Van'da sürü psikolojisi trajedisi: 28 Koyun uçurumdan atlayarak hayatını kaybetti

16 Haziran 2024 tarihinde Van'ın Başkale ilçesinin Koçdağı Mahallesi yaylasında üzücü bir olay yaşandı. Sürüdeki bir koyunun sarp kayalıklardan oluşan bir yamaçta uçuruma düşmesi sonucu, arkasından 27 koyun da onu takip ederek uçuruma atladı ve maalesef hayatlarını kaybetti.

Olayda toplam 28 koyun telef oldu. Bu durum, sürü psikolojisi olarak bilinen bir olgudan kaynaklanıyor. Sürü psikolojisinde, hayvanlar öndeki lideri körü körüne takip etme eğilimindedir. Bu durum, panik veya tehlike anında da geçerlidir. Önde giden bir hayvanın uçurumdan atlaması, diğerlerini de peşinden sürüklüyor ve trajik sonuçlara yol açabiliyor.

SÜRÜ PSİKOLOJİSİ 28 KOYUNUN TELEF OLMASINA NEDEN OLDU

Mahalle sakinlerine ait 600 koyunlu sürü, çobanlar tarafından sarp kayalıkların bulunduğu bölgede otlatılırken, öndeki bir koyun karşı yamaca geçmek için atladı. Uçuruma düşen koyunun ardından 27 koyun daha atladı. Peş peşe 60 metre yükseklikten düşen koyunların hepsi öldü.

Çobanın haber vermesi üzerine, olay yerine gelen koyun sahipleri, kendi hayvanlarını tespit etmeye çalıştı.

YARDIM TALEP ETTİLER

Mahalle halkı olayı Başkale Kaymakamlığı ve ilçe Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne de bildirerek yardım istedi.

Ölen 28 koyunun Bekir Demir ve Ümit Eçeri'ye ait olduğu belirtildi. 

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Netanyahu'ya yol gözüktü! İş ve siyaset dünyasını yasa boğan vefat! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama!
Sonraki Haber