Üzüm faydaları nelerdir? Üzüm neye iyi gelir?

Asmagiller familyasından olan üzüm, Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türü olarak bilinmektedir. Bu meyve türünün tarihçesi MÖ 5000 yılına kadar dayanan ve o zamandan beridir tüketimi yapılan bir meyvedir. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya olarak bilinmektedir. Üzüm faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Üzüm neye iyi gelir? İşte tüm detaylar…

Sağlıklı oluşu ve lezzetli olmasından dolayı eskiden beri tüketimi yapılan bir meyve olarak bilinmektedir. Asmagiller familyasına mensup olan üzüm, tırmanıcı ya da sarılan bitkiler grubuna mensup olmaktadır. Bu meyve türü metrelerce uzayan asmalardan toplanan üzümler kırmızı, yeşil, sarı ya da siyah renklerde bulunmaktadır. Ayrıca sadece meyvesi değil yapraklarıyla da mutfaklarımızdaki yerini almaktadır. Yüklü miktarda enerji veren üzüm aynı zamanda kişinin midesinin ve sindirim sistemini rahatlamaya yardımcı oluşu ile bilinir. Bu meyve çeşidinin 15.000 çeşidi bulunan ve yalnızca 1200 çeşidi Türkiye’de bulunmaktadır. Her üzüm çeşidinin kendine özgü faydası ve lezzeti vardır.  Üzüm yaz meyvesi mi? Zararları merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Üzüm nerede yetişir? Besin değeri işte detaylar.

ÜZÜM YAZ MEYVESİ Mİ?

Lezzetli ve çekirdekli yapısı bulunan bu meyve türü yazın en sevilen meyveleri arasında olmaktadır. Meyve suyu, kuruyemiş ve taze bir şekilde tüketimi yapılan şifalı bir besin ürünüdür.

ÜZÜM NEREDE YETİŞİR?

Çekirdekli ve tadının güzel oluşuyla çok eskiden beridir tüketimi yapılan bu meyve türü ülkemizde; İzmir, Manisa, Nevşehir başta olmak üzere Tekirdağ, Tokat, Isparta, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin, Erzincan illerinde yetişmektedir.

ÜZÜM FAYDALARI

•Sağlık deposu ve bir o kadar lezzetli oluşu ile bilinen üzüm meyvesi göz sağlığını korumaya yardımcı olan bir besindir. Üzüm ileriki yaşlarda ortaya çıkan görme bozukluğunu önlemeye ve içerisinde bulunan zeaksantin maddesi ile gözlerimizde enfeksiyon gibi hastalıkların meydana gelmesini önlemeye yardımcı olur.

•Kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olan şifalı bir besindir. Bu meyve türü kan pıhtıları oluşumunu önleyip, kanı sulandırarak olası bir kalp krizi ihtimalini azaltmaya ve kalbinizi korumaya yardımcı olan mucizevi bir besin öğesidir.

•Astım gibi solonum yolu hastalıklarına iyi gelen bir özelliği bulunmaktadır. Üzüm çekirdeğinin içerisinde bulunan maddelerin akciğeri kapasitesini genişlettiği ve böylece nefes darlığına iyi geldiği bilinmektedir.

•Kemikleri güçlendirir ve gelişimin sağlamaya fayda sağlar. Üzüm meyvesi, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından zengin oluşu ile kemiklerin güçlenmesinde oldukça önemli bir değeri bulunmaktadır. Özelliklede gelişme çağındaki çocuklarınızın tüketmesi büyük bir önem arz eder.

•Üzüm meyvesi antioksidan bakımından zengin oluşu ile vücudunuzu dışarıdan gelen virüs, bakteri ve enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hastalıklara yakalanma riskini azaltır.   

•Birçok vitamin, minarel bakımından oldukça zengin olan bu meyve türü üzüm kalbi korumaya yardımcı olur.  Serbest radikallerle savaşarak yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır.

•üzüm meyvesinin kendisi kadar çekirdeğinin de oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bunlar genellikle kanserden korunmaya yardımcı oluşu ile bilinir. Ayrıca göz sağlığı için önemli olduğu bilinmektedir.

ÜZÜM ZARARLARI

Üzümün sağlığa olan faydasının yanı sıra kuruyemiş olarak tüketiminde zararları da mevcuttur. Bunlar genellikle kuru üzümün gereğinden fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Çünkü içeriğinde bulunan şeker içeriği ve kalorisi yüksek olan bir besindir. Ayrıca kuru üzümü aşırı tüketmek vücutta alerji meydana gelmesini sağlar. Düzenli bir şekilde tüketmeye özen gösteriniz ayrıca bir de gereğinden fazla tüketmek ishal sorununu meydana getirebilir.

ÜZÜM BESİN DEĞERLERİ

Sağlık dostu ve bir o kadar lezzetli oluşu ile bilinen vazgeçilmez yaz meyvesi olan üzüm kalori değer; 100 Gramında 69 kcal olarak bilinir. Besin değeri ise; % 95 karbonhidrat, %4 protein, %1 yağ içeren bir meyve türüdür.

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber