Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntının çeşitleri nelerdir?
Vajinal akıntı birçok kadının hayatının bir döneminde karşılaştığı bir sorundur. Kimi zaman bir sorun teşkil etmeyen normal bir durum olsa da bazen ciddi sorunlara işaret ediyor olabilir. Bu sebeple vajinal akıntı hakkında bilgi sahibi olmak ve temkinli olmak gerekmektedir. İşte vajinal akıntı nedir, vajinal akıntı çeşitleri nelerdir, vajinal akıntı neden olur, nasıl tedavi edilir gibi sorularınızın cevabı…
Vajinal akıntı her kadının hayatının bir döneminde karşılaştığı olağan bir durumdur. Bu durum kimi zaman normal olsa da bazen bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Vajinal akıntıda bir anormallik varsa ilerleyerek daha ciddi sorunlara yol açmaması ve yaşam konforunu etkilememesi için mutlaka ciddiye alınarak tedavi edilmelidir. Peki, ‘Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntının türleri nelerdir? Vajinal akıntının belirtileri nelerdir? Vajinal akıntı nasıl tedavi edilir? Vajinal akıntı nasıl önlenir?’ işte tüm bu sorularınızın cevabı haberimizin devamında.
VAJİNAL AKINTI NEDİR?
Vajinal akıntı genellikle her kadında görülen çoğu zaman normal olan bir durumdur. Vajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı normal bir akıntıysa vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutmaya yarar ve özellikle östrojen seviyesindeki değişikliklerden kaynaklanır.
ANORMAL VAJİNAL AKINTI NASIL OLUR?
Normal vajinal akıntı şeffaf ya da süte benzer bir görünümdedir ve kokusuzdur. Normal akıntıların yapısı ise ince, tel tel ya da beyaz noktalı olarak gözlenebilir. Bunun dışında akıntı kötü kokulu, yoğun süt kesiği kıvamlı ve farklı renklerde ise çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanıyor olabilir.
VAJİNAL AKINTI NEDEN OLUR?
-Aşırı stres
-Antibiyotik veya steroid kullanımı
-Vajinal bakteriyel enfeksiyon (Bakteriyel vajinozis)
-Doğum kontrol hapları
-Rahim ağzı kanseri
-Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (Klamidya veya gonore)
-Şeker hastalığı
-Banyo köpüğü, kokulu sabun ve losyon, vajina ph dengesine uygun olmayan ürünler veya vajinal duş
-Ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon
-Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
-Trichomonas enfeksiyonu
-Vajinal atrofi: Menopoz döneminde vajinal duvarların incelmesi ve kuruması
-Vajinit: Vajina içinde veya çevresinde tahriş
-Maya enfeksiyonları
-HPV enfeksiyonu
VAJİNAL AKINTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Anormal vajinal akıntının yanında bu belirtiler de varsa çok acil doktora başvurulmalıdır:
-Ateş
-Karın ağrısı
-Açıklanamayan kilo kaybı
-Yorgunluk
-Sık idrara çıkma
VAJİNAL AKINTININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
BEYAZ VE KAYGAN AKINTI
Bu vajinanın normal akıntısıdır. Pürüzsüz, kokusuz oldukça ve herhangi bir rahatsızlık hissettirmiyorsa hiçbir sorun yok demektir. Hormon seviyelerine göre dönem dönem artış veya azalma gösterebilir.
BEYAZ YOĞUN KIVAMLI AKINTI
Herkesin akıntı yapısı farklı. Kimi kadınlar akıntı yüzünden sürekli ped değiştirirken, bazı kadınlar akıntıyı hissetmez bile. Çoğu durumda akıntının biraz daha katı veya sıvı olması eğer sizin için sıra dışı değilse normal. Ancak bir anda akıntınız kalınlaştıysa bunun sebebi yeterince su içmemek veya üşütmek olabilir.
ŞEFFAF VE AKIŞKAN AKINTI
En sık rastlanan bu akıntının sebebi libidonun artması. Islanmak olarak tabir edilen bu akıntı uyarılma sonucu salgılanıyor ve vajinayı cinsel birleşme için hazırlıyor.
GRİMSİ BEYAZ AKINTI
Vajina asidik bir pH değerine sahiptir ve asidik ortam vajinayı enfeksiyonlardan korur. Normalde vajina pH derecesi 3.8-4.2 arasındadır. Bu oranın bozulma ve mantar enfeksiyonunun başlama durumunda akıntı incelip grileşebilir.
