdeki günlerde ise Türkiye'ye gelecek. Rüzgarların etkisi ile Türkiye'ye yönelecek bu toz taşımı endişeye neden oldu. Çünkü bu toz bulutunun içerisinde insanlar için son derece zararlı radroaktif kalıntılar mevcut.
Avrupa'ya Sahra Çölü'nden gelen tozun, 1960 yılında bölgede gerçekleştirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalıntılarını Jura Dağları'na bıraktığı duyuruldu.
Dicle Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bekir Taşdemir, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye ulaşması beklenen sezyum 137 radyoaktif kalıntıları bulunan toz taşınımına ilişkin uyarılarda bulundu.
SOLUNMAMALI
Sezyum 137 radyoaktif kalıntılarının 6 Şubat'ta Fransa'da tespit edildiğinin altını çizip uyarılarda bulunan Doç. Dr. Taşdemir, "Muhtemelen Sahra Çöl'ünde yapılan nükleer denemeleri neticesinde oluşmuş radyoaktif atıklar olduğu düşünülüyor. Bunun miktarı konusunda şu anda tam net bir bilgi yok. Toz taşınımı içerisinde ne kadar sezyum 137 bulunduğu konusunda net bir açıklama yok. Ancak olası bir durumda yüksek miktarda tespit edilmesi halinde halkın uyarılması gerekmekte. Halkın gerekirse bu dönemlerde dışarı çıkmaması, evinde bulunması, camlarını açmaması ve bu havayı mümkün mertebe solumaması gerekir. Bu toz taşınımı olduğu dönemde yağmur söz konusu olursa dışarı çıkmamak gerekiyor. Eğer çıkmak zorundaysak şemsiye veya yağmurluk kullanmak koruyucu olma niteliktedir. Olası bir durumda yağmura yakalanması durumda ise hızlı bir şekilde o kıyafetleri çıkarıp yıkamak, duş almakta yarar olacaktır. Bu radyoaktif atıklar vücuda ve kıyafete temas edip üzerinde birikmesi halinde vücuda çok yakın temas oluşturduğundan dolayı riskler oluşturabilmektedir. Toz zerreciklerin bitkilerde birikme ihtimali üzerine veya sebze ile meyve üzerinde bulunabilmektedir. Yağmurla özellikle bu meyve ve sebzelerin üzerine serpilebilmektedir. Bu gıdalarında mümkünse yıkanarak tüketilmesinde yarar olacaktır" ifadelerini kullandı.
SURİYE VE IRAK'TAN GELEN ÇÖL TOZLARI TEHLİKELİ Mİ?
Her toz taşınımını tehdit unsuru olarak düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Taşdemir, "Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi civarında zaman zaman yaygın toz taşınımı Suriye ve Suudi Arabistan tarafından geliyor. Ancak Avrupa'daki toz bulutuyla bunu karıştırmamak gerekiyor. Avrupa'ya genellikle Sahra Çöl'ünden bu toz bulutları taşınmakta. Avrupa'nın Güney ve Doğu kesimlerine etkisi altına almakta. Sahra Çöl'ünde 1960'ta nükleer denemeler gerçekleştirildiği için orada artık bu radyoaktif maddeler bulunabilmekte. Ancak bizim bu bölgemize gelen Suriye ve Sudi Arabistan gibi bölgelerden toz bulutları geçmişte bu bölgede nükleer deneme veya nükleer saldırı gerçekleşmediği için bu riski taşımadığını düşünüyorum" diye konuştu.
SEZYUM 137 NEDİR?
Sezyum 137 isimli radyoaktif madde, ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal element olarak nükleer sanayide kullanılıyor. Çıplak elle dokunulması halinde saniyeler içinde ölüme neden olabildiği belirtilen sezyum, yan etkileri nedeniyle sıkı denetim altında korunmak zorunda.