SARI, YEŞİL VEYA KAHVERENGİ KÖTÜ KOKULU AKINTI
En çok paniğe sebep olan akıntı türlerinden birisidir. Aslında reglin son günlerinde böyle bir akıntıyla karşılaşmanız tamamen normal, çünkü vajina biten regl döneminin ardından kendini temizliyor. Ancak normal dönemde böyle bir akıntıyla karşı karşıyaysanız ve akıntıya kaşıntı, yanma, batma gibi rahatsız edici durumlar eklendiyse muhtemelen akıntının sebebi enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunda bu tür akıntılar görülür.
BALIK KOKULU AKINTI
Pek çok kadın hayatının bir döneminde vajinasından gelen balık kokusunu hissetmiştir. Bu durumun sebebi bakteriyel vajinozis hastalığı. Bir şekilde akıntının atılamaması durumunda bakteriler vajina içinde çoğalarak bu rahatsızlığa sebep oluyor. Çok ciddi bir sorun olmasa da, sıkça yaşanıyorsa bir jinekoloğa görünmek gerekiyor.
SÜT KESİĞİ / LOR PEYNİRİ GİBİ BEYAZ AKINTI
Kadınların kabusu olan bu kaşıntılı ve ağrılı akıntı mantar enfeksiyonunun bir belirtisidir. Bu akıntıyla karşılaşınca bir an önce doktora gidip tedaviye başlanmalı. İhmal edilmesi çok büyük sorunlara neden olabilir.
KANLI AKINTI
Eğer reglin hemen öncesi veya hemen sonrası karşılaştıysanız normal olan bu akıntı, normal dönemde ise cinsel yolla bulaşan bir hastalığın habercisi olabilir. Ya da cinsel ilişki veya temizlik sırasında vajinanıza zarar vermiş olabilirsiniz.
KÖTÜ KOKULU AĞRILI AKINTI
Çok kötü kokulu bir akıntıya karın ağrıları eşlik ediyorsa PID (pelvik inflamatuar hastalık) şüphesi olabilir. Tüm üreme organlarını kapsayan enfeksiyonlar için kullanılan PID, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve kesinlikle doktora gidilmesi gerekmektedir.
KÖPÜKLÜ AKINTI
Yine enfeksiyon habercisi olan bu tür akıntılar, trichomonas vajinalis adlı hastalıktan kaynaklı olabilir ve tedavi edilmezse ileride daha ciddi hastalıklara karşı vücudu savunmasız hale getirebilir.
KREMSİ YOĞUN AKINTI
Bu akıntı hamileliğin güçlü bir belirtisi. Ancak çoğu kez normal akıntıyla karıştırılabiliyor. Fakat hamilelikteki akıntının daha krema kıvamında ve yoğundur.
VAJİNAL AKINTISI OLANLAR NE YAPMALI? VAJİNAL AKINTI NASIL ÖNLENİR?
Mevcut bir vajinal akıntınız varsa ve normal olmadığından şüpheleniyorsanız mutlaka bir doktora danışın. Bunun dışında vajinal akıntı yaşadığınız dönemde ve vajinal akıntı yaşamamak için yapılması gerekenler hemen hemen aynıdır.
-Dıştan nazik, yumuşak bir sabun ve ılık suyla yıkayarak vajinayı temiz tutun. Direkt olarak vajinanın sabunla temas etmesi önerilmez. Zira özellikle kokulu ürünler ve sabunlar vajinal florayı bozarak mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
-Kokulu sabunlar duş sırasında kullanılmamalı, ayrıca köpük banyosundan kaçınılmalıdır.
-Vajinal duş uygulanmamalıdır.
-% 100 pamuklu külot giyilmeli ve aşırı sıkı giysilerden kaçınılmalıdır.
-Tuvalet temizliği esnasında bakterilerin vajinaya girmesini ve enfeksiyona neden olmasını önlemek için daima önden arkaya doğru temizlik yapılmalıdır.
-Kokusuz tamponlar, hijyenik pedler ve astarlar kullanılmalıdır.
-Yatmadan önce tamponu çıkartılmalı ve bunun yerine bir ped takılmalıdır.
-Sağlıklı bir yaşam tarzı enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olur.
-Sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın, yeterli ve kaliteli uyku düzenine dikkat edin.
-Cinsel partner sayısını sınırlayın. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye yardımcı olması için ilişki sırasında kondom kullanın.
-Yüzme dönüşü veya spor salonunda egzersiz yaptıktan hemen sonra kuru giysiler giyilmelidir.
-Vücudunuzu havalandırın.